4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialDelta Dunarii, necosmetizata

Delta Dunarii, necosmetizata

Pana la sfarsitul acestei saptamani puteti vedea expozitia de fotografie "Oamenii din Delta".
    Un exercitiu de imaginatie: ce vedeti cand va ganditi la Delta Dunarii? Vedeti pelicani si salcii, barci plutind si apusuri de soare spectaculoase. Dar dincolo de aceasta imagine idilica? Oi schiloade, care smulg cate un smoc de iarba pe marginea canalelor. Privirea trista a copiilor, nevoiti sa invete in magazia de lemne. Pescarii impingand o barca pe o ploaie naprasnica. Haine jerpelite si decolorate. Fotbal cu o minge alba, ovala ca un ou de strut.
Cinci artisti fotografi – Vlad Eftimie, Sorin Onisor, Emese-Benko Onisor, Razvan Lupica si Mihai Dascalescu – au acceptat provocarea lansata de Televiziunea Romana si de Asociatia Casiana (Tulcea) si, timp de trei zile, au inspectat ce se ascunde sub stratul gros de fard cu care este de obicei prezentata Delta Dunarii in fotografii si albume foto gandite pentru potentialii turisti. Au iesit la suprafata saracia si mizeria, singuratatea si dezorientarea, problemele grave, ca lipsa dispensarelor sau proasta dotare a lor, scolile aflate in ultimul grad de degradare, astfel incat, nu de putine ori, copiii isi inghesuie cartile printre butucii proaspat taiati, in magazia de lemne. In total au fost realizate 60 de filme. Dupa o "triere" de doua saptamani, au fost alese cateva fotografii, vreo 80, care impreuna, ca piesele unui puzzle, dau fata nefardata a Deltei. Sau, cum spunea la vernisajul de luni seara unul dintre artisti, Vlad Eftimie, fotografiile sunt ca niste pixeli si, alaturate, dau imaginea a ceea ce este in realitate Delta Dunarii.

Fotografiile vor ramane in Sala Paris a hotelului Novotel din Bucuresti pana la finele acestei saptamani. Banii obtinuti din vanzarea lor si din donatii vor fi folositi pentru refacerea salii de clasa a scolii din Letea si a dispensarului din aceeasi mica localitate.
Tot Vlad Eftimie, care s-a ocupat si de constituirea grupului de lucru, spune ca a cautat oameni cu viziuni diferite, astfel incat, la final, imaginea Deltei sa nu fie una singura. "Am surprins exact ceea ce trebuia sa surprindem", spune si Razvan Lupica, iar Sorin Onisoru insista asupra contrastului izbitor intre ceea ce este in realitate in Delta Dunarii si imaginea sa cosmetizata.
Onisor, care e indragostit de satul romanesc – nu este la primul proiect de acest fel – si este profesor la tara, undeva langa Timisoara, spune ca a preferat sa lucreze in alb-negru tocmai pentru ca astfel fotografiile au o valoare documentara mai mare.

Chiar daca timpul petrecut in comunitatile din Letea si Maliuc, locurile in care au fost realizate fotografiile, a fost foarte scurt – doar trei zile –, oamenii nu s-au simtit incomodati de prezenta obiectivului sau a fotografilor. "Nu aveau timp sa se gandeasca la asta", explica Onisor. Dar nici fotografii nu au facut risipa: s-au trezit la 5 dimineata, o data cu toti oamenii, si s-au culcat abia dupa ce s-a stins si ultima lumina. In timpul zilei, nu au lasat aparatul din mana.
"Eu nu zic sa nu vina turistii in Delta. Dar cineva ar trebui sa se ocupe si de oamenii de acolo. Pentru ca exista un contrast izbitor intre Delta turistica si cea reala. Sunt hoteluri de lux plutitoare, unde, sub cupole de sticla si cu aer conditionat, turistii cu bani privesc amuzati barcile cu pescari sau ciobanii care se chinuiesc cu oile pe malurile canalurilor. E un contrast prea mare. Dar Romania nu e o tara exotica. E o tara europeana si e posibil ca, alaturi de Bulgaria, sa fie tara cu cele mai mari contraste", crede artistul.

In prezent, Sorin Onisor si Emese-Benko lucreaza la doua proiecte de carte de fotografie, unul cu bisericile de lemn din Romania si altul cu fierariile din tara. "Cred ca asta va iesi foarte fain. Fierarii nu sunt pe cale de disparitie, cum se crede. Exista chiar si oameni tineri care se chinuiesc sa potcoveasca caii". Sunt convinsi ca in momentul de fata in Romania nu se cauta fotografia si nici nu este apreciata la adevarata ei valoare. "Nu i-a venit inca timpul."

Cele mai citite

Ninsorile masive din Europa Occidentală creează haos: trafic paralizat și Turnul Eiffel închis temporar

Ninsorile abundente din Europa Occidentală au provocat perturbări majore ale transportului rutier și feroviar, iar Turnul Eiffel a fost închis temporar din cauza condițiilor...

Riscul unui război nuclear nu a fost niciodată atât de mare pentru Coreea de Nord, spune Kim Jong Un. Acuzații la adresa SUA

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a acuzat Statele Unite de amplificarea tensiunilor, afirmând că riscul unui război nuclear nu a fost niciodată atât de...

Cod roșu de viscol și vânt puternic: traficul rutier afectat grav în mai multe județe din țară

Circulația rutieră este puternic afectată, vineri, în mai multe zone ale țării din cauza viscolului și vântului extrem. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a...
Ultima oră
Pe aceeași temă