16.9 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăLifestyleFoodCehia a mizat cu succes pe istorie

Cehia a mizat cu succes pe istorie

» Praga, considerat unul dintre cele mai frumoase orase din lume, este cea mai populara destinatie turistica din Republica Ceha, urmata de "triunghiul de aur" al statiunilor balneare din Boemia Occidentala (Karlovy Vary, Marianske Lázne si Frantiskovy Lázne). Cei mai multi turisti straini sunt germani, urmati de britanici. Ei ar putea fi depasiti insa de rusi, daca se mentin actualele rate de crestere a numarului de vizitatori.

Supranumit "Mater Urbium" (mama oraselor), "orasul celor o suta de clopotnite" sau "orasul de aur" (din timpul domniei imparatului Carol al VI-lea al Sfantului Imperiu Roman, cand turnurile castelului au fost acoperite cu aur), Praga este cel mai vizitat oras din Europa Centrala.
La inceputul anilor '90, facilitatile au facut cu greu fata afluxului marit de turisti, desi inca din perioada comunista exista un sistem legal de cazare la particulari, in conditii foarte avantajoase si pentru proprietari (care plateau impozite foarte mici, tocmai pentru a fi incurajati sa intre in legalitate), si pentru turisti, tarifele fiind mai mici decat cele de la hoteluri, iar conditiile bune, intrucat proprietarii riscau sa-si piarda autorizatia daca nu respectau anumite standarde. Acest parteneriat preexistent intre stat si sectorul privat a ajutat, fara indoiala, procesul de privatizare in turism, in prezent gasindu-se in Praga locuri de cazare potrivite pentru orice buget de calatorie si pentru toate pretentiile, de la hosteluri si pensiuni ieftine la hoteluri de cinci stele. Statisticile arata ca turismul este unul dintre sectoarele cu cea mai rapida dezvoltare a economiei Cehiei.

Cel mai recent raport anual privind turismul din aceasta tara, realizat de Business Monitor International, arata ca in 2006 Cehia a fost vizitata de aproximativ 102,4 milioane de turisti straini, cei mai numerosi fiind germanii, urmati de britanici si de rusi. Dar, comparativ cu 2005, numarul turistilor germani a scazut cu 5,4%, iar cel al germanilor cu 8%, in timp ce numarul rusilor a crescut cu 34%. Se pare ca rusii au devenit in ultimii ani extrem de interesati de Republica Ceha nu doar ca vizitatori, ci si ca investitori in turism, in special in statiunile balneare, in frunte cu Karlovy Vary. si numarul turistilor americani a crescut in anii '90, mai ales dupa ce Praga a fost descoperita de producatorii de film, datorita arhitecturii sale impresionante, bine pastrate, dar si costurilor de productie mici, printre peliculele turnate aici numarandu-se "Evita", cu Madonna in rolul principal. Recesiunea economica mondiala face insa ca prognozele pentru anii urmatori sa fie mai putin optimiste, ritmul cresterii devenind mai lent.

Ghidurile recomanda o sedere de cel putin trei zile in Praga, al carei centru istoric a fost inclus in 1992 pe lista UNESCO a obiectivelor din patrimoniul cultural mondial.
Castelul (Hrad), ale carui temelii s-au pus in 870,  este cea mai mare constructie de acest fel inca functionala, in cladirile sale aflandu-se nu doar colectii muzeale de istorie sau de arta, ci si birourile Presedintiei si ale altor institutii. In apropiere se afla Catedrala Sfantului Vit, care adaposteste mormintele mai multor regi, intre care cel al primului ctitor, printul Wenceslas, asasinat in anul 929, canonizat si devenit sfantul protector al Boemiei, amintit in colindele cehesti de Craciun ca "bunul rege Wenceslas". In castelul din Praga a avut sediul si prima episcopie a Boemiei, al carei prim conducator a fost Adalbert, canonizat in 999 ca sfant al bisericilor ceha, poloneza si maghiara.
La baza colinei pe care se inalta impunatoarele cladiri ale castelului si Catedralei Sfantului Vit curge Vltava, traversata de cateva poduri, dintre care cel mai renumit si mai vechi este Kaluv Most (Podul Carol), construit in anul 1357, dupa ce primul pod din Praga, Judith, s-a prabusit in 1342. Podul Carol, unul dintre cele mai populare si reprezentative obiective turistice, este acum supus unor lucrari de renovare avand ca termen de finalizare mijlocul anului 2010.

Numerosi turisti, in special evrei, sunt atrasi de vechiul cartier evreiesc din Praga, supranumit si "Cartierul alchimistilor". Aici, au devenit locuri de pelerinaj Marea Sinagoga, despre care a scris Franz Kafka, si mormantul lui Judah Loew ben Bezazel, savantul creator al Golemului si rabin-sef al Pragai intre anii 1597 si 1609 ("epoca de aur" a comunitatii evreiesti din capitala Cehiei, care numara aproximativ 15.000 de membri).
Cei care simt nevoia sa faca o pauza dupa vizitele in muzee si catedrale si dupa plimbarile pe strazile orasului vechi, cu arhitectura lor gotica si baroca, se pot relaxa in numeroasele localuri in care poate fi savurata celebra bere ceheasca. Cateva cafenele amintesc ca au fost frecventate de scriitorul Franz Kafka, iar unele berarii fac trimitere la un alt reper literar al Cehiei: bravul soldat Svejk, imortalizat de Jaroslav Hasek. Una singura este insa este cea mentionata de Hasek, "Hostinec U Kalicha" (Carciuma "La Potirul"), unde este nevoie de rezervare facuta cu cateva zile inainte. Un alt reper il constituie cafeneaua Slavia, frecventata de scriitorul si fostul presedinte ceh Vaclav Havel si de alte personalitati din elita culturala a "Primaverii de la Praga".

Karlovy Vary, o statiune vizitata de Petru cel Mare, Beethoven si Goethe
Izvoarele de ape minerale din Boemia Occidentala au fost utilizate in scopuri medicinale inca din secolele XIV-XV. Cea mai cunoscuta statiune este Karlovy Vary, fondata in 1358, despre care legendele spun ca ar fi fost intemeiata de Carol al IV-lea, rege ceh si imparat al Sfantului Imperiu Roman, care a descoperit izvoarele tamaduitoare in timpul unei vanatori de cerbi. Printre vizitatorii celebri ai statiunii ridicate la rang de oras in 1370 se numara Petru cel Mare, Beethoven, Chopin, Schiller, Karl Marx si Goethe, care a revenit aici de 13 ori.
Karlovy Vary se mandreste cu cateva biserici impunatoare, intre care Sf. Andrei, Biserica Ortodoxa Sfintii Petru si Pavel si Catedrala Sfintei Maria Magdalena. Teatrul Municipal si Colonada merita, de asemenea, vazute. Tot in Karlovy Vary se afla si cel mai vechi teren de golf din Cehia, iar amatorii de excursii se pot bucura de plimbari pe dealurile care inconjoara orasul. A doua ca marime dintre statiunile din "triunghiul de aur" al Boemiei Occidentale, Mariánske Lázné, a fost infiintata in secolul al XIX-lea, in jurul a aproximativ 100 de izvoare. Desi relativ noua comparativ cu alte localitati balneare, Mariánske Lázné a atras o serie de personalitati, printre care sunt amintiti imparatul Franz Josef al Austriei, regele Edward al VII-lea al Angliei, scriitori ca Nikolai Gogol si Goethe, compozitori ca Wagner sau Chopin, in cinstea caruia statiunea gazduieste un festival muzical anual, in luna august.
"Triunghiul de aur" este completat de Frantiskovy Lazne, statiune fondata in 1793, al carei farmec este dat de arhitectura clasica.

 

 

» Cazare
Daca vizitati Republica Ceha pe cont propriu, este recomandat sa faceti rezervare de cazare, prin e-mail sau fax, solicitand confirmare. Cele mai ieftine sunt hostelurile (hotelurile pentru tineret), unde o noapte costa intre 210 si 450 de coroane cehe (CZK), respectiv intre 31 si 67 lei pentru un pat, in functie de numarul de paturi din camera.
In cazul hotelurilor, tarifele sunt, in medie, de 620 CZK (92 lei) la hoteluri de o stea, 840 CZK (125 lei) la doua stele, 1.750 CZK (261 lei) la trei stele si 5.600 CZK (836 lei) la patru stele.

» Transport
Pentru turistii europeni, Praga este usor accesibila cu trenul, fiind deservita de doua gari internationale. Aici, utilizarea transportului public este facilitata de faptul ca biletele sunt unice pentru toate mijloacele de calatorie, tarifele variind in functie de termenul de valabilitate al acestora si de numarul mijloacelor de transport schimbate. Cele mai ieftine bilete, de 14 CZK (aproximativ 2 lei), sunt valabile 20 de minute pentru tramvaie, autobuze sau troleibuze, fara nici o schimbare, sau pentru 5 statii de metrou (pana la 30 de minute). Biletele de 20 CZK (aproximativ 3 lei) sunt valabile 75 de minute in zilele de lucru intre orele 5.00 si 20.00, respectiv 90 de minute in zilele de lucru intre orele 20.00 si 5.00, in weekend si in zilele de sarbatoare.

La acest tarif se pot schimba atat mijloacele de transport de suprafata, cat si metroul. Se pot face si abonamente, pentru 24 de ore si pentru 3, 7 sau 15 zile. In cazul taxiurilor, tariful unic de urcare este de 40 CZK (6 lei), iar pretul pe km in oras este de maximum 28 CZK (4 lei). Cei care au vizitat Praga spun insa ca, in orasul vechi, mersul pe jos este cea mai buna optiune, dat fiind numarul mare de obiective tentante pentru turisti. Intre orase se poate circula cu autobuzul sau cu trenul, existand si varianta circuitelor organizate din Praga sau din alte orase mari.

 

Sursa: Site-ul Centrului Ceh din Bucuresti

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă