» Toate marile companii petroliere au ieftinit pretul carburantilor cu mai putin de 3%.
» O scadere a cotatiilor barilului de petrol cu 10% se reflecta intr-o ieftinire a carburantilor cu 5%.
Doua companii petroliere, lukoil Romania si Rompetrol, au ieftinit ieri carburantii, ca reactie la scaderea cotatiilor barilului de petrol pe pietele internationale. La inceputul saptamanii Petrom a dat semnalul de ieftinire, coborand pretul benzinei cu 0,08 lei/litru si al motorinei cu 0,06 lei/litru. In cursul acestei saptamani, Rompetrol a operat doua scaderi succesive de pret al carburantilor.
Reprezentantii companiilor explica reducerea preturilor carburantilor din piata interna exclusiv prin scaderea cotatiilor petrolului pe marile burse. Pe de alta parte, companiile petroliere nu si-au facut publice cifrele de vanzari, astfel incat nu se poate sti daca preturile la pompa au ajuns la un punct dincolo de care consumul s-a redus.
Intr-adevar, barilul de petrol se tranzactiona ieri la Londra la o cotatie de 126,64 dolari, cu 8,86% mai mica decat cea din 15 iulie, data ultimei scumpiri a carburantilor vanduti in benzinariile romanesti. Carburantii s-au ieftinit cu aproximativ 2,8% in ultima saptamana.
"Suntem captivi evolutiei pietelor internationale si de aceea scumpim sau ieftinim carburantii in functie de pretul la care cumparam petrolul", ne-a declarat Constantin Tampiza, directorul general Lukoil Romania. seful Lukoil Romania, companie care depinde de importul de petrol pentru rafinaria Petroltel, lasa insa sa se inteleaga ca toata piata romaneasca este miscata de Petrom, companie avantajata de propriile puturi de petrol.
"Nu se pune problema reducerii consumului de carburanti, ci a eficientei afacerii. Scumpirea petrolului pe plan mondial a afectat toate companiile implicate. Evident, cresc costurile de cumparare a petrolului. Daca eu platesc 400 de dolari pe barilul de petrol si castig 2 dolari, la ce sa mai fac afaceri cu petrol cand mai bine plasez banii astia in banca? Petrom, care misca piata, nu are aceasta problema, pentru ca pe el il costa barilul de petrol doar 30 de dolari", a spus Tampiza. seful Lukoil a explicat ca piata romaneasca nu a suportat integral scumpirea petrolului pe pietele internationale, deci nu va simti nici ieftinirea acestuia in aceeasi masura.
Si reprezentantii Rompetrol spun ca, desi pretul petrolului a adoptat o traiectorie descendenta, inca nu ne putem astepta la o ieftinire majora a carburantilor comercializati de marii distribuitori autohtoni. Motivul este faptul ca ciclul de productie al benzinei si motorinei dureaza pana la 45 de zile, iar modificarea pretului are loc dupa epuizarea stocurilor existente sau finalizarea ciclului.
"Orice crestere de 10% a pretului titeiului pe piata internationala poate determina o marire cu aproximativ 5% a pretului la pompa in Romania. Modificarea are loc dupa consumarea stocurilor existente, ceea ce inseamna cel mult un ciclu de productie, adica dupa 40-45 de zile", ne-au declarat reprezentantii companiei Rompetrol.
Importam o treime din consum
Romania depinde masiv de importurile de petrol, din moment ce productia proprie asigura in jur de o treime din cererea actuala. "Romania depinde in proportie de peste 65% de importurile de petrol, productia interna asigurand doar 35% din resursele de care are nevoie. Suntem o tara dependenta de importuri, tinand cont ca la o productie interna de 4,5 milioane tone consumul anual se ridica la aproximativ 14 milioane tone", au mai spus oficialii Rompetrol.