14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România Liberă"Proprietatea" tripleaza cheltuiala cu salariile

„Proprietatea” tripleaza cheltuiala cu salariile

» Fiecare membru al Directoratului a costat 27.000 de euro lunar
in mai si iunie.

» Micii proprietari acuza conducerea Fondului de lipsa de transparenta si ineficienta.

» Factura deplasarilor si transportului va depasi suta de mii de euro.

Sefii fondului proprietatea tripleaza, in acest an, cheltuielile totale cu personalul si conducerea pana la rotunda suma de 6,4 milioane lei (1,76 milioane euro).
Oficialii Fondului justifica aceasta crestere de 2,7 ori a sumelor destinate cheltuielilor de personal prin suplimentarea numarului de angajati cu 11 persoane, pana la 30 de salariati si membri ai boardului de supraveghere.
Astfel, daca in primul trimestru cheltuielile totale cu personalul au fost de 867.800 lei (din care 178.500 cu contributiile sociale), in trimestrul al doilea acestea au urcat brusc, cu 71%, la 1,49 milioane lei (din care 357.600 lei cu contributiile sociale).
"Practic, cei care gestioneaza acum banii nostri au cheltuit in primul trimestru o treime din veniturile Fondului Proprietatea, ceea ce este enorm pentru un fond care nu se misca in interesul proprietarilor, asupra caruia pluteste o ceata totala. E o risipa mare si lipsa de transparenta a activitatii", spune Marius Murgu, reprezentant al Aliantei Proprietarilor.
Cresterea brusca a acestor cheltuieli cu 620.000 lei s-a produs prin faptul ca din luna mai a devenit functional Directoratul, format din trei membri, sustin oficialii Fondului.
Astfel, in circa doua luni, Fondul a cheltuit in medie circa 600.000 lei cu cei trei membri ai Directoratului, condus de Daniela Lulache, ceea ce inseamna circa 100.000 lei (27.400 euro) lunar pe persoana.

"Noi n-am avea nimic impotriva sa ia toti banii astia daca ar fi eficienti, dar nu este cazul. Pentru noi eficienta consta in grabirea listarii la Bursa a actiunilor noastre, astfel incat sa putem cunoaste valoarea actiunilor primite si decidem ce facem cu ele, sa primim noi dividendele pentru actiuni, sa avem un castig", spune Murgu.
De asemenea, pentru trimestrul al treilea Fondul estimeaza ca va cheltui in total cu personalul si conducerea 1,95 milioane lei (452.700 lei contributii sociale), urmand ca pentru ultimul trimestru acestea sa urce la 2,12 milioane lei (487.000 lei contributii sociale).
Reprezentantii proprietarilor sunt nemultumiti de faptul ca nu cunosc salariile, indemnizatiile si bonificatiile celor care gestioneaza acum Fondul. "Vrem sa ne prezinte conducerea o socoteala exacta insotita de explicatii, sa ne arate ce eficienta au avut deplasarile in strainatate, de pilda", a spus Murgu.
In plus, Fondul vrea sa cheltuiasca aproape un milion de lei (995.000 lei) pe reclame, protocol si publicitate in 2008. Doar factura deplasarilor si trasportului a fost planificata sa depaseasca suta de mii de euro (398.000 de lei).

3.130 euro/angajat/luna in 2007
Anul trecut cheltuielile cu personalul s-au ridicat la 2,38 milioane lei, din care 356.600 lei au reprezentat asigurarile si protectia sociala. Conform numarului de angajati de la finalul anului trecut (12 angajati cu contract de munca si 7 membri ai Consiliului de Supraveghere), cheltuielile medii cu un angajat au fost de aproape 125.400 lei anual, adica 10.500 lei (3.130 euro) lunar. Membrii conducerii FP, in frunte cu Daniela Lulache, nu si-au prezentat inca declaratiile de avere, motivand ca intra in contradictie cu clauza de confidentialitate a salariului din Codul Muncii. Recent, reprezentantii Agentiei Nationale pentru Integritate (ANI) au declarat ca prevederile Legii ANI prevaleaza asupra articolului din Codul Muncii care stipuleaza confidentialitatea salariilor. Conform Legii 144/2007, dupa care functioneaza ANI, membrii conducerilor sau consiliilor de supraveghere de la societatile la care statul este actionar majoritar sau semnificativ au obligatia declararii averii. La FP statul detine peste 80% prin intermediul Ministerului Economiei si Finantelor, iar pentru intarzierea declararii averii reprezentantii conducerii vor plati amenda.

Totusi, in acest an Fondul Proprietatea va cheltui cel mai mult cu serviciile contractate de la terti, in total 13,66 milioane lei. Deja in prima jumatate a anului Fondul a cheltuit pe aceste servicii peste 1,17 milioane lei (peste 300.000 euro), dar din a doua parte a anului cheltuielile practic explodeaza, la 5,6 milioane lei in trimestrul al treilea si 6,88 milioane lei in ultimul trimestru. Din aceste sume reiese ca Fondul ar putea plati administratorului circa 5 milioane lei pe trimestru.
Fondul mai planuieste un program de investitii de un milion de euro in programe de calculator si o cheltuiala de 100.000 de euro in masini, mobilier de birou si calculatoare. Reprezentantii actionarilor sustin ca firma care va prelua administrarea Fondului ar trebui sa aiba propriul soft si considera ca ar trebui lamurit scopul cheltuirii milionului de euro pe programe de computer.

Semne bune
Pe primele sase luni din 2008 Fondul a realizat un profit brut de peste 257 milioane lei (70,4 milioane euro) in urma unor venituri de 273,2 milioane lei. Pentru intreg anul Fondul estimeaza ca va obtine un profit net de 414,1 milioane lei (113,5 milioane euro), in crestere cu 32% fata de cel din 2007.
Pana pe 1 august, firmele interesate sa preia administratia Fondului trebuie sa depuna scrisorile de intentie, una dintre conditii fiind gestionarea in prealabil a unor active de peste 4 miliarde euro.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă