Granitele mental-culturale si tentativele de a le depasi, dislocarea si armonia (im)posibila au fost de la inceput temele predilecte ale turco-germanului Fatih Akin, castigator al Ursului de Aur berlinez pentru al patrulea sau lungmetraj, ardentul Gegen die Wand (2004), pe care l-ati putut vedea si pe ecranele noastre. Iar acest nou Auf der anderen Seite/ De partea cealalta, premiat pentru cel mai bun scenariu la Cannes 2007, nu face decat sa le dezvolte, extinda si rafineze, simfonico-romantico-tragic, marcand clar metamorfoza autorului sau – din wunderkind al cinema-ului european (are 35 de ani) in veritabil maestru. Au trecut zece ani de la odiseea pseudo-gangsterilor aspiranti din Kurz und schmerzlos, debutul deja multi-premiat al turcului, nascut si crescut in Germania, care s-a straduit constant, in cele patru filme realizate de atunci, sa-si analizeze si armonizeze radacinile in doua culturi atat de antagonice. Fie in cheie comica (Im Juli, 2000 si mai liricul Solino, 2002), fie punk-vibrant-tragica (in amintitul Gegen die Wand).
Iar Auf der anderen Seite (sau The Edge of Heaven – "marginea raiului", cum ii suna titlul international) merge cativa pasi – siguri, precisi – mai departe, alegand in locul celor doua suflete pierdut/ izbavite, pe care se concentra precedentul film al lui Akin, sa exploreze istoriile, intersectate si nu prea, in oglinda oarecum – a sase personaje, patru turci si doua nemtoaice, pe care viata si propriile alegeri le poarta dintr-o lume in alta. Cu multiple rime si posibile paralele, dar fara sa apeleze la obisnuitele trucuri ieftine ale acestui gen de povesti ambitioase – gen reunirea tuturor firelor narative la final, intersectii fortate s.a. – lasand mult spatiu liber atat imaginatiei, cat si intamplarii.
Intai, e Nejat Aksu (Baki Davrak), profesor de literatura care pleaca din Germania spre Istanbul in cautarea tinerei Ayten Ozturk (Nurgül YesilIay), dupa ce tatal sau, Ali (Tuncel Kurtiz), i-a ucis accidental mama (Yeter – Nursel Köse), fosta prostituata cu care tanarul ajunsese, in ciuda reticentelor, sa se inteleaga. Dar o data asezat in Istanbul si incepute cautarile, filmul alege sa urmareasca mai curand transformarea rezervatului profesor care se confrunta astfel cu propria identitate (etnica) si, reevaluandu-si viata, decide sa ramana, cel putin pentru moment, in Turcia. Dupa iesirea din inchisoare, tatal deportat va reveni si el in patrie.
Istoria paralela este a tinerei Ayten, militanta radicala fugita din tara in urma unor confruntari cu politia si esuata in Germania, unde ajunge sa isi gaseasca o prietena in blonda si cumintea Lotte Staub (Patrycia Ziolkowska), spre disperarea mamei ei, o splendida Hanna Schygulla, candva actrita-fetis a celebrului Rainer Werner Fassbinder. Pentru a deveni apoi, o data Ayten descoperita de politie si trimisa inapoi acasa (i.e. la inchisoare), o saga a exilului turc al indragostitei Lotte, care ajunge sa inchirieze o camera in libraria tinuta de Nejat – fara ca cele doua fire narative, care se oglindesc si cauta perpetuu sa se intalneasca. Dar exista si tragedia unei mame fortate (de alte intamplari dezastruoase) sa rataceasca prin aceeasi Turcie straina incercand sa gaseasca o cale de impacare cu fiica pierduta.
Detaliile si nuantele sunt prea multe – si fine – pentru a le mai analiza aici, sa spunem doar ca splendoarea vizuala nu face decat sa completeze, antagonic, zdrentele unor vieti partial purtate de coincidente si alegeri umorale si ca finalul abrupt te pune pe ganduri exact in momentul in care ti-a frant inima.
De partea cealalta (Yasamin Kiyisinda / Auf der anderen Seite)
Productia: Germania, Turcia, Italia 2007 Regia: Fatih Akin In distributie: Nurgül YesilIay, Baki Davrak, Tuncel Kurtiz Distribuit de Independenta Film