» Vasluiul continua sa fie printre judetele cu cel mai mare numar de bolnavi TBC din Romania, inregistrat pe fondul unei saracii cumplite. Conform statisticilor oficiale, in 2002 erau 176 de cazuri la 100.000 de locuitori. In acest an, rata a scazut la 147 de bolnavi la 100.000 de locuitori, ceea ce inseamna ca aproape 700 de bolnavi de tuberculoza incearca, cu disperare, sa se vindece de aceasta boala a saraciei.
Aceleasi statistici arata ca, in timpul tratamentelor, 10 persoane la 100.000 de locuitori mor de tuberculoza. Medicii vasluieni sustin ca, in perioada 2003-2006, numarul de bolnavi a scazut pe fondul stabilizarii numarului de cazuri. Aceasta scadere este pusa si pe seama plecarilor masive in strainatate. Nu de putine ori, vasluienii bolnavi de TBC au plecat in tari ca Italia sau Spania, desi in Romania erau inregistrati ca bolnavi cronici. Multi nu au vrut sa asculte de sfaturile medicilor si, impinsi de saracie, au plecat spre alte tari din UE in cautarea unui trai mai bun. Asa se face ca, pe primul semestru din acest an, judetul Vaslui are o medie a bolnavilor de tuberculoza de 146,8 cazuri la 100.000 de locuitori. Aproape 70% din cazuri sunt descoperite in mediul rural. Grav este ca persoanele care sunt depistate cu aceasta boala sunt tineri, intre 35 si 44 de ani. "Cei mai multi dintre bolnavi, paradoxal, duc o viata activa. Este ciudat cum de se imbolnavesc tocmai aceste persoane", ne-a declarat un medic de la sectia Pneumoftiziologie a Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui.
Sistemul sanitar pare sa reactioneze in fata acestei avalanse de cazuri de tuberculoza. Incepand cu 2007, a fost reinnoit Programul National de Control al Tuberculozei, pentru o perioada de cinci ani, pana in 2011. Asta inseamna ca, cel putin teoretic, se iau si se vor lua masuri pentru diagnosticarea si tratarea bolnavilor de tuberculoza, se va face tratamentul preventiv, dar si activitati de informare si educare. Tratamentul este gratuit si se administreaza fara pauze de aprovizionare, iar cheltuielile de spitalizare s-au redus mult in ultimii ani. Tratamentul presupune doua luni de spitalizare si medicatie sub observatie, dupa care, timp de patru luni de zile, se aplica medicatie in zilele cand pacientul poate sa stea acasa.