16 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialPrimul acuzat de crime de razboi in SUA dupa 1945

Primul acuzat de crime de razboi in SUA dupa 1945

» Luni a inceput, la baza militara Guantanamo Bay, primul proces pentru crime de razboi al unui presupus membru Al Qaeda detinut la baza americana din Cuba si, totodata, primul proces de acest fel din Statele Unite de dupa 1945.

Salim Ahmed Hamdan, un yemenit in varsta de 37 de ani, a pledat nevinovat in fata acuzatiilor de conspiratie si suport material oferit terorismului. Procurorii militari americani il acuza pe Hamdan ca transporta armament pentru teroristii Al Qaeda pe campul de lupta, in vreme ce el pretinde ca nu facea decat sa conduca masina lui Osama bin Laden pentru 200 de dolari pe luna.

Procurorii admit ca Hamdan este "plevusca", dar decizia de a-l aduce primul in boxa acuzatilor reflecta preocuparea privind modul in care tribunalele militare vor trata probele obtinute de anchetatori, mai ales daca acestea au fost stranse prin metode pe care grupurile pentru apararea drepturilor omului le-au calificat drept tortura. Luni, judecatorul militar Keith J. Allred a declarat o serie de asemenea dovezi drept inadmisibile, pe motiv ca au fost obtinute "intr-un mediu si in niste conditii coercitive in grad inalt".

Dupa ce a fost capturat langa Kandahar, in 2001, Hamdan a fost detinut timp de un an in inchisoarea Bagram din Afganistan inainte de a fi transferat la Guantanamo. Judecatorul a refuzat sa inregistreze ca probe o serie de declaratii date de acuzat in timpul detentiei din Afganistan, cand Hamdan ar fost batut si torturat in repetate randuri, dar a respins cererea avocatilor de invalidare a probelor obtinute la Guantanamo.

» Respingerea probelor obtinute prin tortura ar putea afecta proceselor capilor Al Qaeda.

Miza

» Creierul atacurilor de la 9.11 poate spera la achitare
Miza procesului lui Hamdan o constituie stabilirea unui precedent privind admisibilitatea probelor in urmatoarele procese ale altor 15 lideri Al Qaeda, printre care si presupusul creier al atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001, Khalid Sheik Mohammed. Despre Mohammed se stie ca este unul dintre cei doi detinuti aflati la Guantanamo care a fost supus de CIA tehnicii de interogare numita waterboarding, prin care detinutului i se induce senzatia ca se ineaca.

Cele mai citite

Crimă oribilă în București: a fost ucis cu o sapă. Cadavrul a fost găsit după mai multe zile

Un tânăr în vârstă de 29 de ani a fost arestat preventiv, pentru uciderea unui bărbat, de 34 de ani, într-un imobil abandonat din...

Pod energetic peste Marea Neagră: Serbia, la un pas de a se conecta la cablul submarin strategic

Serbia interesată de megaproiectul care va lega rețele naționale de energie din Europa cu cele din Caucazul de Sud Proiectul construirii unui cablu energetic submarin...

Norvegia vrea să construiască un gard la granița cu Rusia

Norvegia ia în considerare construirea unui gard la granița cu Rusia, potrivit ministrului justiției din țară, Emilie Enger Mehl. Într-un interviu acordat NRK, ministrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă