15.6 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialApolitismul prefectilor, o bazaconie!

Apolitismul prefectilor, o bazaconie!

» Fostul presedinte al Asociatiei Prefectilor Mihai Capra acuza ca apolitismul prefectului este o "ipocrizie fara margini".

» Secretarul de stat la MIRA Victor Dobre, care coordoneaza activitatea prefecturilor, apara sistemul, dar fara argumente.

Mutarea fostului subprefect de Galati, Vasile Curduman pe un post de inspector guvernamental la Secretariatul General al Guvernului, pentru ca astfel sa fie creata cale libera pentru numirea in locul sau a liberalei Marcela Sighinas, a iscat un nou razboi al declaratiilor intre PNL si PD-L. Prim-vicepresedintele PD-L Galati, Mihai Capra, fost presedinte al Asociatiei Prefectilor si Subprefectilor pana in luna mai, cand a demisionat din functia de prefect al Galatiului, este de parere ca sistemul politic din Romania, bazat in mare parte pe clientelismul politic, nu este pregatit pentru asigurarea apolitismului prefectilor si subprefectilor: "Ar trebui sa ne asumam,  barbateste, faptul ca nu suntem pregatiti pentru depolitizarea functiilor de prefect si subprefect si sa trecem la prefect ca om politic", a declarat Mihai Capra.

 

El este de parere ca in 2005 depolitizarea functiilor de prefect si subprefect a demarat bine dar ulterior, prin eliminarea prefectilor si subprefectilor PD-L din guvern si recentul caz de la Galati, de inlocuire a subprefectului Curduman, numit in 2005 la propunerea BNS, pentru a-i face loc Marcelei Sighinas de la PNL, depolitizarea prefecturilor a esuat intr-o penelizare a acestora: "Ce a urmat dupa aceea a dovedit ca nu suntem pregatiti pentru depolitizare. Ce se intampla acum este o ipocrizie fara margini, dandu-i afara pe cei care nu provin din PNL". Fostul presedinte al Asociatiei Prefectilor s-a declarat si impotriva aplicarii principiului mobilitatii intre categoriile de prefect, subprefect si inspector guvernamental, pentru ca, spre exemplu, "mutarea" unui inalt functionar public de pe functia de prefect pe una de subprefect este de fapt o sanctiune, asa cum a fost si in cazul fostului subprefect de Galati, devenit inspector guvernamental: "Nu stiu ce va face Curduman la Guvern, dar pana acum inspectorii guvernamentali nu faceau altceva decat sa taie frunza la caini prin Bucuresti", a spus Capra.

 

Liderul PNL Galati, Victor Dobre, secretarul de stat la Ministerul Administratiei care se ocupa de coordonarea activitatii prefecturilor, inclusiv numirea, "apolitismul" si "mobilitatea" prefectilor si subprefectilor, nu a avut argumente pentru respingerea acuzatiilor lui Mihai Capra, rezumandu-se doar la a-i reprosa lipsa de recunostinta fata de Guvernul Tariceanu, din care a facut parte, si ca face declaratii cu conotatii electorale: "Exista o regula in politica prin care, daca vreau sa spun ceva, o spun cand sunt in functie. Cred ca dupa ce te-a investit Guvernul Tariceanu exista o minima morala sa ai o anume decenta cand faci niste declaratii. Impresia mea este ca unii au inceput deja campania electorala si in politica memoria e tare scurta pentru unii".

Cele mai citite

Charles Michel despre acțiunile Israelului: A se apăra nu înseamnă totuşi o pedeapsă colectivă

"Israelul are dreptul să existe" şi "să se apere", "a se apăra nu înseamnă totuşi (a aplica) o pedeapsă colectivă", a subliniat marţi preşedintele...

Charles Michel despre acțiunile Israelului: A se apăra nu înseamnă totuşi o pedeapsă colectivă

"Israelul are dreptul să existe" şi "să se apere", "a se apăra nu înseamnă totuşi (a aplica) o pedeapsă colectivă", a subliniat marţi preşedintele...

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei se opune ca țara sa să devină „patrie alternativă” pentru palestinieni

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a exclus categoric marţi orice posibilitate ca ţara sa să servească drept "patrie alternativă" pentru palestinieni, avertizând că...
Ultima oră
Pe aceeași temă