16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBugetul profita de cresterea salariilor

Bugetul profita de cresterea salariilor

» Cresterea salariilor, reducerea somajului si disciplina fiscala impusa de aparitia fondurilor de pensii obligatorii gestionate privat au compensat integral reducerea contributiilor la fondul de asigurari sociale si au urcat incasarile bugetului pe acest segment cu 36%.

Astfel, in primele sase luni, veniturile bugetelor asigurarilor sociale (sanatate, pensii, somaj) au atins suma de 24,93 miliarde lei.
"In prima etapa de contributii la fondurile de pensii din Pilonul II a iesit un scandal cand unii contribuabili au aflat ca angajatorii nu virasera banii de asigurari sociale. Cred ca sistemul privat de pensii obligatorii a adus in atentia publicului plata CAS-ului, importanta sa, si a obligat angajatorii sa fie mai transparenti si mai disciplinati", a spus Radu Craciun, director de investitii la Interamerican Pensii. Incasarile sporite ale fondului social au fost sustinute insa si de cresterea salariilor, de marirea numarului de salariati si de iesirea la suprafata a unei parti din economia gri, spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.

Pe termen lung, o data cu intrarea in paine a fondurilor de pensii din Pilonul II care musca 2% in primul an, apoi inca 0,5% anual, (pana la 6% in 2016) din contributiile lunare totale de 9,5% la CAS, ponderea statului se va reduce considerabil, spune Anghel. Contributia la fondul de sanatate a angajatorilor a scazut, incepand cu 1 ianuarie 2008, cu 0,5%,  in timp ce salariatii platesc cu 1% mai putin incepand cu 1 iulie. si contributiile la somaj s-au redus, atat pentru angajator (cu 1%), cat si pentru angajat (cu 0,5%).

Lefuri cu 25% mai mari
Pe primele cinci luni din acest an salariul mediu brut a fost de 1.651 lei, cu 25% mai mare decat in intervalul similar de anul trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). De asemenea, tot potrivit INS, in primul trimestru din 2008 somajul a scazut la 6,3%, echivalentul a 617.000 de someri, comparativ cu aceeasi perioada din 2007, cand somajul era de 7% (690.000 de someri).
Totusi, in primul trimestru din 2008 populatia ocupata se ridica la 9,12 milioane, in crestere usoara fata de anul trecut, cand numarul persoanelor ocupate era de 9,11 milioane, astfel ca suflul venit din reducerea somajului abia a acoperit migrarea fortei de munca in afara tarii.

Temperare
Daca in luna ianuarie 2008 principalele venituri bugetare erau cu 60% mai mari decat in luna similara din 2007, ritmul de crestere s-a temperat lunar cu zece puncte procentuale, pana la 20% in mai, iar in iunie a coborat la 18,5%. In plus, pe primele 13 zile din iulie din 2008, veniturile bugetare realizate sunt de 3,87 miliarde lei, in crestere cu doar 16% fata de aceeasi perioada din 2007.
"Explicatia este simpla, fiind vorba de un efect de baza. In primele luni din 2007, pentru anumite importuri s-a amanat cu sase luni plata TVA, iar incasarile din primele trei luni ale acestui an au avut o crestere importanta prin raportare la o baza mai mica. In trimestrul al doilea din anul trecut colectarea de TVA a fost destul de ridicata, cu efect de baza negativ asupra colectarii din acelasi trimestru din 2008", a aratat Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă