16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăComisioanele si bursa ataca banii din pensii private

Comisioanele si bursa ataca banii din pensii private

» Fondurile de pensii obligatorii administrate privat (Pilonul II) vor incasa astazi a treia transa de colectare, aferenta lunii mai, in valoare de 95,3 milioane lei, la care se adauga alte 2,3 milioane lei, sume restante din luna aprilie.

Dupa trei runde de colectari, cnpas a virat catre administratorii de pe Pilonul II suma totala de 289 milioane lei (80,4 milioane euro). Totusi, per total, in conturile asiguratilor au ajuns doar 279 milioane lei, suma fiind diminuata de comisioanele percepute de administratori (2,5% pe fiecare transa lunara si 0,5% pe activul net total de la finalul fiecarei luni). In plus, evolutia puternic negativa a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) s-a resimtit si printre fondurile de pensii de pe Pilonul II, 10 dintre cele 14 fonduri raportand randamente negative. Cu toate ca majoritatea analistilor si jucatorilor din piata de capital reclama prezenta slaba pe care o au fondurile de pensii si fondurile de investitii pe bursa, pe moment, au iesit in castig chiar fondurile care s-au expus foarte putin sau deloc pe piata bursiera. La sfarsitul lunii iunie, fondurile de pensii obligatorii aveau doar 6% din active plasate in actiuni listate, ceea ce reprezinta circa 11 milioane lei (3 milioane euro). Astfel, prezenta acestora pe bursa era practic nesemnificativa, fondurile de pensii detinand mai putin de 0,02% din capitalizarea BVB.

Cel mai bun randament a fost raportat de ING, 5,5% pentru perioada 20 mai-17 iulie, astfel ca randamentul anualizat este de aproape 40%, surprinzator de ridicat, in conditiile in care fondul are cea mai mare parte a activelor plasate in titluri de stat si depozite bancare, care ofera randamente anuale de maximum 11%, iar plasamentele la bursa nu au depasit 4% din total active. Randamente pozitive au obtinut, de asemenea, BT Aegon, AIG si OTP. Cele mai slabe performante au fost inregistrate de BCR, Aviva si Omniasig, cu randamente negative de 4,09%, 2,61%, respectiv 1,9%.

BT Aegon a reusit sa depaseasca BRD la activul net, desi incaseaza lunar mai putini bani de la CNPAS.
Numarul participantilor cu contributii a scazut usor in luna mai, la 3,269 milioane, iar numarul conturilor goale, pentru care nu se vireaza bani, s-a majorat cu 18.400, pana la 895.100, potrivit datelor Casei Nationale de Pensii si alte drepturi de asigurari sociale (CNPAS). Ponderea conturilor goale s-a stabilizat la 21,5% din numarul total al participantilor, iar valoarea medie pe asigurat, in luna mai, este de 8,31 euro.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă