-0.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSpecialPictori evrei la Muzeul de Arta

Pictori evrei la Muzeul de Arta

»  Lucrari de prestigiu ale artistilor din intreaga lume sunt expuse in muzeu.

Patrimoniul Muzeului de Arta din Constanta straluceste nu numai prin lucrarile unor nume mari precum Grigorescu sau Tonitza ci si prin tablourile pictorilor evrei care au realizat obiecte de arta etalon, de o mare valoare artistica.
Dintre cei 31 de pictori evrei din Romania, opt sunt prezenti la Constantta si ridica la un nivel inalt, prin ceea ce au lasat mostenire, valoarea domeniului cultural de la malul marii.

Iosif Iser, M. H. Maxy, Nicolae Vermont, Marcel Iancu, Alexandru Ziffer, Er Iosif, Max Arnold si Margareta Stelian sunt artistii care au lasat Constantei o parte din opere lor. "Desi s-au nascut in diferite parti ale tarii, pictorii au in comun  faptul ca au studiat la marile academii ale lumii din Munchen sau Paris, insa educatia si cultura de baza si-au format-o in tara de origine", sustine Geta Deleanu, muzeograf in cadrul Muzeului de Arta Constanta.

 

Majoritatea pictorilor au ramas in tara, insa unii dintre ei au ales exilul.
"Marcel Iancu, spre exemplu, a preferat exilul si chiar a reusit sa intemeieze la Ein Hood o colonie de arta. Cei care au ramas pe teritoriul unde s-au nascut au reusit sa faca o cariera artistica frumoasa, Maxy devenind chiar directorul Muzeului National de Arta", completeaza Geta Deleanu. si pentru ca arta nu se limiteaza niciodata la o singura arie, artistii evrei au avut legaturi cu marea pictura avangardista, europeana si chiar cu poetii care au dat nastere curentului.
"Insa nu toti au imbratisat elementele avangardiste ale perioadei,  Vermont a fost un traditionalist al vremii si a pictat diverse tipuri de peisaje, in timp ce Iser a fost fascinat de Balcic", a declarat Geta Deleanu, muzeograful care are in lucru o teza despre pictorii evrei din Muzeul de Arta Constanta.

Expozitia temporara din cadrul institutiei de cultura este dedicata chiar unuia dintre cei mai importanti pictori evrei, Iosif Iser. Bienala Internationala de Gravura Contemporana, editia a VII-a, a ajuns si la Constanta. Lucrarile artistilor din Brazilia, Mexic, Italia, Rusia, Polonia, si multe alte tari in care tehnica gravurii a devenit deja o arta care se identifica prin eleganta si rafinament, pot fi admirate pe meterezele muzeului.

»  Dintre cei 31 de artisti evrei din Romania, opt sunt prezenti, prin lucrarile lor, la Constanta.

» Bienala Internationala de Gravura Contemporana, editia a VII-a, a ajuns si la malul marii.

Cele mai citite

Tanczos Barna, viitor ministru de Finanțe și vicepremier: Vom întări economia și reconsolida finanțele țării

Barna a promis predictibilitate, credibilitate și o abordare rațională a politicilor fiscal-bugetare Tanczos Barna, propus de UDMR pentru funcția de ministru al Finanțelor și vicepremier,...

Tanczos Barna, viitor ministru de Finanțe și vicepremier: Vom întări economia și reconsolida finanțele țării

Barna a promis predictibilitate, credibilitate și o abordare rațională a politicilor fiscal-bugetare Tanczos Barna, propus de UDMR pentru funcția de ministru al Finanțelor și vicepremier,...

Crin Antonescu recunoaște negocierile pentru candidatura la Președinție: Este o discuție complexă

Europarlamentarul PSD, Gabriela Firea, și-a exprimat sprijinul pentru candidatura lui Antonescu, lăudându-i experiența politică Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a confirmat duminică, pentru Europa...
Ultima oră
Pe aceeași temă