5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialDaca ne merge atat de bine, de ce ne merge atat de...

Daca ne merge atat de bine, de ce ne merge atat de rau?

Daca e sa ne luam dupa cifrele medii, ar trebui sa deducem ca nivelul de trai al romanilor s-a imbunatatit spectaculos in ultimul an: salariul mediu net a crescut de la 1.012 lei (mai 2007) la 1.248 lei (mai 2008), adica un plus de 23%; pensiile au crescut si mai substantial, de la 356 lei la 538 lei (trimestrul I 2007 comparat cu trimestrul I 2008). Se spune ca aceste cresteri au fost erodate de evolutia preturilor. Totusi, in aceeasi perioada indicele preturilor de consum a crescut cu numai 8,5%, conform datelor INS. E drept, modul de calcul e discutabil (ia in calcul ponderea fiecarei categorii de produse, rezultata din structura cheltuielilor medii ale unei gospodarii in anul 2006). Dar, chiar admitand o crestere reala a preturilor de 10%, tot ramane o crestere semnificativa a veniturilor reale.

In ciuda acestor date, nu e zi sa nu citim articole sau sa nu vedem emisiuni de televiziune in care se deplange scaderea accentuata a nivelului de trai. De cele mai multe ori argumentatia se face prin exemplificare (pretul uleiului comestibil, cel mai des citat, a crescut in aceste 12 luni cu 76%, al fasolei cu 33% etc.). Numai ca prin exemple se poate argumenta orice. Poate ca Guvernul, prin bratul sau statistic, incearca sa ne pacaleasca umfland indicatorii; poate ca, dimpotriva, rauvoitorii incearca sa produca panica bombardandu-ne exclusiv cu vestile proaste. Nefiind un adept al scenariilor, incerc sa inteleg paradoxul.

Indicele genaral al preturilor de consum ascunde diferente importante. Preturile cresc, dar nu toate la fel. Unele chiar scad (de exemplu, cele ale medicamentelor). Cert este ca preturile au crescut mai mult in privinta produselor alimentare (cu 12%, conform datelor INS) decat in cea a marfurilor nealimentare (5,7%). Or, exista o regula care spune: cu cat esti mai sarac, cu atat proportia cheltuielilor pentru mancare creste. O familie nevoiasa poate cheltui chiar 70% din buget pentru mancare. Chiar daca mananca frecvent la restaurant, pentru o familie instarita alimentele nu ajung sa constituie mai mult de 20% din cheltuieli. si un om sarac, si unul bogat consuma lunar cam aceeasi cantitate de ulei. Numai ca in bugetul unui pensionar cu o pensie de 300 de lei doi litri de ulei reprezinta 5%, iar in al celui care castiga 10.000 de lei – cam 0,1%; evident, scumpirea acestui articol ii afecteaza diferit pe cei doi. Din acest motiv, cresterea pretului unor alimente de baza loveste aproape exclusiv in cei mai saraci.

In medie, romanii traiesc mai bine astazi decat acum un an. Ne-o confirma nu doar statisticile oficiale, ci si informatiile din zona economiei private. Cel mai mare distribuitor de produse electrocasnice, Altex, a anuntat recent ca in primul semestru din anul acesta a vandut cu 47% mai mult decat in perioada similara din anul trecut. Semnificativ, cresterea nu s-a produs atat prin cresterea volumelor, cat a calitatii produselor achizitionate. Trebuie tinut cont ca romanii cumpara, mai ales, pe credit, dar faptul ca tendinta de crestere a achizitiilor de bunuri de folosinta indelungata (zona in care cresterea preturilor a fost nesemnificativa) se mentine de cativa ani nu se poate explica doar prin marirea gradului de indatorare.
Numai ca media ascunde efecte diferite asupra fiecarei categorii sociale. Cei saraci sunt afectati de cresterea accelerata a pretului alimentelor de baza, in timp ce familiile instarite, care cheltuiesc mai ales in zona serviciilor si a bunurilor de folosinta indelungata, beneficiaza de stabilitatea preturilor din aceasta zona.

Explicatia paradoxului enuntat in titlu poate fi gasita in datele ultimului Eurobarometru: 34% dintre romanii intervievati sustin ca in 2008 isi permit sa cumpere mai mult decat cu cinci ani inainte, 27% apreciaza ca le-a scazut puterea de cumparare, iar restul – ca a ramas la fel. Balanta e pozitiva (mai multi cei care apreciaza pozitiv evolutia puterii de cumparare decat cei care o evalueaza pozitiv), numai ca exista un segment important (identificat de catre Dumitru Sandu ca fiind constituit din varstnicii cu nivel redus de educatie din satele aflate in regiunea de dezvoltare Centru) pentru care evolutia a fost negativa.

Economistii prevad pentru perioada urmatoare o iminenta crestere a preturilor la alimente. Aceasta va fi resimtita de catre cei pentru care cresterea generala a nivelului de trai a insemnat si pana acum o inrautatire a situatiei personale. Cu alte cuvinte, cei saraci vor deveni si mai saraci. Din acest motiv, masurile vizand atenuarea efectelor prin cresterea generala a veniturilor sunt neavenite.
Cresterea preturilor va afecta numai o parte a populatiei, deci masurile de contracarare trebuie gandite diferentiat, astfel incat sa-i ajute numai pe cei care au nevoie sa fie ajutati.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă