1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialANI, buget de hingheri

ANI, buget de hingheri

Banii alocati suplimentar bugetului ANI sunt aproape egali cu bugetul anual al hingherilor si nu acopera nevoi de baza precum calculatoarele. In apropierea campaniei electorale, volumul de lucru ar trebui sa se tripleze.

Bugetul Agentiei Nationale pentru Integritate (ANI) a fost suplimentat cu 3 milioane de lei (aproximativ 830.000 de euro), insa reprezentantii institutiei sustin ca sunt prea putini si ar avea nevoie de trei ori mai multi bani pentru a putea functiona corespunzator. Alexandru Macovei, presedintele ANI, ne-a explicat ca "aceasta suplimentare bugetara nu rezolva mare lucru. Nu sunt inca acoperite nevoile logistice, precum computere, bani de deplasare pentru inspectii. Ne trebuie un sistem informatic pentru a putea gestiona numarul imens de declaratii de avere. Banutii acestia nu stiu cat ne vor ajunge".

 

Agentia ar avea nevoie de 5 milioane de euro pentru a fi pusa la punct, insa cererile oficiale au solicitat suma de 3 milioane de euro. Guvernul si Ministerul Finantelor au binevoit sa verse in vistieria ANI doar 830.000 de euro. La prima vedere suma suplimentara pare mare, dar este echivalentul bugetului pe care l-au primit anul trecut hingherii din Bucuresti (Administratia pentru Supravegherea Animalelor) de la Primaria Capitalei. Pana si acestia s-au plans ca suma este insuficienta, desi au de urmarit, prins si sterilizat caini fara stapan, nu averi dubioase ale demnitarilor de rang inalt. ANI a fost creata pentru a monitoriza conflictele de interese si incompatibilitatile demnitarilor, dar si cresterea sau descresterea averilor acestora in perioadele mandatelor.

Reprezentantii institutiei considera ca, intr-un an electoral cum este 2008, volumul de lucru al inspectorilor de integritate ar trebui sa se dubleze sau chiar sa se tripleze. Lipsa banilor nu le permite acest lucru. Senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs, fost presedinte al Comisiei juridice din Senat, nu crede ca aceste impedimente financiare ale ANI sunt intentionate: "Cand am adoptat legea, am fost deschisi la toate solicitarile lor. stiu si ca PNL si premierul Tariceanu au fost mari sustinatori ca ANI sa se puna pe picioare". Directorul Centrului pentru Resurse Juridice, Georgiana Iorgulescu, banuieste insa ca incurcatura s-a produs din cauza balbaielilor cu organigrama ANI, care a stat mult timp fara conducere, astfel ca nu a prins bugetarea pe 2008, facuta in 2007.
Comisia Europeana sta cu ochii pe ANI, functionarea acestei agentii fiind ceruta de la Bruxelles pentru limitarea coruptiei la nivel inalt.

Cele mai citite

Atac virulent la adresa României! Un istoric kosovar lansează acuzații grave și jigniri fără precedent

Într-un editorial publicat pe site-ul kosovar Bota Sot, Enver Bytyci, istoric și profesor la Universitatea „Aleksander Moisiu” din Durres, Albania, a lansat o serie...

Emma Răducanu duce Marea Britanie în semifinalele Billie Jean King Cup

Marea Britanie a reușit să se califice în semifinalele Billie Jean King Cup, competiția feminină de tenis pe echipe, după o serie de victorii...

Secretarul general al NATO, despre România: „Nu doar întăreşte securitatea Flancului Estic al NATO, ci şi mult mai departe”

Luni, la sediul NATO din Bruxelles, secretarul general al Alianței și premierul României au avut o întâlnire urmată de declarații de presă comune. Marcel Ciolacu...
Ultima oră
Pe aceeași temă