4.6 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialCe i-a spus Traian Basescu lui Maroni?

Ce i-a spus Traian Basescu lui Maroni?

» Presedintele Romaniei nu are obiectii cu privire la amprentarea persoanelor din taberele de nomazi de langa orasele italiene, a declarat ministrul italian de Interne, Roberto Maroni.

» Analistii politici considera ca miza promovarii de catre Basescu a acestei ambiguitati legate de atitudinea fata de romi este electorala.

» Ministrul de Interne a declarat la Roma ca taberele de romi din Italia sunt o problema sociala, si nu una de infractionalitate.

Amprentarea imigrantilor din taberele de la periferia oraselor italiene a deschis un nou conflict la varful puterii in Romania: premierul Calin Popescu Tariceanu a criticat dur actiunea autoritatilor de la Roma, in timp ce presedintele Traian Basescu pare mai ingaduitor, dupa cum sugereaza cotidianul italian La Repubblica. Ministrul de Interne din Peninsula, Roberto Maroni, membru al partidului extremist Liga Nordului, referindu-se la discutiile cu presedintele Romaniei a declarat ca autoritatile de la Roma au "un dialog deschis" cu seful statului roman. Potrivit ministrului italian, Basescu ar fi spus ca "nu exista nici o obiectie" din partea sa in privinta liniei adoptate de Executivul din Peninsula.
Ministrul de Interne italian sugereaza ca presedintele roman ar fi de acord cu amprentarea imigrantilor, iar biroul de presa de la Cotroceni nu a infirmat declaratia aparuta in presa de la Roma.

Absenta reactiei din partea Cotroceniului confirma faptul ca ministrul Maroni a inteles bine mesajul presedintelui roman, spune analistul politic Cristian Parvulescu, socotind ca atitudinea presedintelui Romaniei este mai degraba de natura politica decat etica: "Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a aprobat politica autoritatilor italiene de amprentare a persoanelor din taberele de nomazi si a primit in schimb sustinerea premierului italian Silvio Berlusconi pentru un nou mandat. Ma intreb daca nu cumva si Basescu va primi ceva". Faptul ca premierul Tariceanu este de cealalta parte a baricadei arata o inconstanta a autoritatilor romane in problema amprentarilor, situatie care va fi speculata de italieni, crede Parvulescu.
Ministrul roman de Interne, Cristian David, a fost prezent ieri la Roma, chiar in ziua in care urma sa inceapa procesul de amprentare a imigrantilor din taberele de romi. David nu a avut insa ocazia sa-si spuna punctul de vedere in fata omologului sau, care l-a ocolit "din cauza unor probleme parlamentare neprevazute, legate de aprobarea Legii bugetului".

Oficialul roman a declarat ca taberele de romi din Italia sunt o problema sociala, si nu una de infractionalitate. El a gasit si solutia – "accesul la educatie si munca" – si a sugerat autoritatilor italiene ca ar trebui sa sprijine integrarea acestor persoane, nu sa le marginalizeze. Autoritatile italiene discuta despre posibilitatea de acordare a cetateniei italiene copiilor gasiti fara parinti in comunitatile ce urmeaza a fi amprentate.
seful diplomatiei de la Roma, Franco Frattini, a incercat sa linisteasca oficialitatile de la Bucuresti, precizand intr-o scrisoare ca guvernul sau va respecta "dreptul comunitar, atat in ceea ce priveste lupta impotriva discriminarii, cat si protejarea datelor personale". Frattini a argumentat ca in taberele vizate se afla si italieni, si cetateni din state extracomunitare, raspunzand in acest fel ingrijorarilor formulate de ministrul de Externe roman.

Nu rasismului!

Gheorghe Piperea, profesor, cere Comisiei Europene, prin trei petitii supuse dezbaterii publice, sa ia atitudine in privinta "Recensamantului romilor bazat pe criterii etnice": "Europa trebuie sa-si aleaga drumul pe care vrea sa mearga avand in trecutul sau atat o traditie umanitara (in a primi straini si a oferi azil pentru refugiati), cat si o mostenire de xenofobie si rasism".
"Apreciem ca, in urma Rezolutiei avand ca scop protectia persoanelor de etnie roma, adoptata de Parlamentul European la data de 12 iulie 2008, reactia Comisiei trebuia sa apara cu promptitudine si sa contina dispozitii eficace, care sa paralizeze macar vremelnic actiunile guvernului italian, care prejudiciaza in mod grav egalitatea intre indivizi si aduce deservicii importante statului roman, ai carui cetateni sunt implicati masiv in operatiunile de identificare. (…) Consideram ca cea mai potrivita masura pe care o poate lua Comisia in aceasta situatie de o deosebita gravitate este aceea de a suspenda masurile abuzive de identificare si amprentare a etnicilor romi, urmand ca in viitor sa se ia in discutie adoptarea unor reglementari comunitare care sa reprezinte solutii reale si viabile pentru rezolvarea problemei."
Petitiile sunt sustinute de mai multe organizatii profesionale, de presedintele Asociatiei Barourilor din Romania, dar si de decanul Facultatii de Drept din Bucuresti.

Tatiana Dabija
Tatiana Dabija
Tatiana Dabija, sef departament Eveniment
Cele mai citite

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă