8.5 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăPanica si speculatiile au lovit din nou Bursa

Panica si speculatiile au lovit din nou Bursa

» Bursa de Valori s-a intors in timp cu trei ani, dupa ce a pierdut inca 10% in ultimele doua saptamani si 42% de la inceputul anului.

» SIF-urile s-au depreciat cu 15% in iulie, cumuland o pierdere de peste 51% de la inceputul anului, si au ajuns la nivelul de acum doi ani.

Pietele financiare internationale au fost afectate marti de o noua runda de scaderi consistente, iar dolarul a ajuns la minimul istoric fata de euro, din cauza temerilor ce persista printre investitori cu privire la stabilizarea situatiei pe piata ipotecara din SUA. Planul administratiei Bush, care prevede acordarea unui sprijin explicit, de catre Trezoreria americana, pentru cei doi colosi din piata ipotecara americana, Fannie Mae si Freddie Mac, a avut un impact pozitiv asupra pietelor doar intr-o prima faza, sentimentul schimbandu-se rapid intr-unul negativ pe toate pietele financiare. Astfel, nici Bursa de Valori Bucuresti (BVB) nu a scapat noului val de scaderi.

In doar doua sedinte, indicele reprezentativ al Bursei, BET, a pierdut 6,6% din valoare, pana la 5.674 puncte, cumuland o pierdere de 42,3% de la inceputul anului. Indicele BET a coborat astfel la minimul ultimilor trei ani.

"Azi (n.red. – marti) la BVB a fost vorba de un sentiment de panica, alimentata de evolutiile negative din bursele internationale. Este vorba de unii investitori care au sperat ca Bursa isi va reveni si pana la urma au renuntat, iar pe de alta parte au fost miscari speculative, pe fondul asteptarilor ca piata va continua sa scada", a declarat analistul Radu Craciun.

In ultima sedinta bursiera SIF-urile s-au depreciat pe ansamblu cu 5,7%, astfel ca de la inceputul anului acestea au pierdut mai mult de jumatate din valoare (51,5%) si sunt la nivelul din urma cu doi ani.

"Scaderile s-au manifestat marti inca de la deschidere si s-au accelerat pe parcurs, astfel ca la inchidere s-au situat aproape de minimele zilei. Pentru ca o parte din investitori s-au grabit sa vanda, pentru a-si limita pierderile, iar in piata cumparatorii au fost in continuare foarte reticenti, preturile au alunecat rapid si la jumatatea zilei comportamentul pietei capatase accente de panica. Preturile s-au intors cu mai bine de doi ani pe principalii emitenti tranzactionati. La Broker Cluj pretul de piata este acum mai mic decat valoarea nominala a actiunii (situatie care mai poate fi intalnita si in cazul Rompetrol Rafinare si Altur)", a spus Iulian Panait, analist KTD Invest.

Potrivit acestuia, singurele cauze ale scaderii de astazi sunt trendul puternic descendent al burselor europene majore si panica micilor investitori romani. Ultimele stiri de natura economica, referitoare la companiile listate la BVB, au fost pozitive, iar pe plan macroeconomic in Romania indicatorii nu indica nici un fel de criza. Oricat de bune ar fi actiunile, pretul lor nu poate creste daca nu au cumparatori puternici, dupa cum nici atunci cand sunt puternic supraevaluate (cum am avut cazuri in primavara anului trecut pe piata Rasdaq), nu pot scadea daca investitorii se ingramadesc la cumparare.

Singura componenta pozitiva din sedinta de marti tine de lichiditatea tranzactiilor, care a fost in crestere semnificativa comparativ cu zilele anterioare.
Pe plan extern conjunctura ramane inca puternic negativa. Investitorii straini sunt pesimisti ca urmare a problemelor de lichiditate avute de gigantii ipotecari americani, a pierderilor din plasamente subprime anuntate de marile banci din SUA si Europa de Vest, de cresterea la nou maxim istoric a pretului petrolului si de escaladarea inflatiei, a spus Panait.

De la inceputul anului indicele londonez FTSE a scazut cu 20%, indicele german Dax cu peste 24%, indicele francez CAC40 cu peste 27%. Peste Ocean indicii burselor americane au pierdut in 2008 peste 17%.

Cele mai citite

Un turist străin sărit cu snowmobilul în albia unui pârâu

Un turist străin a fost grav rănit marți, după ce a căzut cu snowmobilul în albia pârâului Azuga, în județul Prahova. Conform Salvamont Prahova,...

Cum va fi vremea în ianuarie 2025: temperaturi ridicate și precipitații rare

Meteorologii prognozează temperaturi peste normalul perioadei în majoritatea regiunilor României pentru prima lună din 2025. În același timp, cantitatea de precipitații va fi redusă, anunțând...

Joburi care vor dispărea treptat: secretare, casieri, servicii poștale, vânzători de bilete

Conform celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică, România înregistrează un număr de peste 460.000 de șomeri În anumite regiuni ale țării, rata...
Ultima oră
Pe aceeași temă