15.6 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialLa DNA Galati, un nou interimat pentru "lupta anticoruptie"

La DNA Galati, un nou interimat pentru „lupta anticoruptie”

» In ultimii ani, in "palmaresul" DNA Galati au intrat numai doua dosare de coruptie, cele care ii priveau pe Manon Cristoloveanu (PSD), Eugen Durbaca (PC) sau Paul Cristea (PNL) fiind "pasate" la alte parchete.

» Dupa trei mandate interimare, ale Cezarinei Bamboi, "lupta anticoruptie" din Galati, Braila si Vrancea, intra intr-un nou interimat.

Conducerea dna a operat o rocada la sefia Serviciului Teritorial DNA Galati, numind-o interimar pe procuroarea Gabriela Popa in locul Cezarinei Bamboi, care a sfarsit astfel cel de-al treilea mandat interimar. Miscarea nu este surprinzatoare, pentru ca si seful DNA, Daniel Morar, declara intr-un interviu publicat anul trecut intr-un cotidian national, ca DNA Galati este serviciul cu cea mai slaba activitate dintre toate unitatile teritoriale ale DNA. Desi acopera trei judete in care presa locala si centrala a semnalat foarte multe cazuri care ar fi trebuit sa intre in atentia procurorilor DNA, Galati, Braila si Vrancea, de-a lungul ultimilor ani, DNA Galati a instrumentat doar doua dosare ceva mai importante. In primul dosar, instrumentat la inceputul anului 2005, au fost vehiculate numele fostului senator PSD Ilie Platica Vidovici, al fostului presedinte CJ Galati Dan Lilion Gogoncea si al fratelui acestuia, Camel Gogoncea, director la Grupul scolar "Traian", dar cazul a fost unul derizoriu: Marghiolita Ciupitu, cuscra senatorului Platica Vidovici si laboranta la Grupul Scolar "Asachi", si Didina Iordache, menajera familiei Gogoncea, au fost acuzate de DNA ca au pretins de la mai multe persoane spagi de 1.000 de euro, pentru a le procura functii in invatamant.

Spaga totala a fost de 260 milioane de lei vechi. In cel de-al doilea dosar important instrumentat la DNA Galati, nr 98/P/2007, seful Directiei Urbanism din Primaria Galati, Silviu Vlasie, a fost trimis in judecata pentru santaj si luare de mita. El a santajat un om de afaceri, propunand-i iertarea de o amenda de 100 milioane de lei vechi, daca isi va retrage mai multe actiuni in instanta in care Vlase si concubina sa, Gabriela Mirea, sefa a Serviciului Autorizari din Primaria Galati, in solidar cu arhitecta-sefa si Primaria Galati, ar fi trebuit sa plateasca omului de afaceri 3,8 milioane de lei noi. Printre cazurile "ratate" de DNA Galati se afla si trei dosare care au fost pasate Parchetului de pe langa Judecatoria Galati, pentru ca nu ar fi cazuri de coruptie.

 

Unul dintre ele o viza pe fosta directoare a AJOFM Galati, Manon Cristoloveanu (PSD), care a incheiat cu firma Social Trade SRL un contract de consiliere a somerilor in valoare de 5 miliarde, contract pe care firma respectiva nu l-a onorat. Alt dosar, care il viza pe fostul presedinte CJ Eugen Durbaca (PC), a fost pus pe tapet de adversarii sai de la PSD in campaniile electorale din 2000 si 2004. Durbaca era acuzat ca in mandatul 1996-2000, cand era primar al Galatiului, a incheiat contracte preferentiale pentru panourile de publicitate stradala cu firma fiului sau. In alt dosar, primarul comunei Sendreni, Paul Cristea (PNL) era cercetat in dosarul 847/P/2005 pentru ca a pretins si primit 1.500 euro si 11 sacose cu tigari si whisky pentru aprobarea unei concesionari. In alt dosar pasat, Barbu Leibovici, director al unei scolii de asistente medicale, a fost cercetat pentru ca in fiecare an primea de la absolventi piese de mobilier, un frigider si alte aparate electrocasnice, dar a fost achitat. Doua dosare finalizate cu brio la DNA Galati au fost cel al unui agent de politie care i-a cerut unui hot de masini 500 de euro pentru a-i face pierdut dosarul si cel al unui functionar de la Pasapoarte, care a luat spaga.

Cele mai citite

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei se opune ca țara sa să devină „patrie alternativă” pentru palestinieni

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a exclus categoric marţi orice posibilitate ca ţara sa să servească drept "patrie alternativă" pentru palestinieni, avertizând că...

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei se opune ca țara sa să devină „patrie alternativă” pentru palestinieni

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a exclus categoric marţi orice posibilitate ca ţara sa să servească drept "patrie alternativă" pentru palestinieni, avertizând că...

Charles Michel despre acțiunile Israelului: A se apăra nu înseamnă totuşi o pedeapsă colectivă

"Israelul are dreptul să existe" şi "să se apere", "a se apăra nu înseamnă totuşi (a aplica) o pedeapsă colectivă", a subliniat marţi preşedintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă