15.6 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialTehnici noi pentru furturile din ArcelorMittal

Tehnici noi pentru furturile din ArcelorMittal

» Dupa "trenul-fantoma", caruta metalica, Wolla si autobuzul conventie, masina de pompieri este noul mijloc de transport al hotilor de laminate si fier vechi de la ArcelorMittal.

In istoria metodelor utilizate de hotii de laminate si deseuri metalice de la Combinatul ArcelorMittal din Galati a fost inregistrata in premiera utilizarea unei masini de pompieri la scoaterea "marfii" din combinat. Agentii de paza de la WBC Securitas au descoperit 4.920 kg de deseuri de cupru ascunse intr-o autospeciala de la firma Salvosid, cu care doi pompieri de la firma ce asigura paza si siguranta incendiilor pe platforma siderurgica tocmai incercau sa iasa pe poarta combinatului. "Politistii au fost sesizati de firma care asigura paza combinatului ca la poarta a fost oprita o autospeciala de pompieri in care au fost gasite cinci tone de platbanda din cupru, sustrase din combinat de doua persoane, M. Cornel, de 29 ani, din Slobozia Conachi, servant, si B. Marian, conducator auto. Cei doi sunt cercetati in stare de libertate", a declarat inspector principal Cristina Tatulici, purtatoarea de cuvant a IJP Galati. Cei doi pompieri de la Salvosid furasera platbanda de cupru de la Sectia "Tandem 2" de la Laminorul de Benzi la Rece si au ascuns bucatile de metal in spatiile destinate furtunurilor de incendiu. Valoarea celor 5 tone de cupru este de aproximativ 20.000 de euro.

La capitolul "materiale neferoase", mijlocul utilizat este de obicei tot camionul, iar recordul a fost furtul a 39,5 tone de ferosiliciu. Doi recidivisti "specializati", unul implicat anterior intr-un furt de ferovanadiu, au reusit sa fure de la Hala de Materiale de Adaos 39,95 tone de ferosiliciu, in valoare de 5,5 miliarde. Alt capitol important al furturilor de la ArcelorMittal este cel al deseurilor metalice din depozitele de fier vechi sau din muntele de la Halda de Zgura. Acestea sunt "tunurile" mici, date de grupuri de la 5 la 15 hoti, care de obicei isi transporta marfa cu carute confectionate din metal. Dar in bransa actioneaza si oameni "seriosi", care lucreaza cu Wolla. De obicei, cu Wolla sunt furate lentilele de fonta, depozitate din timp intr-o anumita zona din Halda de Zgura. In istoria metodologiei furturilor a fost inregistrat in 2005 si furtul cu autobuzul. In fiecare din cele 12 autobuze-conventie de la firma Atlas SA, care adusesera  in combinat muncitorii din schimbul 3, au fost gasite la iesirea din combinat cantitati de 50-150 kg de fier vechi. Metodologia hotilor de fier de la ArcelorMittal este in permanenta schimbare, la concurenta cu flerul politistilor si jandarmilor.

Istoric
La inceputul anului a fost inregistrata o alta premiera in "metodologia" furturilor din combinatul de la Galati, hotii reusind sa fure cu ajutorul unui "tren-fantoma", 17 rulouri de tabla zincata, in greutate de 60 de tone si in valoare de 40.000 euro.

 

Rulourile au fost descoperite intamplator de o echipa de interventie de la Jandarmerie, in zona "Posada" din apropierea combinatului. Operatiunea fusese bine organizata, pentru ca hotii formasera o garnitura de tren speciala, cu locomotiva si mai multe vagoane, iar pentru ca rulourile sa nu se deformeze atunci cand sunt descarcate din tren, au "captusit" zona cu anvelope. Pana la "tunul" dat cu "trenul fantoma", care este un record in ceea ce priveste furturile de laminate, rulourile de tabla erau scoase de hoti din combinat cu ajutorul autocamioanelor cu platforma, iar un astfel de transport insemna 1-2 rulouri de tabla. Recordul anterior fusese un furt de 40 de tone de tabla zincata.

Cele mai citite

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei se opune ca țara sa să devină „patrie alternativă” pentru palestinieni

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a exclus categoric marţi orice posibilitate ca ţara sa să servească drept "patrie alternativă" pentru palestinieni, avertizând că...

Ucraina primește de la SUA un nou pachet de ajutor militar în valoare de 375 milioane de dolari

SUA vor trimite Ucrainei un număr neprecizat de bombe cu dispersie cu rază medie de acțiune și o serie de rachete, artilerie și vehicule...

Rareș Bogdan îl acuză pe Ciolacu că minte

Rareş Bogdan, prim-vicepreşedintele PNL, a lansat un nou atac la adresa lui Marcel Ciolacu pe care îl acuză că minte. Mai mult, liberalul avertizează...
Ultima oră
Pe aceeași temă