Populatia Romaniei scade constant si se alatura tarilor europene, in grupa "imbatranitilor" demografic. Pe deasupra, Romania a devenit una dintre "supapele de substanta umana" ale Vestului, care atrage populatia activa.
Romania mai avea 21,5 milioane de locuitori la inceputul anului 2008, cu aproximativ 100.000 mai putin decat in 2005, conform datelor Institutului National de Statistica. La fel de constant cum a scazut populatia, incepand cu 1990, a crescut varsta medie a romanilor: 39,1 ani. Romania se apropie, astfel, de "batranele" Europei, tari care conduc in clasamentul mondial la acest capitol: Japonia are cea mai imbatranita populatie din lume, urmata de Italia (42,3 ani), Germania (42,1 ani), Finlanda (40,9 ani ), Elvetia (40,8 ani) si Belgia (40,6 ani).
"Mai grava decat declinul demografic este deteriorarea structurii de varsta a populatiei. Peisajul este extrem de sumbru, pentru ca toate aceste acumulari negative de dupa 1989 vor duce la o populatie estimata la 15 milioane in 2050", ne-a explicat profesorul Vasile Ghetau, directorul Centrului de Cercetari Demografice al Academiei Romane. Principala cauza pentru scaderea si imbatranirea populatiei Romaniei, dar si a Europei, este scaderea masiva a natalitatii. "Este un paradox: rezultatul a secole de lupta pentru modernizare, reducerea mortalitatii si cresterea sperantei de viata se intorc ca un bumerang impotriva tarilor dezvoltate, prin scaderea natalitatii", spune profesorul Ghetau.
Daca Romania se inscrie in tendinta europeana de imbatranire a populatiei, nu la fel se intampla cu scaderea populatiei. Migratia a ajutat tarile dezvoltate din Vest sa scape de aceasta problema. "Este o hemoragie incredibila a populatiei tinere catre acolo. Romania si tarile est-europene le asigura lor o supapa de substanta umana. Aceasta migratie, estimata la 2 milioane de romani, a salvat economic tara, dar demografic este un dezastru. Cei ajunsi in Italia sau Spania fac tot posibilul sa ramana acolo", spune Ghetau. Solutiile pentru stoparea acestei tendinte de migratie sunt, in opinia profesorului, "o crestere economica stabila, care sa se transfere in calitatea vietii romanilor, si linistea politica".
Romania are 4,2 milioane de varstnici de peste 60 de ani, iar in 2050 va avea 6 milioane pe care populatia activa, apta de munca, va trebui sa ii sustina economic. Conform estimarilor lui Ghetau, daca acum, din 100 de romani, 37 sunt varstnici, in 2025 vor fi 50, iar in 2050 vor fi 83. Efectele: cheltuieli sociale, pensii, asigurari ridicate. "Din pacate, clasa politica este inerta la aceasta problema demografica", spune profesorul de demografie.