-1 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialVara sindicala cu proteste in lant

Vara sindicala cu proteste in lant

» Tinerii cercetatori de la Institutul de Istorie "A.D. Xenopol" din Iasi, care au anuntat infiintarea sindicatului "Academica 27 martie", protesteaza fata de politica salariala a institutiei. Potrivit acestora, salariile nu se stabilesc in urma activitatii stiintifice, ci doar prin "vointa administrativa".  

» In capitala Moldovei au protestat in strada, pe tot parcursul acestei saptamani, zeci de sindicalisti de la Cartel Alfa si Sanitas pentru cresterea salariului minim pe economie.

"Cu aceste salarii nu putem face nimic, nici macar o rata pentru o casa. Este inuman ce se intampla: oameni cu salarii de 60 de milioane si care vor dispune oricum de pensii de aproape 1.000 de euro sunt mentinuti in functii pe preferinte de orice alta natura decat cea a competentei, in timp ce multi cercetatori tineri, cu punctaje mai mari pe grilele de evaluare sunt mentinuti cu venituri de mizerie", a declarat cercetatorul Liviu Bratescu.

 

O alta problema ridicata de tinerii cercetatori o constituie "imposibilitatea avansarii in functie tocmai din cauza cercetatorilor care ar fi trebuit sa iasa la pensie". "Fisele de evaluare a activitatii stiintifice individuale pe anul 2007 au dovedit fara putinta de tagada ca tinerii cu grade inferioare si prost platite au reusit punctaje de doua-trei ori mai mari decat unii cercetatori cu grade superioare. Aceasta realitate nu determina insa o politica de personal adecvata lipsei de bani de care se plange Academia (Institutul "A.D. Xenopol" este subordonat Academiei Romane – n.r.). Dimpotriva, cercetatorii septuagenari deja prelungiti in activitate de 4-5 ani vor fi mentinuti mai departe in virtutea solidaritatii de generatie", a declarat cercetatorul Leonidas Rados, care este si presedintele sindicatului "Academica 27 martie".

Reprezentantii conducerii Institutului de Istorie au recunoscut ca exista o problema legata de politica salariala, insa au tinut sa sublinieze ca ei respecta deciziile Academiei Romane si ca nu au putere decizionala in privinta stabilirii remuneratiilor decat in ceea ce priveste unele merite stiintifice. "Daca se pensioneaza o persoana, acest lucru nu atrage neaparat o finantare in plus catre Institut, respectivul post ar putea fi desfiintat. In toamna acestui an la nivelul intregii cercetari se va pune problema pensionarilor. Cat priveste avansarile in functie, suntem in plin proces de desfasurare, dar nu depinde de vointa conducerii Institutului, ci de cea a Academiei Romane, la fel ca si in cazul politicii salariale", a declarat cercetatorul Gheorghe Clivete, director adjunct al Institutului "A.D. Xenopol".

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă