» Decizia Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), prin care taranii trebuie sa asigure ventilarea naturala sau artificiala a grajdurilor, i-a luat prin surprindere pe fermierii din judetul Vaslui. Majoritatea spun ca nu vor misca un pas pentru a schimba ceea ce este acum si modul in care au fost invatati sa aiba grija de animale. Mai mult, unii pun intrebari de tot rasul catre actualii guvernanti: "Sa le punem ventilatoare la cozi? Asa e bine?".
In satul vasluian Calugareni, de zeci si, probabil, sute de ani cresterea animalelor are un ritual bine stabilit. In fiecare dimineata, la ora 5.00 (nimeni nu se uita la ceas, toata lumea are propriul ceas biologic, imbatabil), taranii se trezesc si dau drumul vacilor din grajduri. Le dau ceva de mancare, dupa care le iau de funii si se duc cu ele in centrul satului. Se uita la cer, sa vada daca este o zi buna si daca nu va ploua. Vacile, odata stranse, sunt preluate de vacarul satului, pe la 5.30, care le duce pe pasunile din jur. Cat e ziulica de lunga vacutele din Calugareni stau la pasunat, fie ca ploua, fie ca e soare de se topeste asfaltul. Uneori cele mai norocoase se duc la umbra cate unui copac si tot stau asteptand sa plece spre casa. Daca le este cald, glumeste un taran, "mai invart din coada si se racoresc". Pe la 19.30 le vezi cum urca alene spre casele lor, mai ales ca satul este intins pe doua dealuri.
Oamenii din Calugareni au fugit din sat
Calugareni este un satuc de 80 de case, din care vreo 60 sunt locuite. In rest, fie proprietarii au murit, fie cei care stateau pe aici au plecat spre zari mai bune. Aici toata lumea stie pe toata lumea. La intrarea in sat am gasit-o pe Iosefina Botezatu. Femeia intindea rufe la uscat si era cu ochii pe copiii din curte. "Da, am o vacuta, mai mult pentru copii", ne-a spus ea. Din difuzoare muzica se revarsa incet, dar sigur, la vecini. "Am auzit cate ceva, ne mai uitam si noi la televizor. Acu’, cum sa va spun, ideile sunt bune, dar de unde bani, ca e greu tare? Ca noi tinem vaca mai mult pentru astia mici.
Seara, cand e cald, sta in curte, daca ploua, o bagam in grajd. Ce mai ventilatie artificiala sa le facem, ca eu nu am nici un ventilator in casa?", ne-a spus femeia. Am intrebat-o de numele vacii: "Sumana, na, ca asa am prins si eu". Cateva case mai incolo l-am gasit pe Gheorghe Dudau, un om gospodar. Cu coada ochiului am vazut un vitel intr-una dintre incaperile grajdului. "Cum ii spune vitelului?", il intrebam pe nea Gheorghe. Rade si spune un nume oarecare. Nevasta-sa il completeaza razand: "Cobelit".
Grajdul lui nea Gheorghe – lut, paie si zero geamuri!
Radem cu totii. "Ei, nea Gheorghe, cum stai cu ventilarea naturala sau artificiala a grajdului? Nu prea ai geamuri la grajd, dupa cate se vede". E incurcat putin. "Asa am prins de la parinti, iar parintii mei de la parintii lor. Grajdul nu are geamuri, intr-adevar, dar sta usa deschisa tot timpul, nu se sufoca animalele", ne spune el. Grajdul lui nea Gheorghe e vechi, vechi tare. E facut din lut cu paie, iar zidurile sunt destul de groase. Usile sunt deschise, este adevarat, iar vitelul se uita ciudat la nou-veniti. Il rugam sa ne arate in ce conditii sta vitelul. Inauntru nu e nici cald, nici frig. E binisor, am spune noi. "Aici stau vaca si vitelul. Iarna stau aici luni intregi, iar vara le dau drumul la cireada. Pleaca dimineata si vin noaptea, ce fac acolo nu mai stiu", ne spune el mandru de vitelul "Cobelit".
Nici daca ar vrea, nu prea ar avea cum sa faca niste geamuri la grajd. Locul e prea stramt si sunt multe spatii pentru animale, in acelasi loc. "Acuma spuneti si dvs. cum e mai bine: sa le punem la cozi ventilatoare? Asa e mai bine?", rade nea Gheorghe. Spune ca nu a avut in viata lui "o dracie din aceea de aer conditionat, de unde sa le pun la vaci?". "Apa au, pasune au, au aer in grajd, nu le trebuie si ventilator sau alte dracovenii. Cu animalele ne-am nascut, cu animalele murim", mai afirma gospodarul cu un ochi la grajd.
In sistem gospodaresc, nimeni din Romania nu le poate asigura conditiile cerute de ANSV. Poate doar industrial, dar ma indoiesc ca sunt locuri unde se lucreaza cum cer normele sanitar-veterinare." Alin Iordache
» "Cine sa faca in Romania asa ceva?"
Alin Iordache este inginer zootehnist. Sta in Calugareni de 6 ani, de cand a terminat facultatea. Are 4-5 vaci ale lui, pe care le creste pentru a le vinde la un pret mai bun. Ne arata un grajd cu un ochi de geam spart. "Da, ventilatie naturala", radem noi. Spune ca a inceput acest grajd acum trei ani, dar a avut multe probleme pe cap si nu l-a finalizat. "Aici unde vedeti, ne arata el grajdul, stau vacile iarna. In rest, vara stau afara, in spatii special facute pentru acest sezon. Acuma, chestia asta de confort, de care spuneti. Ce confort sa aiba ele, ca doar stau toata ziua pe pasune? In sistem gospodaresc, nimeni din Romania nu le poate asigura conditiile cerute de ANSV. Poate doar industrial, dar ma indoiesc ca sunt locuri in Romania unde se lucreaza cum cer normele sanitar-veterinare.
In facultate am vazut imagini cu vaci care stau in stabulatie, sunt duse la dus, periate, totul este electronic, vacile nu au nici o grija. Cine face lucruri din astea in Romania? Sa fim seriosi", ne spune tanarul inginer. E clar. In judetul Vaslui normele ANSVSA sunt apa de ploaie. Cine sa ude vacile pe camp si sa le puna ventilatoare in grajduri? Doar Ceausescu, dac-o fi inviat intre timp.