8.5 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăRomania ar putea absorbi peste 60% din banii europeni

Romania ar putea absorbi peste 60% din banii europeni

» Gradul de absorbtie a fondurilor europene ar putea depasi 60% in acest an, fiind de trei ori mai mare decat in 2007, potrivit unei analize a Bancii Comerciale Romane (BCR).

» Atragerea banilor europeni ar putea indeparta satul romanesc de agricultura de subzistenta, facand posibila o apropiere de agricultura moderna, ce va absorbi tot mai multa forta de munca din zona rurala.

Dupa ce in 2007 gradul de absorbtie a fondurilor structurale a fost de 21%, pentru 2008 analistii BCR estimeaza o imbunatatire a capacitatii de atragere de fonduri de la Uniunea Europeana. Pentru acest an sunt alocate fonduri europene de 2,5-2,6 miliarde euro, din care 1,68 miliarde euro sunt fonduri structurale pentru programele operationale, iar circa 800-900 milioane euro sunt destinate agriculturii si dezvoltarii rurale.
Potrivit datelor Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) comunicate de Eugen Teodorovici, secretar de stat in MEF, pana la 15 iunie au fost aprobate 281 de proiecte, in valoare totala de 2,5 miliarde euro, din care 1,8 miliarde euro reprezinta fonduri nerambursabile. Au fost depuse aproape 1.300 proiecte, in valoare de peste 15 miliarde lei, pentru cele sapte programe operationale. Pe partea proiectelor de mediu, Romania sta cel mai bine din UE, cu sase proiecte aprobate, in valoare de 653 milioane euro.

"Din primele rezultate se ob-serva ca absorbtia s-a imbunatatit foarte mult, ajungand sa avem mai multe proiecte decat banii alocati. Este un lucru bun si cred ca anul acesta nu vom mai ajunge in situatia de debitor net, ca anul trecut, cand am contribuit cu 700 milioane euro mai mult decat am absorbit", a declarat Ionut Dumitru, economist-sef al Raiffeisen Bank.
Pe partea fondurilor pentru agricultura si dezvoltare durabila (FADR), cele mai multe proiecte s-au depus pentru ferme de cereale si ferme de procesare a cerealelor, ne-a declarat Marian Dobrila, director al firmei de consultanta TDP Partner. Acesta a adaugat ca, pe segmentul fondurilor structurale din domeniul privat, cele mai multe proiecte au fost de-puse pentru infiintarea de microintreprinderi si pentru cresterea competitivitatii acestora.

32 miliarde euro intre 2007 si 2013
"Se estimeaza ca o absorbtie buna a acestor fonduri ar putea genera o crestere economica aditionala de 15-20% in perioada 2007-2013", se mentioneaza in analiza BCR.
Fondurile europene alocate Romaniei in intervalul 2007-2013 se ridica la 32 miliarde euro, din care 7,5 miliarde euro pentru agricultura (FADR) si 21 miliarde euro fonduri structurale. Accentul e pus pe dezvol-tarea rurala si regionala, prin investitii in infrastructura. "Fondurile europene pot produce mutatii majore si definitive in structura satului romanesc, indepartandu-l de agricultura de subzistenta si facand posibila o apropiere de agricultura moderna, orientata spre piata. Aparitia unor alternative economice in zona rurala va duce la cresterea nivelului de trai si la intoarcerea unor romani plecati la munca in UE", se arata in raportul BCR. Directii importante urmarite de Programul National pentru Dezvoltare Rurala sunt canalizarea, drumurile si alimentarea cu apa si gaze.

Intarzierile aprobarii dosarelor pot depasi 4 luni
Lipsa expertizei este considerata principala problema in intocmirea proiecte de catre circa 12% dintre participantii, arata un sondaj efectuat pe site-ul fonduri-structurale.ro. O solutie ar fi companiile de consultanta pe domeniul fondurilor europene. Comisioanele acestora se cifreaza la 3-5% din valoarea totala a proiectelor complexe si 2-3,5% din valoarea proiectelor mai simple, spune Dobrila. Cea mai mare parte o reprezinta comisionul de succes, care asigura eligibilitatea proiectului. Principalele probleme intampinate de consultanti sunt amanarile si intarzierile aprobarilor dosare-lor, chiar cu mai mult de patru luni. Acestia mai reclama opiniile diferite intre autoritatile de management si organismele de implementare, proasta comunicare si neasumarea responsabilitatii la nivelul institutiilor implicate in gestionarea fondurilor europene.

Cele mai citite

Erdogan avertizează: Turcia pregătită să intervină dacă Siria se destramă

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a declarat că Turcia este pregătită să intervină pentru a preveni destrămarea Siriei în cazul unor riscuri cauzate de...

Supercupa Italiei: AC Milan- Inter Milano 3-2

AC Milan a câştigat Supercupa Italiei la fotbal, după ce a învins-o pe Inter Milano cu scorul de 3-2 (0-1), în finala desfăşurată, luni...

Tragedie la Constanța! O asistentă s-a sinucis

O tragedie profundă a avut loc la Constanța, unde o tânără asistentă medicală, în vârstă de 28 de ani, și-a pus capăt zilelor. Tragedie la...
Ultima oră
Pe aceeași temă