21.2 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialManu Chao a pus-o in umbra pe Nelly Furtado

Manu Chao a pus-o in umbra pe Nelly Furtado

» Desi s-a batut cu diva din Canada, cantaretul antiglobalizare a fost protagonistul celui mai electrizant concert de la B’estfest.

Ultima zi de b’estfest a adus un record de participare, populand cu 20.000 de oameni parcarea Romexpo, locul de desfasurare a festivalului. Canicula nu a fost un impediment cand a venit vorba de trei nume de top care nu au mai calcat pana acum prin Romania: Nelly Furtado si Manu Chao, in primul rand, apoi Stereophonic.
Dupa-amiaza a fost rezervata trupelor romanesti, The Amsterdams (indie rock), EMIL (ska-punk) si Veritasaga (hip-hop) deschizand ziua. Dupa canadienii de la The Last Supper (un rock cu influente grunge destul de caldut), au urmat olandezii de la Kraak & Smaak, care au mai animat un pic publicul inca destul de rarefiat. La Stereophonic se stransesera deja ceva oameni, dar nu erau chiar atat de multi pe cat te-ai fi asteptat. Concertul a inceput abia la 19.00, publicul animandu-se in special la piesele mai vechi ale trupei, "Have a nice day", "Just looking", "It means nothing". "Dakota", piesa pe care toata lumea o astepta, a fost cantata abia la bis.

 

La sfarsitul concertului, lumea nu s-a grabit sa migreze spre scena unde Sunrise Avenue se producea, preferand sa astepte concertul lui Roisin Murphy. si a avut ceva de asteptat, intrucat Roisin Murphy (ex-Molko) si-a facut aparitia cu o intarziere de 45 de minute. Show-ul a impresionat insa prin stil si rafinament, multi spectatori sustinand ca este cu cateva clase deasupra celui sustinut de Nelly Furtado. Dincolo de cele sase tinute extravagante pe care le-a schimbat artista in cursul spectacolului a fost show-ul propriu-zis, Roisin Murphy ramanand una din cele mai originale prezente de pe scena muzicii dance underground, cu miscari sincopate, fracturate si in acelasi timp senzuale – caderi simulate ce se impletesc cu miscari lente, cu un puternic potential erotic. La Kylie Minogue, senzualitatea dansului e explicita, evidenta, dar la Roisin Murphy e mai degraba sugerata. Artista a cantat atat piese mai vechi, din perioada Moloko, cat si piese mai noi: "Overpowered", "Movie Star", "Forever More". Spectatorii nu s-au putut bucura insa de un show complet din cauza intarzierii, concertul fiind scurtat cu o jumatate de ora. Asta nu scuza insa impolitetea din final: Roisin nu a revenit in scena pentru un bis, in ciuda aplauzelor indelungi ale publicului, si nici nu a venit cineva din staff-ul tehnic care sa explice ca nu mai e timp pentru asta.

Manu Chao a imbracat tricoul Romaniei
Pe scena de la intrare, concertul Manu Chao incepuse deja; acesta a fost concertul cel mai bine primit al festivalului. Din pacate, s-a suprapus cu acela al lui Nelly Furtado – fapt remarcat chiar de artista canadiana, care, in conferinta de presa care a precedat show-ul, a declarat: "Sunt trista ca spectacolul meu va avea loc in acelasi timp cu al lui Manu Chao", pentru ca "impartim aceiasi fani". A avut insa grija sa adauge, politicos, ca ar fi fost tentata sa vada concertul francezului, dar ca nu poate sa o faca, spectacolele suprapunandu-se. Oricum, se pare ca fanii nu au fost chiar aceiasi. Asa cum observa un blogger (raulnecesar.wordpress.com), locul reproducea la scara mica segregarea de la Vama Veche, cu o parte de "textilisti" (fanii lui Nelly Furtado) si alta de "nudisti" (simpatizantii Manu Chao). Senzatia mea e ca au fost vizibil mai multi spectatori la Manu Chao (unde lumea se calca literalmente pe picioare) decat la Nelly, chit ca si la canadianca lumea a ocupat spatiul de pe doua scene, ca sa incapa.

Artistul a facut un show cald, "100 latin", tinandu-se foarte aproape de public; de altfel, nu s-a sfiit sa apara imbracat cu un tricou in culorile echipei de fotbal a Romaniei, gest cu care a castigat instantaneu publicul. Chiar daca spectacolul a fost programat pentru o ora si jumatate, artistul si-a prelungit show-ul cu o jumatate de ora si, pe langa aceasta, a acordat doua bisuri. Se pare ca Manu Chao s-a simtit ca pestele in apa in atmosfera creata de publicul nostru, care l-a acompaniat pe durata multora dintre cantecele sale si a reactionat strigand pana la raguseala la fiecare noua piesa a artistului. Din concert nu au lipsit mesajele anti-Bush, deplangerea soartei imigrantilor sau apeluri la legalizarea marijuanei.

Nu numai Manu Chao s-a folosit de fotbal ca sa castige publicul, ci si Nelly Furtado. La piesa "ForIa", cea care a fost adoptata ca imn al precedentului Campionat European de fotbal (2004), dansatorii cantaretei au aparut purtand tricourile nationalei si au aruncat mingi spre public. Nelly Furtado a schimbat si ea cateva tinute de-a lungul concertului, de la rochie trecand la pantaloni.
Show-ul a inceput cu hitul cantaretei, "I’m Like a Bird", probabil ca sa castige public in fata lui Manu Chao. Din spectacol nu au lipsit insa piesele pop de pe ultimul album: "Give it to Me", "Say it Right", "Promiscuous". Spectacolul a fost bun, chiar daca nu exploziv, insa, din pacate, a avut nesansa sa fie flancat de doua concerte mult mai originale – Roisin Murphy, a carei coregrafie este net mai frapanta, si Manu Chao, a carui muzica "angajata" face sa para pop-ul cantaretei mai superficial decat este in realitate. Pe de alta parte, pentru zona pop in care activeaza cantareata, concertul a beneficiat de mult mai multa naturalete decat productiile similare din zona.

» La piesa "Forca", cea care a fost adoptata ca imn al precedentului campionat european de fotbal (2004), dansatorii cantaretei au aparut purtand tricourile nationalei si au aruncat mingi spre public

Cele mai citite

Germania, Franศ›a ศ™i alte state UE fac eforturi pentru a accelera รฎntoarcerea migranศ›ilor รฎn ศ›ฤƒrile lor

ศ˜aptesprezece ศ›ฤƒri europene au cerut Comisiei Europene sฤƒ รฎnฤƒspreascฤƒ regulile UE privind returnarea migranศ›ilor ilegali รฎn ศ›ฤƒrile lor de origine Scrisoarea cฤƒtre Comisia Europeanฤƒ a...

Plaja din Constanศ›a, รฎn top 15 cele mai relaxante plaje din Europa

Clasamentul a fost realizat, รฎn urma recenziilor de cฤƒlฤƒtorie ale turiศ™tilor Studiul realizat de SpaSeekers.com a numฤƒrat de cรขte ori cuvรขntul โ€žrelaxareโ€ a fost menศ›ionat...

Reacศ›ia Dianei ศ˜oศ™oacฤƒ dupฤƒ respingerea candidaturii la alegerile prezidenศ›iale

Diana ศ˜oศ™oacฤƒ a reacศ›ionat dupฤƒ ce Curtea Constituศ›ionalฤƒ a Romรขniei i-a respins candidatura la alegerile prezidenศ›iale. Aceasta รฎศ™i cheamฤƒ susศ›inฤƒtorii la un miting: โ€žAbsolut...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ