» Turismul in rulote tinde sa devina un fenomen national. Din ce in ce mai multi romani opteaza pentrucel mai ieftin mod de a petrece sejurul la mare in conditiile unui confort minim.
Daca pana acum vreo zece ani romanii priveau mirati rulotele cu care nemtii si olandezii veneau pe litoralul romanesc, incepand cu 2006 campingurile au devenit o adevarata afacere pe litoral. Tot mai multi turisti autohtoni descopera avantajele achizitiei unei rulote si urmeaza exemplul occidentalilor. La tarifele practicate in prezent pe litoral, rulota a devenit o alternativa pentru romanii cu venituri medii.
Cu casa dupa tine
Asa cum am mentionat mai sus preturile din ce in ce mai mari practicate pe litoralul romanesc ii determina pe multi sa se gandeasca serios la cumpararea unei rulote. Cu o capacitate ce variaza intre doua si sase persoane, rulotele ofera absolut toate conditiile unei camere de hotel, bineinteles la dimensiuni ceva mai mici. Baie, bucatarie, apa calda, televizor, chiar si aer conditionat. Achizitionate la mana a doua, rulotele au preturi incepand de la 2000 euro. O data cu integrarea in UE, importul de rulote, considerate vehicule, si deci care necesita inmatriculare, a crescut considerabil. Exista firme specializate care comercializeaza rulote, le inscriu si acorda garantie. In cazul autorulotelor, respectiv camionete, care au propriul motor si pot fi conduse, preturile sunt mult mai mari si in plus exista riscul ca autovehiculul sa nu poata fi inmatriculat sau aceasta operatiune sa fie mult prea scumpa, intrucat aceasta categorie este inclusa in segmentul autovehiculelor.
O alta varianta este inchirierea rulotelor. Tarifele sunt asemanatoare cu cele practicate de firmele rent a car si variaza in functie de tip, marime si dotari.
Atentie la caii putere!
Date fiind dotarile si complexitatea sistemelor unei rulote, greutatea acestora incepe de la 700 de kilograme si creste direct proportional cu lungimea, numarul de pasageri si confortul.
Potentialii cumparatori ai unei rulote trebuie intai sa verifice cartea tehnica a propriului autoturism cu care urmeaza sa tracteze "casuta pe roti" si apoi sa opteze pentru o anumita varianta de rulota. Nimic nu este mai neplacut decat un sejur inceput cu nervi din cauza unui motor suprasolicitat din cauza unei rulote mult prea mari comparativ cu masina care o remorcheaza. In cazul in care optati pentru o deplasare in strainatate cu masina si rulota, nu va faceti probleme cu benzina sau motorina pentru ca in majoritatea statelor vestice carburantul este mai bun si mai ieftin decat in Romania.
Placerea sejurului fara constrangeri
Principalul avantaj, pe langa costul redus al utilizarii rulotelor, este libertatea de miscare. Nu mai trebuie sa cari bagajele la hotel, sa verifici daca camera este curata, sa stai la coada la receptie sau sa ai grija rezervarii sau cautarii unui loc de cazare. Olandezii sunt mari amator de turism pe patru roti. "In cazul meu si al sotiei nu se pune problema banilor. Pur si simplu ne place sa ne urcam in masina si sa nu avem grija hotelului. Fac asta de peste 25 de ani. Am strabatut cu rulota aproape toata Europa", a declarat Van Helmer, cetatean olandez, aflat pentru prima data in Romania. Olandezul conduce o autorulota lunga de vreo sapte metri, cumparata acum cinci ani si de care este foarte multumit.
60 de lei pe noapte
Pe litoral exista cateva locatii speciale pentru rulote. Tarifele pentru parcarea masinii si a rulotei sunt in jur de 300.000 lei vechi pe noapte, la care se adauga intre 150.000 si 200.000 lei pentru fiecare persoana. In cazul unei rulote de doua persoane, costul unei nopti petrecute la mare atinge 60 RON, suma ce reprezinta jumatate din tariful unei nopti petrecute la un hotel de doua stele. Unele locatii pun gratuit la dispozitia clientilor terminal pentru conectatea rulotei la curent de 24 volti. In plus, se asigura paza masinii si a rulotei. Bineinteles, exista si varianta campararii in parcarile obisnuite sau alte spatii "free", lucru care ii scuteste pe turisti de plata vreunei sume de bani.