9 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialStrategia Romaniei pe urmatorii 30 de ani

Strategia Romaniei pe urmatorii 30 de ani

Strategia Nationala de Dezvoltare Durabila, realizata de Guvernul roman impreuna cu Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, prevede obiectivele pe care Romania ar trebui sa le atinga pana in 2030 defalcate pe trei perioade: pana in 2013, pana in 2020 si pana in 2030. Lansat ieri, documentul va fi, timp de doua luni, in dezbatere publica, dupa care Guvernul urmeaza sa si-l insuseasca si sa-l prezinte Parlamentului, care va trebui sa-l voteze. Pilonii acestei strategii ii reprezinta "provocarile cruciale" care stau in fata modernizarii Romaniei dupa modelul european. Printre acestea, un loc important il ocupa transporturile. Cu toate ca Romania se chinuie de mai multi ani sa realizeze autostrazi care sa o lege de restul Europei, Strategia Nationala propune ca tot ce nu am reusit in 18 ani sa se intample in urmatorii cinci ani. Pana in 2013, Romania ar trebui sa modernizeze si sa dezvolte principalele "axe prioritare de transporturi transeuropene" si sa dezvolte o infrastructura nationala completa.

Documentul recomanda in paralel si reducerea ponderii sectoarelor care lucreaza cu cantitati mari de produse transportate, cum ar fi industriile extractive de minereuri astfel incat sa se reduca ponderea transporturilor rutiere. In domeniul energiei, este recomandata extinderea folosirii energiei nucleare, ce ar urma sa se dubleze in 2008, "cu perspectiva construirii altor doua unitati in 7-9 ani". Desi este un document-cadru, stabileste cateva masuri concrete, cum ar fi restructurarea Ministerului Economiei si Finantelor si crearea unui Minister al Energiei si Resurselor.
De asemenea, se mai propune elaborarea unor bugete nationale multianuale pe sapte ani, dupa modelul utilizat in Uniunea Europeana, care sa asigure o finantare continua pentru realizarea obiectivelor mentionate in document.

Sindicalistii apreciaza finalizarea Strategiei Nationale de Dezvoltare Durabila, dar ii scot in evidenta lipsuri din cauza carora, daca nu ar fi corectate, documentul nu ar ramane decat un "document bun de pus in sertar". Bogdan Hossu, presedintele Cartel ALFA, a subliniat absenta referirilor la "resursele umane, precum si a caracteristicilor care ar trebui sa se dezvolte pe piata muncii". La randul sau, Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical, sustine ca este necesar "sa se insiste" pe transportul pe calea ferata, care, in opinia sa, ar aduce avantaje importante pentru Romania.
In mesajul adresat participantilor, premierul Calin Popescu Tariceanu, considera Strategia un demers necesar, insa a tinut sa precizeze ca nu are nici o legatura cu planurile cincinale din perioada comunista.

Cele mai citite

Plata taxelor și impozitelor prin Ghișeul.ro și ROeID: peste 1.600 de instituții și 400 de tipuri de plăți disponibile

Cetățenii pot plăti taxele și impozitele rapid și sigur prin platforma Ghișeul.ro sau aplicația ROeID, a anunțat Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR). Aplicația centralizează peste...

Adrian Mutu a explicat de ce a ales Petrolul Ploiești. „Spiritul echipei m-a convins”

Adrian Mutu a revenit în SuperLigă în această iarnă, semnând cu Petrolul Ploiești, formație pe care o va antrena în a doua parte a...

Două românce vor fi în turul doi la Australian Open 2025, potrivit specialiștilor!

România va fi reprezentată de cinci jucătoare la Australian Open 2025, dar doar două dintre ele sunt favorite să ajungă în turul secund. Conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă