18.2 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialVestigii istorice descoperite in Cetatea Deva

Vestigii istorice descoperite in Cetatea Deva

Arheologii de la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva au descoperit in incinta Cetatii Deva ruinele unui turn de piatra din secolul al XIII-lea si mai multe obiecte din ceramica, fier si bronz.
Descoperirea a fost facuta cu ocazia sapaturilor efectuate in incinta, destinate descarcarii arheologice a perimetrului istoric. "O parte din aceste obiecte vor fi prezentate celor 150 de specialisti in istorie care au participat la un simpozion organizat de MCDR Deva. Toate aceste obiecte au fost descoperite cu prilejul lucrarilor de descarcare arheologica pe care arheologii muzeului le desfasoara pe dealul cetatii", a declarat directorul muzeului, Marcel Morar. Sapaturile arheologice de pe dealul Cetatii Deva isi propun sa elucideze prima faza de constructie a cetatii si se desfasoara, pana in luna august, in prima incinta a monumentului istoric. Pana acum, in zona descarcarii arheologice au mai fost descoperite varfuri de sageti, o teava de tun de calibru mic, bile si ghiulele de tun din fier si piatra, monede.

Cetatea Devei este cuprinsa intr-un amplu program de reabilitare, in valoare de 6 milioane de euro, care va repune in valoare monumentul ce strajuieste de secole municipiul Deva. Programul prevede reabilitarea Salii Cavalerilor, a Mormantului lui David Francisc, amenajarea unui amfiteatru in aer liber si a unei cafenele literare. De asemenea, vor fi amenajate un drum de acces si o parcare in afara zonei istorice protejate, asa cum a solicitat Academia Romana o data cu eliberarea autorizatiei de constructie. Programul de reabilitare urmareste punerea in siguranta a ruinelor monumentului istoric. Proiectul de punere in valoare a Cetatii Deva prevede reconditionarea si consolidarea a 3.400 de metri patrati de zid, fiecare metru patrat fiind spalat cu apa oxigenata. In acelasi timp, rosturile vor fi inlocuite prin scoaterea mortarului macinat de vreme si inlocuirea cu unul nou, la care se adauga operatiunile de plombare si injectare a fiecarei crapaturi, pentru prelungirea vietii fiecarei portiuni de zid.
Lucrarile de reabilitare a monumentului istoric sunt supravegheate de reprezentantii Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane, care efectueaza si descarcarea arheologica. Cetatea Devei dateaza din anul 1269, iar in timpul feudalismului viata acesteia era legata de numeroasele munci pe care iobagii le aveau de indeplinit, respectiv pastrarea si apararea zidurilor cetatii, saparea santurilor sau taierea lemnelor si a hatisurilor.

Toate aceste obiecte au fost descoperite cu prilejul lucrarilor de descarcare arheologica pe care arheologii muzeului le desfasoara pe cealul cetatii."
Marcel Morar

» Rascoale
In decursul veacurilor, cetatea a fost tinta mai multor rascoale. Astfel, in anul 1784, in timpul rascoalei conduse de Horea, Closca si Crisan, stapanii cetatii au opus rezistenta atacurilor iobagilor si minerilor din Muntii Apuseni, care nu au reusit sa cucereasca fortareata asediata. In mana nobililor au ramas 86 de prizonieri, carora li s-au taiat capetele, iar trupurile le-au fost aruncate intr-o groapa comuna, in spatele fortificatiei. Declinul incepe in anul 1849, cand in magazia cu praf de pusca s-a produs o explozie care a aruncat in aer zidurile cetatii, prefacand totul intr-un morman de pietre.

Cele mai citite

Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Autoritățile sunt pregătite să evacueze oamenii

ANM avertizează că un cod portocaliu va fi valabil în perioada 29 septembrie ora 08:00 - 30 septembrie ora 10:00. „După emiterea avertizărilor au fost...

Român găsit vinovat de comiterea unei crime de o instanță din Anglia

Un român care trăiește în Anglia a fost găsit vinovat de o instanță de judecată din Londra pentru comiterea unei crime. Sabin Manda (32...

Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Autoritățile sunt pregătite să evacueze oamenii

ANM avertizează că un cod portocaliu va fi valabil în perioada 29 septembrie ora 08:00 - 30 septembrie ora 10:00. „După emiterea avertizărilor au fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă