1.9 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodNoua generatie Humvee, in dotarea trupelor romanesti din Irak

Noua generatie Humvee, in dotarea trupelor romanesti din Irak

» Transportoarele amfibii blindate din dotarea fortelor terestre romane ce actioneaza in Irak vor fi inlocuite, incepand cu a doua jumatate a acestui an, de mult mai modernele Humvee americane.

» Generatia a cincea de Humvee are, gratie noului tip de blindaj, o rezistenta sporita la explozia minelor artizanale si sisteme de detectare a incarcaturilor ascunse pe drum.

» Militarii Batalionul 341 Topraisar se pregatesc intens pentru familiarizarea cu noua tehnica de lupta.

Dispozitivul exploziv improvizat – principala arma a insurgentilor, care a produs mii de victime in randul fortelor militare ce actioneaza in Irak si in Afganistan. Oficialii se feresc sa o recunoasca, insa insurgentii din ambele teatre de operatiuni dispun de cantitati importante de material exploziv. Cum in Irak si in Afganistan nu s-a reusit – cel putin pana in prezent – controlul, nici macar partial, al comertului si al transportului ilegal de armament, unica solutie de reducere a pierderilor a ramas imbunatatirea blindajului si a procedurilor de lupta.

Mitul "Abrams", spulberat in desert
"Rechinii Albi" s-au confruntat cu situatii-limita in Afganistan. "Primul incident s-a soldat cu distrugerea unei roti a TAB-ului. A urmat explozia in care a murit caporalul (sublocotenent post-mortem) Ionel Gheorghita Dragusanu, care a fost provocata de un dispozitiv format din doua mine antitanc, intre care au fost montate doua proiectile de calibru mare. Minele sunt confectionate, in proportie de 90% din material plastic si sunt greu de detectat", isi aminteste locotenent-colonel doctor Vasile Vreme, comandantul Batalionului 341. Practic, un astfel de dispozitiv, care aproape intotdeauna este perfect functional, conceput si amplasat de insurgenti specializati, este mult mai distructiv decat minele normale. Incarcaturile antitanc conventionale contin aproximativ cinci kilograme de explozibil TNT si una singura produce avarii considerabile unui tanc de ultima generatie.

TAB-urile, ca si restul blindatelor din teatrele de operatiuni, nu asigura protectia echipajului in fata acestor mine. De altfel, improvizatiile insurgentilor si modul in care sunt camuflate minele sunt asemanatoare in Irak si in Afganistan. Pana si celebrul tanc superblindat M1A1 Abrams, creatia de ultima ora a americanilor, a inregistrat pierderi importante in Irak din cauza acestor mine artizanale cu putere mare de lovire. Britanicii, care si-au dezvoltat propriul proiect de tanc – Challenger II, considerat unul dintre cele mai bune care de lupta din lume –, au constatat la randul lor, pe propria piele, ca blindajul de milioane de dolari poate fi "rupt" fara probleme de o mina improvizata. Prin urmare, eforturile specialistilor militari s-au indreptat spre sistemele de detectie si distrugere a acestor incarcaturi.

Americanii cu electronica, romanii cu… ochiul
Humvee-ul cu nivel de blindaj 5 are montat in partea frontala un dispozitiv care provoaca in mod deliberat explozia minelor artizanale la cativa metri inaintea masinii, drumul fiind astfel "curatat". Pana cand vor primi noile masini de lupta, romanii au fost nevoiti sa se descurce cu ce au. Studierea drumului se face "manual". Comandantii de pluton isi fac propriile repere si semne pe ruta unde se deplaseaza, in incercarea de a depista daca s-a "umblat" la pietre si copaci. Este insa dificil, pentru ca amplasarea unei mine nu necesita decat cateva minute, iar insurgentii fac acest lucru in special noaptea.

Aer conditionat in dotarea standard
Principalul avantaj al Humvee 5 comparativ cu restul produselor similare si cu TAB-ul romanesc este rezistenta la explozia minelor. Masina este conceputa ca o structura deformabila, iar in cazul unei explozii motorul zboara la propriu, dar cutia blindata in care se afla militarii ramane intacta. Conceput acum 30 de ani, TAB-ul are protectie frontala, laterala si mai putin la podea. Un alt aspect important este lipsa, in cazul blindatului romanesc, a unui sistem de aer conditionat. Temperatura pe timpul zilei urca in Irak la peste 50 de grade. "Rechinii Albi" vor utiliza in Irak, incepand cu luna august, Humvee 5 in paralel cu TAB-ul. Vor fi formate patrule mixte, iar masinile vor fi dotate cu dispozitive de detonare a minelor.

Lunetistul
Plutonul de patrulare in formatul standard va fi compus din Humvee si TAB. Cu totul, aproape 30 de oameni. Fiecare masina are un lunetist care, pe langa armamentul specializat, dispune de aparatura de vedere pe timp de noapte. Este primul om care ia contact vizual cu teroristii si de precizia tirului sau depind viata si succesul misiunii intregului pluton. Am picat la Topraisar chiar in mijlocul tragerilor de noapte. Intregul poligon este cufundat in bezna. Oamenii trec pe rand la tirul cu toate categoriile de armament. PSL-ul romanesc, inspirat dupa celebra pusca cu luneta sovietica Dragunov, are calibrul 7,62 si poate lovi cu precizie la o distanta de 1,5 kilometri. Sistemul de vedere pe timp de noapte este ideal pentru lunetisti. "Sniper-ul american are un ajutor care ii da informatii despre teren, directia vantului si reglajele armei.

Lunetistul roman face aceste lucruri de unul singur", a declarat locotenentul Romeo Popescu, comandantul Companiei 1 a "Rechinilor Albi". Omul imi mai spune ca armele yankeilor sunt mult mai moderne, insa, in conditiile din Irak, nisipul face ca o pusca de mii de dolari sa devina inutilizabila. Armele romanilor, gratie conceptului extrem de practic al rusilor, sunt intotdeauna gata de foc. Fiecare "rechin" are arma sa, de care nu se desparte niciodata in teatrele de operatiuni. De fapt, in Irak sunt trei lucruri pe care le porti intotdeauna cu tine: arma, vesta antiglont de 17 kilograme si casca.

Atentie! Cad rachete!
Pe langa minele improvizate, insurgentii utilizeaza cu succes impotriva coalitiei rachete. Acestea sunt lansate cu ajutorul unor dispozitive improvizate, conectate de cele mai multe ori la o simpla baterie de masina. Bazele din zona Talil au fost mai mereu atacate cu rachete. Impotriva acestora nu exista decat… instictul de supravietuire. suieratul rachetei ii avertizeaza pe militari, care se adapostesc rapid.

 

 

» Studiu de caz
Inaintea fiecarei misiuni de amploare, comandantul batalionului culege informatii de la fata locului. Experienta Afganistanului combinata cu datele furnizate de contingentul aflat in misiune pe care il vor schimba "Rechinii Albi" au creat deja imaginea reala a frontului din zona Talil, aria de actiune a batalioanelor romanesti. Romanii au brevetat o noua metoda de interactiune cu populatia din zonele de conflict, care a redus substantial numarul victimelor. "Cand pleaca in misiune, plutonul isi ia provizii pentru trei zile. Furtunile de nisip fac deplasarea imposibila. Dupa fiecare misiune, rezervele sunt date populatiei locale. Pe primul loc se afla apa, apoi alimentele si asistenta medicala. Colaborarea cu liderii locali si cu populatia este extrem de importanta", a declarat locotenent-colonelul Vasile Vreme, comandantul Batalionului 341. In teatre, romanii sunt invidiati pentru modul in care colaboreaza cu localnicii. Pana si americanii au adoptat metoda asistentei umanitare si a darurilor in deplasarile din desert.
Experienta i-a invatat pe romani ca TAB-ul langa care se afla copii nu va fi niciodata atacat, iar o bomboana poate face mai mult decat cel mai performant blidaj. Au fost cazuri in care insurgentii au asteptat sa treaca blindatele romanilor, dupa care au atacat coloana coalitiei.

Cele mai citite

Israelul a interceptat un proiectil lansat din Yemen

Armata israeliană a anunțat luni că a interceptat un proiectil lansat din Yemen înainte ca acesta să intre pe teritoriul israelian, potrivit barrons.com. 'Un proiectil...

Mii de susținători ai fostului președinte Evo Morales au ajuns în capitala Boliviei, La Paz

Mai multe mii de susținători ai fostului președinte bolivian Evo Morales, care au început vineri un marș pentru a protesta față de criza economică...

Steve Bannon vrea să-l înlăture pe Elon Musk din anturajul Casei Albe: Este cu adevărat un om rău

Unul dintre liderii mișcării MAGA a lui Donald Trump a jurat că îl va înlătura pe Elon Musk din anturajul Casei Albe, întrucât miliardarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă