-1.2 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialFantezii arhitecturale pentru strandul Tineretului

Fantezii arhitecturale pentru strandul Tineretului

» Ordinul Arhitectilor a organizat un concurs pentru reabilitarea strandului si Bazei Sportive Tineretului, pentru a demonta argumentul potrivit caruia strandul este atat de degradat incat nu mai poate fi folosit.

» Proiectele participante prevad, potrivit temei de concurs, pe langa reabilitarea bazinelor, a terenurilor de sport, a spatiilor pentru vestiare si cazare etc., si construirea unui bazin olimpic acoperit.

Ordinul arhitectilor din romania (OAR) a organizat, in mod exceptional, un concurs-manifest privind reabilitarea strandului Tineretului. Concursul nu a avut loc in vederea unei achizitii publice, asa cum se intampla in mod normal, si nu se va finaliza cu acordarea unui contract castigatorului, ci se constituie intr-o demonstratie menita sa ajunga la cunostinta opiniei publice si a autoritatilor. Potrivit regulamentului de concurs, proiectele premiate vor fi puse la dispozitia Agentiei Nationale pentru Sport, a Primariei Municipiului Bucuresti si a Primariei Sectorului 1, ca argument profesional pentru initierea operatunii de reabilitare a strandului Tineretului.
Premiul intai, in valoare de 3.500 de euro, a revenit proiectului realizat de arhitectii Ilinca Paun, Tudor Constantinescu si Mihaela Pelteacu, din cadrul biroului 2MTVD. Premiul al doilea, in valoare de 2.000 de euro, a fost castigat, la egalitate, de proiectele realizate de arhitectii Mina Sava, Silviu Musteata si Veronica Sava, pe de o parte, si de arhitectul Bogdan Rusea, pe de alta parte.
Administratia actuala a strandului ne-a informat telefonic ca acesta se va deschide, cu o fata noua, in cursul verii. Bazinele au fost imbracate in liner, iar doua dintre ele au fost unite, rezultand, probabil, cel mai mare bazin pentru copii din Romania.

Strandul Tineretului, in pericol de a fi desfiintat
strandul Tineretului este obiectul unui scandal public care priveste posibilitatea construirii in acest loc a unui ansamblu de cladiri de birouri avand intre 10 si 29 de etaje. Terenul din nordul Capitalei, situat langa Bulevardul Kiseleff, se afla in proprietatea Agentiei Nationale pentru Sport si a Complexului National Sportiv "Lia Manoliu", insa in 2003 a fost concesionat unor firme private. Acest contract prevede posibilitatea ca destinatia terenului sa fie schimbata, incalcandu-se astfel Legea sportului si legislatia mediului, sustine Grupul pentru Dialog Social, partener al OAR in organizarea concursului de proiecte de reabilitare. Ulterior, Primaria Capitalei a aprobat un plan urbanistic zonal ce prevede construirea in acest perimetru a unui bloc-turn de 29 de etaje, la pachet cu alte proiecte controversate, cu toate ca acesta nu avea avizul din partea Comisiei tehnice si de urbanism.

"Extrem de tentant datorita suprafetei considerabile si pozitiei privilegiate in oras, strandul Tineretului se afla in pericolul de a fi partial dezafectat si transformat intr-un teren pentru dezvoltare imobiliara, fara nici o legatura cu functiunea sa de baza. Oricat ar parea de absurd, o asemenea perspectiva este cat se poate de realista. Pentru reusita acestei operatiuni, ai carei beneficiari sunt discreti reprezentanti ai mediului de afaceri, si-au dat concursul persoane din domeniul sportului, din administratia locala sau din institutii centrale", scriu reprezentantii OAR intr-un comunicat de presa ce anunta castigatorii concursului si in deschiderea temei de concurs adresate participantilor. Mai multe articole aparute in presa pe acest subiect il identifica pe omul de afaceri Puiu Popoviciu ca persoana aflata in spatele firmelor ce administreaza strandul Tineretului.

Creatie a arhitectului modernist Marcel Iancu
Tema concursului arhitectural continua cu istoria terenului si a strandului si a Bazei Sportive Tineretului, mentionand ca acest loc si-a pastrat functiunea initiala inca de la inaugurare, in 1929. strandul a fost proiectat de cunoscutul arhitect modernist Marcel Iancu. Concursul organizat de OAR propune reabilitarea strandului prin: pastrarea piatetei de la intrare; reconstruirea pavilioanelor de la intrare si dotarea lor inclusiv cu spatii comerciale integrate; reabilitarea zonei terenurilor de sport, cu posibilitatea suplimentarii numarului lor si a reconstruirii unei sali de sport acoperite; restructurarea zonei pentru administratie si cazare si a zonei de strand public. Una dintre modificarile importante aduse de organizatorii concursului este reimpartirea bazinelor intre sportivi si public.

Daca sportivii ar beneficia de doua bazine de polo, dintre care unul pentru antrenament, si de un bazin pentru sarituri, publicului i-ar ramane la dispozitie un bazin pentru copii (adanc de 1-1,20 m) si doua de agremenent, de 1,5 m adancime. Sunt prevazute, de asemenea, reabilitarea vestiarelor, a spatiului de plaja si a zonei de alei si verdeata, a parcajelor subterane. In plus, organizatorii concursului propun construirea unui bazin olimpic de inot, in zona din nordul strandului, care ar avea anexe pentru sportivi, tribune si anexe pentru public.

Proiectul castigator al concursului bifeaza toate aceste elemente, adaugand in apropierea bazinului olimpic acoperit o sala de aerobic cu centru de masaj. Potrivit aprecierii juriului, proiectul realizat de arhitectii biroului 2MTVD "creeaza o imagine unitara a ansamblului, pastreaza configuratia initiala, completand-o in acelasi timp cu noi functiuni, respecta normele de construire prevazute in tema. Ambianta este fireasca prin natura propunerilor pentru utilizarea bazei sportive. Propunerea pastreaza si sustine elementele istorice construite si recupereaza stilistic parcul – ansamblul initial – prin elemente de limbaj arhitectural bine sustinute de prezentarea proiectului. De asemenea, asigura suficiente locuri de parcare".

Toate premiile si costurile de organizare a concursului au fost suportate de OAR din timbrul arhitecturii.
Monica Lotreanu, din cadrul OAR, ne-a declarat ca firma care administreaza actualmente strandul Tineretului nu a permis Ordinului Arhitectilor sa fotografieze obiectivul in starea sa actuala pentru a adauga imaginile documentatiei de concurs.

Cele mai citite

Zoran Milanović câștigă un nou mandat de președinte al Croației, învingând detașat candidatul conservator

Milanovic, cunoscut pentru pozițiile critice față de UE și NATO, a reafirmat în discursul său de după victorie, că relațiile cu Bruxelles trebuie schimbate Președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă