Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Vlad Iliescu, a anuntat, vineri, intr-o conferinta de presa monitorizata de Mediafax, ca fata de 11 ani, cu sarcina de 20 de saptamani in evolutie, poate face avort conform legislatiei romane in vigoare.
Potrivit oficialului MS, fata de 11 ani poate face avort, conform legislatiei romane in vigoare, intrucat este copil, victima unui abuz sexual si, mai mult, exista riscuri majore pentru sanatatea mintala a acesteia in cazul evolutiei la termen a sarcinii.
Legislatia in vigoare – articolului 2, alineatul 3 din Legea 272/2004, articolului 26 din Legea 46/2003 si alineatul 6, litera a din articolul 185 Cod penal – permite intreruperea cursului sarcinii pentru urmatoarele motive: gravida este copil, victima unui abuz sexual, exista riscuri majore pentru sanatatea mintala a gravidei in cazul evolutiei la termen a sarcinii, incapacitatea psihologica a gravidei de a indeplini rolul de mama, se arata in raportul Comisiei interministeriale, care a analizat cazul fetei insarcinate din Neamt.
"La cererea parintilor si cu consimtamantul al acestora, ascultand opinia copilului (conform alineatului 2, al articolului 2 din Legea 272/2004), comisia considera ca se poate intrerupe cursul sarcinii intr-un serviciu de specialitate calificat. Comisia recomanda consilierea psihologica a copilului si a familiei. De asemenea, comisia propune actualizarea si clarificarea legislatiei secundare referitoare la intreruperea cursului sarcinii in situatii de exceptie printr-un ordin comun al autoritatilor competente", noteaza raportul comisiei.
Comisia a fost condusa de secretarul de stat din Ministrul Sanatatii Publice Vlad Iliescu, in calitate de presedinte.
Membri comisiei au fost consilier juridic Gabriela Angheloiu – director in Ministerul Sanatatii Publice, prof. dr. Gheorghe Peltecu – Spitalul Clinic de Obstetrica – Ginecologie Filantropia, Bucuresti, prof. dr. Bogdan Marinescu – Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie "Prof. dr. Panait Sarbu", Bucuresti, prof. dr. Dumitru Oraseanu – Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu" Bucuresti, conf. dr. Silvia Stoicescu – Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului "Prof. dr. Alfred Rusescu" Bucuresti, prof. dr. Constantin Oancea – Spitalul Clinic de Psihiatrie "Prof. dr. Al. Obregia" Bucuresti, prof. dr. Vladimir Belis – Institutul National de Medicina Legala, lector dr. Bogdan Ion – Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Theodora Bertzi – secretar de stat in Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Gabriel Tanasescu – secretar de stat in Ministerul Justitiei, Gabriella Tonk – subsecretar de stat Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si cons. jr. Marcela Dumitras – Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului.
Comisia a analizat situatia copilului VAF in varsta de 11 ani, din judetul Neamt, gravida, cu sarcina de 20 de saptamani in evolutie, propunerea masurilor care se impun pentru solutionarea acestui caz, dar si stabilirea procedurilor care trebuie urmate in situatia sarcinilor survenite accidental sau ca urmare a violului sau incestului la minore.
Pentru rezolvarea acestui caz, comisia a analizat mai intai raportul intocmit de medicii din Piatra Neamt, intrucat, la inceputul lunii iunie, copilul in varsta de 11 ani, impreuna cu familia, s-a prezentat la sectia de medicina legala a Spitalului Judetean de Urgenta Piatra Neamt pentru stabilirea diagnosticului de sarcina si, eventual, a abuzului sexual.
Minora a fost indrumata pentru consult de obstetrica-ginecologie in Ambulatoriul integrat al SJU Piatra Neamt, precum si pentru consult psihologic si psihiatric. Prin certificatul medico-legal eliberat de catre medicul de specialitate in data de 4 iunie, "s-a constatat ca minora este victima unui abuz sexual" (tinand seama de varsta copilului, varsta la care acesta era lipsit de discernamant), iar parintii solicita intreruperea cursului sarcinii, potrivit actului.
Specialistul de la cabinetul de obstetrica-ginecologie din ambulatoriul Spitalului Judetean de Urgenta a stabilit diagnosticul sarcina 17 saptamani in evolutie, iar medicului pediatru – "fetita de 11 ani cu sarcina in evolutie, imatura neuro-endocrin, mentinerea sarcinii punand in pericol viata pacientei". "Se recomanda intreruperea cursului sarcinii, conform doleantelor parintilo", noteaza medicul pediatru. Chiar daca diagnosticul «abuz sexual» – contastatndu-se o sarcina in evolutie si recomandandu-se intreruperea sarcinii, conform doleantelor parintilor – pare foarte clar, in final specialistii din Piatra Neamt nu mai fac avortul si prefera sa recomande o evaluare complexa de specialitate si consult interdisciplinar (endocrinologie, pediatrie, psihiatrie si obstetrica-ginecologie) intr-o clinica universitara.
Astfel, pacienta a fost transferata, in 19 iunie, cu diagnsoticul sarcina 20 saptamani in evolutie, abuz sexual, la Spitalul Clinic Obstetrica-Ginecologie "Cuza Voda" Iasi unde se stabileste diagnosticul sarcina 20 saptamani in evolutie. Examenul clinico-biologic de la internare este in limite normale, iar ecografia fetala efectuata confirma varsta gestationala si evolutivitatea sarcinii.
Comisia de Etica din cadrul Spitalului Clinic Obstetrica-Ginecologie "Cuza-Voda" Iasi, intrunita o zi mai tarziu, considera ca – in conformitate cu Codul penal, articolul 185, alineatul 6, litera a – nu exista indicatii de intrerupere a cursului sarcinii si spune ca sarcina va fi supravegheata de medicul specialist obstetrician din cadrul Maternitatii Piatra-Neamt. Atat fata cat si familia ei cer cu insistenta avortul. Cazul a ajuns in atentia Ministerului Sanatatii in urma unui raprot al MMFES de evaluare intocmit ca urmare a deplasarilor la domiciliul familiei a unei echipe interdisciplinare din cadrul DGASPC Neamt si a Primariei. Ancheta sociala a aratat ca minora are ambii parinti. Familia locuieste in mediul rural intr-un imobil proprietate personala, compus din doua camere si dependinte, iar veniturile sunt asigurate din transportul vitelor si al materialului lemnos. Mai mult, chiar familia are o relatie buna cu Biserica. Copila are o relatie foarte buna cu familia care o sustine in toate deciziile privitoare la sarcina, noteaza comisia.
Pornind de la aceste date, reprezentantii Comisiei de Obstetrica-Ginecologie a MSP au apreciat ca dezvoltarea somatica a minorei este armonioasa si corespunzatoare varstei, sarcina, pana acum, fiind in parametri normali si ar putea continua, dar este o sarcina cu risc obstetrical crescut atat pentru mama, cat si pentru fat.
Reprezentantul Comisiei de psihiatrie si psihiatrie pediatrica a MSP a spus ca riscurile de afectare sunt imediate si pe termen lung, determinate atat de abuzul sexual, cat si de varsta extrem de mica la care minora a fost supusa abuzului si a unei sarcini nedorite. Sarcina pericliteaza grav sanatatea mintala a fetitei aflata in imposibilitate de a se apara si creeaza premisele unor tulburari psihice durabile, determinate de trauma psihica a violului si a incestului, stigmatizarea sociala, marginalizare si de incapacitatea fizica si psihica de a exercita functiile de mama. Riscurile psihiatrice majore imediate si indelungate constau in depresie, suicid, stari psihotice, dezadaptare sociala. In acest sens, medicul psihiatru recomanda intreruperea cursului sarcinii, avand in vedere riscul major de afectare a sanatatii mintale.
Si reprezentantii comisiei de pediatrie si neonatologie au recomandat intreruperea cursului sarcinii avand in vedere imaturitatea psihologica a copilului in exercitarea atributiilor de mama.
Analizat din puct de vedere legal cazul se prezinta astfel: Conventia ONU privind drepturile copilului ratificata prin Legea 18/1991 precum si Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, prin art. 2, alin. 3, statueaza ca interesul superior al copilului prevaleaza in toate demersurile si deciziile care il privesc, se arata in raportul Comisiei interministeriale, care a analizat cazul fetei insarcinate din Neamt.
Legea 46/2003 privind drepturilor pacientului, prin art. 26, stabileste ca dreptul femeii la viata prevaleaza in cazul in care sarcina reprezinta un factor de risc major pentru viata mamei.
Codul penal, prin articolul 185, alin. 6- lit. a, referitor la provocarea ilegala a avortului stipuleaza ca nu se pedepseste intreruperea cursului sarcinii efectuata de medic peste 14 saptamani, daca aceasta este necesara pentru a salva viata, sanatatea sau integritatea corporala a femeii insarcinate de la un pericol grav si iminent si care nu putea fi inlaturat altfel.
In aceste conditii, Comisia considera ca minora poate solicita intreruperea sarcinii.