13.5 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSportMircea Geoana se viseaza din nou premier

Mircea Geoana se viseaza din nou premier

Comitetul Executiv al PSD isi alege astazi guvernul din "umbra", iar premierul-"fantoma" va fi Mircea Geoana. Partidul Social Democrat, incurajat de rezultatele
de la alegerile locale, se vede deja la putere dupa alegerile parlamentare din toamna, considerand ca poate forma noul Guvern.

Mircea Geoana se viseaza premier, functie ravnita de liderul PSD inca de anul trecut, cand social-democratii au vrut sa dea jos Guvernul Tariceanu in urma unei motiuni de cenzura care a fost sabotata chiar de lideri ai partidului. Atunci presedintele Traian Basescu a replicat clar ca atat cat este el sef al statului Geoana nu va fi numit sa formeze Guvernul. In consecinta, singura sansa a presedintelui PSD este ca Basescu sa piarda alegerile prezidentiale de anul viitor. In acelasi timp, Adrian Nastase se zbate sa smulga desemnarea sa de catre partid drept candidat al PSD la prezidentiale, el declarand in toate interviurile acordate ca este dispus sa-si asume aceasta responsabilitate. Insa Nastase este pus in umbra de Sorin Oprescu, acesta fiind cotat in sondaje drept principalul contracandidat al lui Basescu, diferenta dintre cei doi fiind de doar 5 procente.

 

De altfel, Geoana a declarat cu putin timp in urma ca desemnarea lui Oprescu drept candidat la prezidentiale este o varianta de luat in calcul. In cadrul Comitetului Executiv se va constitui si guvernul din "umbra", format din PSD si PC, si se vor face nominalizari pentru toate ministerele. Mircea Geoana a declarat ca structura acestui guvern va fi prezentata astazi spre aprobare, urmand sa se treaca ulterior la desemnarea, prin selectie interna, a celor care vor prelua ministerele. Din componenta Executivului condus de Mircea Geoana ar putea face parte doi vicepremieri, posibili fiind Cristian Diaconescu si Daniela Popa; la Transporturi este foarte probabila nominalizarea lui Miron Mitrea, iar la MAE sau la Ministerul Apararii, Cristian Diaconescu. De asemenea, este posibila desemnarea unor presedinti de consilii judetene ca titulari de ministere.

Acestia ar fi: Constantin Nicolescu (Arges), Liviu Dragnea (Teleorman). PC ar primi doua posturi: ministerul pentru IMM si viceprim-ministru. Insa PSD uita sa ia in calcul faptul ca presedintele Traian Basescu o sa refuze PSD-ului formarea Guvernului, chiar daca ar castiga alegerile parlamentare. El a declarat cu putin timp in urma ca ar putea lua in calcul formarea unui guvern minoritar, format de PD-L, gandindu-se la faptul ca pedelistii nu ar putea obtine majoritatea in Parlament. Presedintii de consilii judetene ai PSD, 17 la numar, convocati in sedinta la Comitetul Executiv, vor solicita puteri marite in teritoriu. Ei vor cere adoptarea unui proiect de lege prin care o serie de institutii descentralizate sa intre in subordinea consiliului judetean.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă