21.8 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialPictura abstracta, frumusetea ascunsa a artei

Pictura abstracta, frumusetea ascunsa a artei

Pictura cu expresii metaforice, contopirea maturitatii cu o evolutie interioara ce nu cunoaste limite si o oarecare inclinare catre abstract sunt coordonatele lucrarilor lui Marius Vatamanu ce se contureaza pe marginea curentului postmodernist ce inca slujeste contemporaneitatii. Galeria Museion a Muzeului de Arta Constanta gazduieste, pe intreg parcursul lunii iunie, expozitia "Common ground. Personal view". "Gandita ca analiza a detaliului anatomic, in speta ochi, mana, vazut si citit in cheie renacentist-moderna, dar si ca experiment de atelier personal, expozitia sta sub semnul postmodernismului, atat de mult invocat in perioada contemporana. Imaginea citita abivalent este importanta si ca parte dar si ca intreg, semnificatiile ei comportand atat echilibru cat si claritate.

Aceste doua calitati pe care anticii le exersau indelung definesc de altfel valoarea frumusetii in arta", sustine Geta Deleanu, muzeograf in cadrul Muzeului de Arta Constanta, despre lucrarile lui Marius Vatamanu. Artistul, nascut la Botosani, este student in anul I la Facultatea de Arta a Universitatii "Ovidius". "Ca artist mi se pare interesant sa vrei sa cauti, nu sa vrei sa gasesti", a declarat la vernisaj Marius Vatamanu. Pictorul a participat la diverse expozitii de grup si personala inca din 1997, de la absolvirea Liceului de Arta "St. Luchian" din Botosani.
In anul 1998, artistul a primit la Alba Iulia "Premiul pentru inalta maiestrie artistica". Anul acesta Marius Vatamanu este castigatorul sectiunii de fotografie a Festivalului International Multimedia "Artensive’03", Constanta. Pentru cei pasionati de arta, in salile muzeului constantean pot fi admirate, de asemenea, lucrarile unor tineri artisti precum Alexandra Radu, Cristina Panait, Iulia Toma, Anca Lica, Mihaela Dima, Lavinia Roxana Capactzis, dar si alti pictori tineri. Evenimentul, intitulat "Atelier 35" este organizat de Ana Rosoga, nume deja cunoscut printre artisti in Constanta.
Initiativa a fost luata in anii ‘60 de marele artist constantean Ion Nicodim, reusind sa pastreze traditia pana astazi.  

»  Expozitia lui Marius Vatamanu sta sub semnul postmodernismului, atat de mult invocat in perioada contemporana.

» "Atelier 35", initiat in anii ‘60 de pictorul constantean Ion Nicodim, pastreaza traditia de a incuraja si celebra tinerii artisti.

Cele mai citite

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...
Ultima oră
Pe aceeași temă