22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Povestea ETF: fonduri cu agilitate de actiune

Povestea ETF: fonduri cu agilitate de actiune

Veti fi auzit, poate, de asa-numitele ETF (Exchange Traded Funds). Daca nu, faceti cunostinta cu ele acum; poate, cine stie, le veti intalni si in Romania in viitorul apropiat.

Sunt vehicule de investitii care au devenit foarte populare in ultimii 15 ani, mai ales pe piata americana, locul lor de bastina. Au aparut pe piata in 1993, cand niste consilieri financiari isteti si-or fi spus asa: ce-ar fi sa facem un fel de actiune care sa urmareasca instant evolutia unui indice bursier, ca si cum micul investitor care o cumpara ar detine, la un loc, particele din fiecare componenta a indicelui respectiv.
Imaginati-va: ati vrea sa investiti in BET, dar nu puteti cumpara doar cate o actiune a fiecarei companii care intra in componenta indicelui. Chiar daca s-ar putea, cumparand cate o actiune, n-ati respecta ponderea din indice. Ce mai tura-vura, ca sa reproduceti intocmai structura BET-ului v-ar trebui ceva bani. Dar daca ati putea face asta doar cu 10 lei, sa zicem, cum e la un fond mutual? Sau macar cu 100? Ei bine, asta fac ETF-urile.  
Se pot cumpara ca titlurile de la fondurile mutuale, dar se tranzactioneaza ca actiunile. De fapt, aici e principala deosebire; in cazul fondurilor, pe pietele internationale, valoarea unitara a activului net (VUAN sau NAV in engleza) – sau, altfel spus, valoarea unui titlu de participare – se actualizeaza in fiecare zi. (In Romania exista inca un decalaj de doua zile, care va fi eliminat prin noi reglementari, in curs de aparitie.) Nu le puteti cumpara dimineata ca sa le vindeti la pranz.

Or, ETF-urile sunt valori mobiliare tranzactionate ca niste actiuni obisnuite. Se tranzactioneaza la bursa. Valoarea lor se poate schimba, in functie de cerere si oferta, chiar in timpul unei sedinte de tranzactionare. Avantajul este ca sunt instantaneu lichide.  
Cea mai apropiata (desi destul de vaga) asemanare este cu SIF-urile romanesti. Asemanarea vine din felul in care se tranzactioneaza; o deosebire este ca SIF-urile au un portofoliu destul de amestecat, in timp ce ETF-urile se concentreaza pe un indice sau pe un cos de actiuni de un anumit tip (dintr-o anumita industrie, de pilda) ori pe o anumita categorie de plasamente (cereale, metale etc.). Doua, trei ETF-uri asigura diversificare cat pentru un sector intreg, ori chiar o arie geografica (Asia, America Latina, Rusia, piete emergente).   
Primul ETF, devenit intre timp si unul dintre cele mai cunoscute la nivel global, este SPYDER (SPY), care urmareste evolutia indicelui American S&P500. Un alt ETF cunoscut (QQQQ) urmareste evolutia Nasdaq 100 (concentrat pe actiuni din domeniul tehnologic), in timp ce asa-numitele DIAMONDS sunt construite pe indicii de tip Dow Jones pentru diferite sectoare.

Cele mai citite

Ministrul Câciu: România își bazează deficitul pe investiții, singura cale spre dezvoltare economică

Adrian Câciu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat că România se numără printre puținele țări din UE al căror deficit bugetar este generat...

Surpriza din tribune la Monaco – Barcelona. Michael Jordan, prezent la meci

Michael Jordan, legenda baschetului și considerat cel mai bun jucător din toate timpurile, a fost prezent pe Stade Louis II la meciul dintre AS...

Probleme pentru Universitatea Craiova! Se amâna debutul lui Cicâldău

Universitatea Craiova se confruntă cu o problemă în ceea ce privește revenirea lui Alexandru Cicâldău, mijlocașul de 27 de ani, care continuă să fie...
Ultima oră
Pe aceeași temă