» Asociatia Oamenilor de Afaceri critica cererile furnizorilor de gaze de marire a preturilor la consumatori.
» Companiile de gaz reclama cresterea cheltuielilor de achizitie la import si pierderi financiare importante.
Furnizorii solicita la unison majorarea pretului gazelor naturale la consumatori cu 20% incepand cu 1 iulie. Cererea de majorare este justificata prin cresterea costurilor de achizitie la import, in conditiile in care circa 40% din cantitatile de gaze naturale consumate in Romania provin din import. Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) avertizeaza insa ca aceste cereri indica "formarea unui cartel al furnizorilor de gaze din Romania, cu sustinerea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE)". Daca ar fi acceptata de ANRE, solicitarea companiilor furnizoare va echivala cu o majorare de cel putin 28,3% a pretului gazelor de la inceputul anului.
Tendinta de crestere a pretului
AOAR a cerut Guvernului si Consiliului Concurentei sa analizeze indiciile ce arata o cartelare a furnizorilor de gaze naturale din Romania, care, "indiferent de dimensiune, de structura de cheltuieli si de cota de gaze importata, sustin de comun acord, in comun si, in mod surprinzator, cu sprijinul ANRE, o crestere uniforma a pretului gazelor naturale de minimum 20%", se mentioneaza intr-un comunicat al organizatiei.
Cristian Parvan, secretarul general AOAR, a precizat ca "se remarca si tendinta de a fi vehiculate public cresteri ale pretului de 24-25%, fara o justificare reala, tocmai pentru a induce opiniei publice un sentiment de «usurare» in cazul in care va fi aprobata o crestere a preturilor cu 18%". Referitor la aceste afirmatii, reprezentantii ANRE s-au abtinut de la declaratii, declarand ca Autoritatea urmeaza sa raspunda cererilor companiilor furnizoare de gaz pana la sfarsitul lunii. De asemenea, oficialii Consiliului Concurentei au fost rezervati in legatura cu cele mentionare in comunicatul AOAR.
Tarifele au urcat deja cu 8,5%
Atat E.ON (controlat de grupul german E.On Ruhrgas), cat si Distrigaz Sud (controlat de grupul francez Gaz de France), cei mai mari distribuitori, au cerut in acest an, de mai multe ori, cresterea preturilor la gaze. Autoritatea de Reglementare a acceptat in 2008 o majorare a preturilor la 1 februarie, cand tarifele au urcat cu 8,5%.
Asa cum arata estimarile, costurile de achizitie la gazul natural de import au o tendinta in crestere, putand ajunge chiar la 500 dolari pentru mia de metri cubi, fata de 420 dolari, cat este in prezent, si de 370 dolari, la inceputul anului.
Ieri AOAR a cerut guvernantilor sa initieze negocieri la nivelul Comisiei Europene pentru revizuirea calendarului de crestere a accizelor la gaze si produse petroliere, in conditiile in care companiile energetice din Romania practica deja preturi la nivelul UE in cazul unor accize mai reduse decat in multe alte tari membre.
La finele lui 2007, pe piata gazelor naturale din Romania activau un numar de 34 de societati de distributie si furnizare a gazelor naturale.