Procurorii au descoperit in scandalul permiselor de la Pitesti un sistem piramidal de coruptie format din patru grupuri "profesionale": racolatori de candidati pentru obtinerea carnetelor de conducere, patroni de scoli de soferi, functionari si politisti pana la cel mai inalt nivel.
Un politist corupt a schimbat domiciliul pentru 32 de persoane dintr-un singur foc, ajutandu-le sa primeasca permisul de conducere fara examen.
In reteaua piramidala era implicat si un preot care facea munca de "racolare", iar sistemul s-a fisurat din cauza unui "client" al clericului, care a parat.
In referatul procurorilor prin care s-a propus arestarea preventiva in cazul permiselor emise de Serviciul de Circulatie Arges se arata ca "in structura grupului infractional au fost cooptate, ca membri, mai multe persoane care au preluat diferite indatoriri, urmarindu-se astfel conjugarea activitatilor acestora pentru atingerea scopului propus". Potrivit datelor anchetatorilor, reteaua de permise auto din Arges era impartita in patru grupuri "profesionale", de la racolatorii de candidati pentru obtinerea permisului de conducere la patroni de scoli de soferi, functionari si politisti, potrivit anchetatorilor.
Procurorii care cerceteaza cazul obtinerii frauduloase de permise auto de la Pitesti sustin ca "in structura grupului infractional au fost cooptate, ca membri, mai multe persoane care au preluat diferite indatoriri, urmarindu-se astfel conjugarea activitatilor acestora pentru atingerea scopului propus".
Anchetatorii redau modul de structurare piramidala a grupului si sarcinile pe care le aveau cei pentru care au cerut sambata, la Curtea de Apel Bucuresti, emiterea de mandate de arestare. Potrivit Mediafax, membrii retelei erau impartiti in categorii clare: in primul rand, in retea erau persoane care aveau sarcina de a racola de pe raza mai multor judete persoane care doreau sa "plateasca" pentru obtinerea permisului de conducere. Apoi alti membri ai grupului se ocupau de schimbarea domiciliului viitorilor soferi pe raza judetului Arges. Acestia colaborau cu proprietari de imobile dispusi sa asigure primirea in spatiu si cu functionarii din politie, precum si cu functionari din serviciile publice comunitare de evidenta a persoanei.
Un al treilea grup al retelei este format, potrivit procurorilor, din patronii unor scoli de soferi care aveau in fisa postului constituirea dosarelor pentru inscrierea la examenul de obtinere a permisului de conducere, in baza unor acte falsificate privind examinarea medicala si psihologica a candidatului, precum si a unor documente prin care s-a atestat ca persoana ar fi urmat cursuri de conducere auto fara sa fi urmat nici macar o ora de pregatire.
In varful piramidei se afla functionari din cadrul Serviciului de Eliberare a Permiselor Arges, care puneau la dispozitia candidatilor, la sustinerea probei de sala, chestionare cu intrebari bifate. La nevoie, aceiasi functionari se regaseau si ca examinatori la proba de traseu, unde facilitau promovarea examenului de obtinere a permisului de conducere, uneori trecand examenele si persoane care nu au fost prezente la proba. Procurorii au trimis judecatorilor aceste concluzii: "In desfasurarea acestei activitati infractionale, membrii grupului infractional au pretins si primit diferite sume de bani de la mai multe persoane interesate sa obtina in acest mod fraudulos permisul de conducere, impartindu-si ulterior foloasele obtinute".
Din interceptarile telefonice rezulta ca in decurs de doua luni, in perioada martie-mai 2008, unul dintre invinuitii din acest dosar, Constantin Eduard Dumitrescu, i-ar fi oferit in mod repetat unui investigator sumele de 3.250 euro si 4.750 lei pentru ca acesta sa deruleze, in calitate de sef al Politiei comunei Bascov, formalitatile pentru schimbarea domiciliului pe raza acestei localitati, pentru un numar de 32 de persoane.
Probatoriul din dosar este format din numeroase interceptari telefonice, inregistrari in mediu ambiental, filaje si declaratii operative a mai multor agenti sub acoperire.
Ancheta a inceput pe 18 ianuarie, ca urmare a denuntului lui Bogdan Ionut Dumitru, care a sustinut ca in cursul lunii septembrie 2007 i-ar fi oferit preotului din comuna argeseana Vedea, Floroiu Laurentiu Constantini, suma de 3.000 de euro, pentru a i se facilita obtinerea permisului de conducere pentru categoriile B, C, D si E.
Ulterior a sustinut proba de sala, data la care i s-a pus la dispozitie, de catre un lucrator de politie examinator, un chestionar pe care erau insemnate raspunsurile corecte.
Apoi, dupa ce a fost admis la aceasta proba, i-a mai dat preotului suma de 800 lei, pentru a nu se mai prezenta la proba de traseu, obtinand astfel permisul de conducere pe 9 septembrie 2007.
Curtea de Apel Bucuresti a decis, in noaptea de sambata spre duminica, arestarea a 17 persoane implicate in scandalul privind obtinerea frauduloasa de permise auto, majoritatea fiind functionari in cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Vehicule Arges.
» Invinuiti de rang inalt
Potrivit Directiei Nationale Anticoruptie, sunt cercetati in stare de arest Codrut Gheorghe Vlasceanu, comisar-sef si functia de sef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Vehicule Arges, acuzat de aderare la un grup infractional organizat; Vasile Voinea, comisar-sef in cadrul, acuzat de aderare la un grup infractional organizat si permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii ce nu sunt destinate publicitatii; Daniel Zidaru, subcomisar, acuzat de aderare la un grup infractional organizat si permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii ce nu sunt destinate publicitatii.