– Bistritenii strang fonduri pentru refacerea monumentului istoric care a ars in incendiul de saptamana trecuta.
La cateva zile dupa ce un incendiu a mistuit turnul Bisericii Evanghelice din Bistrita, soarta lacasului ramane neclara. Ieri, preotul parohiei Evanghelice, Johann Dieter Krauss, a emis o scrisoare oficiala prin care ii cere prefectului Ioan Szilagyi sa ii ceara scuze public dupa ce acesta din urma l-a acuzat de neglijenta in serviciu. "Atat personal, cat si in numele Parohiei Evanghelice C.A. din Bistrita, ii cer domnului prefect Szilagyi Janos sa-si retraga in public aceste acuzatii. Aceste acuzatii lipsite de temei aduc atingere integritatii persoanei mele, dar si institutiei pe care o reprezint, care este inainte de oricine, victima a celor intamplate" spune preotul paroh. Preotul ameninta ca, daca prefectul nu isi va retrage acuzatiile, il va da in judecata. Contactat telefonic, prefectul Ioan Szilagyi sustine nu doar ca nu isi va retrage acuzatiile, ci le va si reitera: "De-abia astept sa ma dea in judecata.
I-am spus si ii repet ca din cauza neglijentei lui si a primarului s-a intamplat ce s-a intamplat", sustine Szilagyi. Tragedia Bisericii Evanghelice din Bistrita a traumatizat la propriu locuitorii judetului care au asistat neputinciosi la incendiul care a mistuit cupola turnului si a transformat simbolul orasului intr-o ruina. Acum, locuitorii orasului se mobilizeaza sa stranga fonduri pe diferite fronturi. Fie ca e vorba despre conturi deschise de partide politice, sau de ONG-uri, bistritenii sunt incurajati sa puna mana de la mana pentru reconstruirea bisericii si sa nu mai lase acest lucru pe umerii unei administratii care s-a dovedit incompetente si care de zece ani nu a fost capabila sa reabiliteze lacasul de cult. Dezastrul a mobilizat si organizatiile medievale. Asociatia Culturala "Bistrita Medievala", Asociatia Nosner land Bistrita si Fundatia Culturala NOSA, Bistrita fac un apel pentru strangerea de fonduri. Pentru colectare de fonduri, Asociatia Culturala Bistrita Medievala a deschis mai multe conturi. Nu mai au loc Zilele Bistritei, iar cele 1,8 miliarde merg tot in contul Bisericii. In schimb, au loc Serbarile Bistritei Medievale si Nunta Zamfirei. Cauzele incendiului nu au fost inca elucidate.
ISTORIE
"Biserica Evanghelica este un monument medieval deosebit. Constructia a inceput in secolul XIII-XIV. Este cel mai inalt turn de piatra din Transilvania. A fost inceputa in stil gotic si terminata in stilul Renasterii in 1563, sub conducerea unui architect Italian, Petrus Italus. Pierderea cea mai importanta sunt mecanismele ceasului, de acum 400 de ani, care au fost pastrate intacte. Banuiesc ca au fost distruse definitiv in incendiu", a declarat arhitectul Ioan Gatej.