Sondajul privind intentiile de vot la turul al doilea al alegerilor pentru primarul general, publicat de INSOMAR la inceputul saptamanii, indica un avans minim pentru Sorin Oprescu. La rigoare, cei doi candidati sunt la egalitate, caci marja de eroare anuntata de autorii cercetarii, de 1,5%, adaugata celor 48,8% din dreptul lui Bla–ga, l-ar putea situa pe acesta pe primul loc.
Aceste date ne spun ca diferenta minima inregistrata la urne in ziua de 1 iunie (3.000 de voturi) se conserva si dupa ce o parte din alegatorii care votasera pentru alti candidati au optat pentru unul sau celalalt dintre cei ramasi in cursa. De fapt, rezultatul final va fi decis mai ales de modul in care se vor redistribui aceste voturi. Principalele "pachete" de voturi sunt cele care la primul tur se indreptasera catre Diaconescu si Orban. Sondajul ne ofera informatii despre modul in care s-ar putea distribui acestea.
Cei care l-au votat in primul rand pe candidatul oficial al PSD constituie, fara indoiala, electoratul cel mai fidel al partidului. Este de asteptat ca ei sa se orienteze catre un candidat de stanga, mai ales ca acesta beneficiaza si de sustinerea neechivoca a conducerii partidului. Dintre cei 67.000 de votanti ai lui Diaconescu, cam doua treimi (adica 40.000 de voturi) s-ar indrepta catre Blaga si numai o cincime (12.000 de voturi) catre Oprescu (restul sunt indecisi sau nu ar vota).
Electoratul liberal are de facut o alegere dificila: intre un candidat ce poarta amprenta inamicului traditional (PSD) si altul care reprezinta adversarul actual cel mai inversunat. In lipsa unei sustineri clare a unuia dintre finalisti din partea conducerii PNL, sondajul ne spune ca cei 65.000 de sustinatori ai lui Orban s-ar indrepta in mod egal catre fiecare finalist (aici existand si ponderea cea mai mare a indecisilor). Dintre cei care l-au ales pe Gusa, cam 10.000 l-ar vota pe Oprescu si 14.000 pe Blaga. Este surprinzator, personal m-as fi asteptat ca discursul antisistem al candidatului PIN sa ii aproprie simpatizantii mai degraba de "rebelul" Oprescu decat de aparatchnikul Blaga. Daca mai contabilizam in dreptul lui Oprescu si majoritatea celor 8.000 de votanti pentru candidatul PC, calculul acestor redistribuiri conduce catre un avantaj semnificativ in favoarea doctorului (o diferenta de peste 20.000 de voturi, adica 53-47%).
Cum se face atunci ca rezultatul principal al sondajului ni-i prezinta pe cei doi la egalitate? Ei bine, "factorul perturbator" al ecuatiei consta in cei care nu au votat la primul tur (mai mult de doua treimi din electorat). Cheia victoriei in turul al doilea sta in proportia participarii la vot. Sondajul citat ne spune ca 50% din cei care nu au votat in turul intai il aleg pe democrat-liberal, in vreme ce 31% il prefera pe Oprescu, iar restul sunt nehotarati. Este adevarat, numai ca asta spun ei cand sunt intrebati de operatorii de interviu, numai ca noi stim ca cine a stat acasa pe 1 iunie poate sa o faca la fel de bine si pe 15 iunie.
In cazul unei prezente reduse la vot (similara celei de-acum doua saptamani), Oprescu, bazandu-se pe electoratul de stanga, indeobste disciplinat (care voteaza constiincios in primele ore de dupa deschi-derea urnelor), va castiga in principal datorita cumularii voturilor PSD. Dimpotriva, prezenta la sectiile de votare a unui numar semnificativ de bucuresteni care s-au abtinut la primul tur il va favoriza pe candidatul PD-L.
Asadar, daca doriti sa aflati inaintea exit poll-urilor cine va fi viitorul primar general, va trebui doar sa urmariti cu atentie comunicatele BEM privind prezenta la vot. Cifrele raportate in cursul diminetii vor fi probabil similare celor de la 1 iunie (cum spuneam, electoratul de stanga voteaza de regula la primele ore). Daca urmatoarele cifre vor fi inferioare sau egale cu cele de data trecuta, inseamna ca a castigat Oprescu, deci ne vom plimba in curand pe autostrada suspendata pe raze. Daca prezenta la vot va fi semnificativ superioara, atunci va fi castigat Blaga, deci orasul nu va fi administrat nici mai bine, nici mai rau decat in ultimii opt ani.