16.9 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialAlegerile de la tenis, amanate nelimitat

Alegerile de la tenis, amanate nelimitat

» Nimeni nu stie cand va fi ales succesorul lui Ilie Nastase.

» Termenul-limita de intrare in legalitate (2 iunie) a trecut de mult.

» Cateva sanse pentru a fi la Beijing.

Programata initial pentru 22 mai, apoi estimata a se desfasura in a doua jumatate a lunii august, Adunarea Generala Extraordinara pentru alegerea presedintelui Federatiei Romane de Tenis s-a amanat din nou, de asta data pe termen nelimitat. Motivul a fost ca pe 2 iunie – data-limita impusa de Agentia Nationala pentru Sport pentru reafilierea la FRT a cluburilor de profil – nu se reinscrisesera decat 112 din cele 222 de cluburi care figurau la ultimul recensamant. "N-am avut ce face! Am hotarat sa amanam Adunarea Generala din nou deoarece cluburi importante, ca Steaua si Dinamo, n-au reusit sa-si depuna actele de afiliere la Federatie. La fel s-a intamplat cu o multime de asociatii municipale, cea a Bucurestiului de pilda. Deci toata treaba dureaza si trebuie sa avem rabdare. E mai important sa avem cluburi decat alegeri", a precizat Alexe Bardan, unul dintre cei patru vicepresedinti ai FRT. Tot oficialul FRT a sintetizat plastic, in cateva cuvinte, rostul presedintelui la conducerea forului nostru de tenis: "Ce face presedintele? Te lasa cu fundul in balta cand ti-e lumea mai draga, asta face ( n.r. – aluzie la faptul ca Ilie Nastase a demisionat de la sefia FRT)! In momentul de fata avem si alte treburi, mult mai importante decat alegerile. Vin Jocurile Olimpice, unde sper sa avem cativa reprezentanti, apoi Campionatele Europene de juniori, apoi Cupa Davis. Avem multe de facut."

Singura care pare a lua in serios candidatura la functia de presedinte al FRT pare a fi Ruxandra Dragomir. In momentul de fata, fosta jucatoare este unica aspiranta cu acte in regula la sefia Federatiei, nici unul dintre cei despre care s-a vehiculat ca ar fi interesati de fraiele FRT – Mihai Rusu, Dumitru Haradau si Sever Dron – neefectuand vreun demers oficial in acest sens. "Chiar imi doresc sa devin presedintele Federatiei pentru a aduce o schimbare in bine in tenisul romanesc. As vrea sa stiu insa cate cluburi se vor afilia la forul nostru pentru a-mi putea organiza o campanie profesionista. Din pacate, la FRT nimeni nu stie nimic legat de termenul alegerilor sau de numarul cluburilor afiliate. De asemenea, nu stiu nimic despre eventuali contracandidati ai mei, in afara de cei despre care am citit in presa, si nu doresc sa comentez acest aspect", a spus Dragomir.

Hanescu, in pole-position pentru JO
Reprezentantii Federatiei Internatinale de Tenis vor definitiva in zilele care urmeaza listele cu cei cate 64 de participanti pe tablourile principale ale Jocurilor Olimpice de la Beijing, sanse reale avand doar patru dintre reprezentantii Romaniei. La simplu, "in carti" pentru JO sunt Victor Hanescu, pozitia 78 in clasamentul ATP, si Sorana Carstea, tot 78, dar in ierarhia feminina (WTA), in timp ce la dublu pot spera Horia Tecau (118 ATP) si Florin Mergea (114 ATP). "Sa speram ca vom avea cat mai multi reprezentanti la Jocurile Olimpice. Emotii vor fi insa pana in ultimul moment, pentru suntem la limita cam cu toti jucatorii. Avem totusi sanse reale deoarece, pe de-o parte, nu sunt acceptati decat cate doi reprezentanti din aceeasi tara, iar pe de alta, multi sportivi mai bine clasati decat ai nostri nu isi doresc sa ajunga la Jocurile Olimpice fie din comoditate, fie pentru ca au programul competitional prea incarcat", a spus Adrian Marcu, unul dintre cei doi tehnicieni ai echipei de Cupa Davis a Romaniei. Acesta considera ca Hanescu este cu un picior pe tabloul principal al JO.

Din pacate, Edina Gallovits, care se afla pe locul 59 WTA, nu poate aspira la biletele pentru Beijing, in ciuda pozitiei mai inalte din clasamentul international. Din start, romanca nu va intra in calculele sefilor forului international pentru ca nu indeplineste una dintre cerintele obligatorii impuse de regulamnet: in ultimii patru ani nu a facut parte de cel putin doua ori  din echipa de Fed Cup a Romaniei, nici macar pe listele de participare. O alta mare absenta romaneasca va fi Andrei Pavel (129 ATP) care nu s-a refacut dupa o accidentare la spate mai veche. "Speram ca Andrei sa se refaca macar pentru meciul de Cupa Davis (n.r. – pe care Romania il va sustine in toamna la Bucuresti, contra Indiei, in barajul pentru ramanerea in Grupa Mondiala).  El acuza inca dureri la spate si nu poate servi, dar prima competitie la care speram sa-l revedem in teren este US Open", a mai spus Adrian Marcu.
Turneul de Grand Slam de la Roland Garros este ultima competitie luata in calcul la alcatuirea listelor finale cu participantii la JO de la Beijing.

» Inaintea meciului de Cupa Davis Romania – Franta, pierdut de romani la Sibiu, scor 0-5, presa i-a acuzat pe presedintele FRT, Ilie Nastase si pe directorul general Dumitru Haradau ca ar fi umflat intentionat, intr-un deviz estimativ, cheltuielile pentru organizarea intalnirii. Fostul tenisman Ilie Nastase a demisionat, in 12 februarie, din functia de presedinte al FRT, motivandu-si gestul prin faptul ca nu mai doreste ca numele sau sa fie asociat cu scandalurile de la federatie si prin faptul ca o decizie judecatoreasca il impiedica sa realizeze proiectul academiei de tenis. Astfel, functia de presedinte a FRT a ramas vacanta, federatia fiind condusa pana la alegeri de Comitetul Director, format din cei patru vicepresedinti, Dumitru Haradau, Florin Segarceanu, Adrian Marcu si Alexe Bardan.

Cele mai citite

Cum integrăm mobilierul din lemn masiv pentru a crea interioare unice

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

Marcel Ciolacu: Nu e nevoie de legislație suplimentară, ca domnul președinte Iohannis să candideze

Declarația a fost făcută în timpul unei vizite la Cluj Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat, sâmbătă, la Cluj, că nu crede că...

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...
Ultima oră
Pe aceeași temă