11.4 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecial60 de ani de casatorie pentru cuplul regal

60 de ani de casatorie pentru cuplul regal

Regele Mihai si regina Ana au sarbatorit, marti, 60 de ani de casatorie, prilej cu care a fost organizat un concert extraordinar la Ateneul Roman, sustinut de Orchestra Nationala a Filarmonicii George Enescu, la care au fost invitate personalitati ale vietii politice si culturale din tara, dar si membri ai unor familii regale europene.

Printre invitati s-au numarat premierul Calin Popescu-Tariceanu, fostii presedinti Emil Constantinescu si Ion Iliescu, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu.

Primul-ministru si sotia sa Ioana s-au asezat in loja oficiala, alaturi de familia regala a Romaniei, cea a Serbiei si a Spaniei. Tot in loja oficiala au luat loc fostii presedinti ai Romaniei Ion Iliescu si Emil Constantinescu, mitropolitul Bartolomeu Anania, episcopul vicar patriarhal Vincentiu Ploiesteanu, Dinu Patriciu, Dan Voiculescu.

Regele Mihai si regina Ana si-au facut aparitia in sala de concert dupa ce toti invitatii si-au gasit locul. Ei au salutat audienta si au fost aplaudati de invitati in picioare.

Orchestra Nationala a Filarmonicii George Enescu a interpretat lucrari semnate de George Enescu, Franz Liszt, Edvard Grieg si Giuseppe Verdi. Concertul a fost urmat de un cocktail in foaierul Ateneului.

Regele Mihai si regina Ana au sarbatorit, marti, 60 de ani de casatorie, prilej cu care, timp de trei zile, la Bucuresti si Sinaia, au loc mai multe manifestari pentru a celebra acest important eveniment.

Tot la Bucuresti, va fi lansat, joi, 12 iunie, la ora 11,00, la Muzeul National de Istorie al Romaniei, volumul Nunta de Diamant, scris de principesa Margareta si principele Radu. Potrivit acestora, volumul este o poveste cu poze, in care oamenii de astazi sa-si scalde privirea in iubire, frumusete, speranta si mandrie.

In afara acestor evenimente, deschise presei si publicului, vor mai avea loc trei evenimente private, la Bucuresti si la Sinaia. Pentru a sarbatori acest moment unic, alaturi de regele Mihai si de regina Ana se vor afla principesa Margareta si principele Radu, principesa Elena, principele Alexander Phillips Nixon, principele Nicolae si sora lui, Elisabeta-Karina.

Regele si regina s-au cunoscut la Londra, in 1947, unde regele Mihai, insotit de regina-mama Elena, participa la casatoria verisoarei sale, principesa Elisabeta a Marii Britanii, cu principele Philip, duce de Edinburgh, aminteste Rompres.

Regina Ana pastreaza amintirea vie a primei lor intalniri si povesteste cat de frumos si impunator era viitorul ei sot, in uniforma sa militara. Cei doi urmau sa descopere in curand ca aveau numeroase pasiuni si interese comune. Regele Mihai i-a cerut mana principesei Ana de Bourbon-Parma la numai o saptamana de la prima lor intalnire. Devotamentul fata de tara, simtul datoriei si sprijinul logodnicei sale l-au determinat pe rege sa se intoarca in Romania dupa incoronarea reginei Elisabeta, in ciuda presiunilor care se faceau asupra sa din tara, unde mai multi oameni politici si-ar fi dorit ca regele sa nu se mai intoarca.

A urmat abdicarea fortata din 30 decembrie 1947, cand regele a fost amenintat ca, daca nu va semna actul de renuntare la tron, 1.000 de tineri arestati de comunisti aveau sa fie executati. Regina Ana a calcat pe pamant romanesc abia la Sarbatoarea Sfintelor Pasti din anul 1992.

Casatoria regelui Mihai si a reginei Ana a marcat si inceputul unui exil de 44 de ani. Nunta a avut loc la 10 iunie 1948, la Tatoi, in Grecia, la invitatia regelui Pavlov si a reginei Frederica ai Greciei. La ceremonie au fost prezenti, printre altii, regina-mama Elena a Romaniei, principele Erik al Danemarcei, unchiul reginei Ana, si rude din partea familiilor de Hanovra si Hesse. Regina Sofia a Spaniei si regele Constantin al elenilor au fost, acum 60 de ani, paji la nunta regelui si reginei, la Atena.

Bucuria evenimentului a fost umbrita de refuzul Papei Pius al XII-lea de a recunoaste casatoria, ceea ce a intristat-o pe regina Ana, care era de religie romano-catolica. Credincios tarii sale, regele Mihai a continuat traditia inceputa de regele Carol I, ca toti membrii familiei regale a Romaniei sa fie botezati in cultul ortodox. Prin urmare, regina Ana a fost excomunicata din randul Bisericii Romano-Catolice, pana la pontificatul Papei Ioan al XXIII-lea, si niciuna dintre rudele ei apropiate nu a participat la nunta. Toti descendentii regelui Mihai apartin credintei ortodoxe.

Anii de casatorie ai regelui si reginei au fost plini, deopotriva, de bucurii si greutati. Cuplul a trecut prin multe incercari, dar a fost, de asemenea, binecuvantat cu cinci fiice: principesele Margareta, Elena, Irina, Sofia si Maria.

Cele mai citite

Alexandru Rafila: Virusul HMPV nu este o noutate și produce răceli obișnuite

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat joi pentru Agerpres că virusul metapneumovirus uman (HMPV) nu reprezintă o descoperire recentă. Alexandru Rafila a explicat despre...

Situație din ce în ce mai grea în Transnistria. Oamenii sunt fără încălzire, căldură și curent electric

Locuitorii din Transnistria, regiune separatistă din estul Republicii Moldova, resimt din plin oprirea livrărilor de gaze rusești după ce decenii întregi au beneficiat de...

Kurzii din Siria s-au înțeles cu noua putere de la Damasc pentru a menține unitatea țării

Liderul forțelor kurde siriene care au stabilit o administrație autonomă în nord-estul țării a declarat miercuri pentru AFP că a convenit cu noua putere...
Ultima oră
Pe aceeași temă