7.6 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăSpecialBucurestiul, penultimul loc in UE si 108 din 215 orase din lume...

Bucurestiul, penultimul loc in UE si 108 din 215 orase din lume la calitatea vietii

Bucurestiul ocupa pozitia 108 din 215 de orase din lume in functie de calitatea vietii si penultimul loc in Uniunea Europeana, intr-un clasament mondial condus de Zurich, Viena si Geneva, potrivit datelor furnizate agentiei Mediafax de compania de consultanta Mercer.

In topul mondial, capitala Romaniei s-a mentinut pe acelasi loc ca si anul trecut, fiind surclasata de aproape toate capitalele statelor UE. Raportat la regiune, conditiile de trai din Bucuresti sunt superioare doar celor din capitala Bulgariei, Sofia.

Potrivit Mercer, intre cele 26 de capitale din Uniunea Europeana, Bucurestiul se afla pe penultima pozitie, in timp ce Viena ofera cea mai buna calitate a vietii, fiind urmata de Copenhaga, Amsterdam, Bruxelles, Berlin si Luxemburg.

Praga este orasul est-european cu cea mai buna calitate a vietii, urmat de Budapesta, Vilnius, Ljubljana si Varsovia, in timp ce Minsk are cele mai slabe conditii de trai dintre destinatiile din regiune, potrivit unui studiu al companiei de consultanta Mercer.

In clasamentul mondial, primele trei pozitii sunt ocupate de orase europene, respectiv Zurich, Viena si Geneva, urmate de Vancouver si Auckland. Orasul cu cea mai scazuta calitate a vietii este Bagdad, acesta mentinandu-se pe acelasi loc ca si anul trecut.

Dintre statele UE, Germania si Elvetia sunt cel mai bine reprezentate, cu cate trei orase in primele 10 clasate.

In ceea ce priveste pozitia destinatiilor est-europene la nivel global, Praga se afla pe 71, Budapesta pe 74, Vilnius pe 78, Ljubljana pe 82, iar Varsovia pe 85. Cel mai slab clasat oras din regiune, Minsk, ocupa locul 183.

Clasamentul are la baza un sistem de punctaj in care New York este considerat referinta, cu 100 de puncte. Studiul s-a desfasurat in 215 orase si are ca scop sprijinirea guvernelor si a companiilor in relocarea fortei de munca.

Orasele cu cea mai scazuta calitate a vietii, clasate pe ultimele cinci locuri, sunt N'djamena (Camerun), Khartoum (Sudan), Brazzaville (Congo), Bangui (Republica Centrafricana) si Baghdad.

Mercer a realizat si un clasament al celor mai sigure destinatii pentru expati, pe primul loc fiind Luxemburg, urmat de Berna, Geneva, Helsinki si Zurich, toate la egalitate, pe pozitia secunda. Evaluarea subliniaza calitatea Elvetiei ca una dintre cele mai sigure tari europene. La polul opus intre statele din regiune se afla Moscova, aflata pe locul 196 in topul mondial.

Cel mai periculos oras din lume este Bagdad, imediat dupa el plasandu-se Kinshasa (Congo), Karachi (Pakistan), Nairobi (Kenya) si Bangui (Republica Centrafricana).

"Companiile cauta in permanenta noi piete, isi extind operatiunile, preiau si transfera resurse strategice. A stabili remuneratia corecta in functie de costurile si calitatea vietii este esentiala pentru ca angajatii sa accepte posturi in strainatate", a declarat cercetatorul Slagin Parakatil de la Mercer.

Pe continentul american, clasamentul este dominat de orasele canadiene, Vancouver, ocupantul locului 4 in lume, fiind urmat de Toronto (15), Ottawa (19) si Montreal (22). Intre destinatiile din SUA, cel mai bine plasat din punct de vedere al calitatii vietii este Honolulu (28), urmat de San Francisco (29), Boston (37) si Chicago (44). Capitala SUA, Washington, se afla pe pozitia 44, deasupra New-York-ului (49).

In Africa si Orientul Mijlociu, cele mai bune orase pentru expati sunt Cape Town (80) si Port Louis (Mauritius), dar pozitii apropiate au si Dubai (83) si Abu Dhabi (87).

Potrivit Mercer, in Asia-Pacific cea mai buna calitate a vietii se regaseste in Auckland (5), Sydney (10) si Wellington (12).

Cele mai citite

Rangers – Celtic 3-0. Ianis Hagi a înscris și el un gol

Rangers - Celtic 3-0. Ianis Hagi a deschis scorul în minutul 7 al derby-ului din Scoția și a făcut un meci foarte bun. Rangers -...

Profesor de economie: „Taxa pe stâlp”, o măsură nocivă, disperată și fără viziune economică

Cristian Păun a explicat că această taxă va avea un impact economic negativ, afectând investițiile, industrializarea și echilibrul balanței comerciale a României Profesorul de economie,...

Christine Lagarde, președinta BCE: „Inflația în zona euro ar putea ajunge la 2% în 2025”

Președinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, și-a exprimat optimismul privind atingerea țintei de inflație de 2% în 2025. Christine Lagarde a declarat într-un videoclip...
Ultima oră
Pe aceeași temă