În condițiile în care salariile multor români, cu precădere bugetari, au crescut în ultima perioadă, conaționalii noștri și-au schimbat obiceiurile de consum de 1 Mai. Au pus pe grătare tot mici, dar mai scumpi.
“Începem să ne aducem aminte de produsele cu rețete adevărate. Dacă până acum românii cumpărau doar mici din carne de porc, în acest an s-au îndreptat spre cei care conțin și carne de vită și de oaie, mai scumpi. Însă rețete adevărate presupun și salarii adevărate”, a declarat pentru România liberă Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară.
Și nu numai calitativ, ci și cantitativ am fost mai presus de situația din anii trecuți. „Din discuţiile avute cu procesatorii de mici, estimăm că, în minivacanţa de 1 Mai, s-a depăşit pragul de 30 milioane de mici, o creştere de 10-15% faţă de anul trecut. Perioada premergătoare minivacanţei de 1 Mai se caracterizează printr-o creştere a producţiei de mici de la 15% la 30% faţă de o perioadă obişnuită. Trebuie să vă spun că, deja, de săptămâna trecută, au existat situaţii în care unii retaileri au rămas fără mici in galantare”, a declarat pentru Agerpres Dana Tănase, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC).
Reprezentantul procesatorilor afirmă că o parte din micii tradiţionali româneşti iau calea exportului, mai ales în ţările unde sunt comunităţi de români. „Micii ajung în această perioadă în Italia, Spania şi Marea Britanie, la românii care lucrează în aceste ţări într-un procent asemănător celui de anul trecut, respectiv 5-10%”, a spus Tănase.
Recunoaștere europeană
Încă de anul trecut, ARC a început procedurile pentru obţinerea protecţiei europene pentru cinci produse din carne, inclusiv pentru micul românesc, însă acţiunea întâmpină dificultăţi din cauza unor documente care „sunt greu de găsit”, dar care sunt necesare pentru atestarea tradiţionalităţii produsului. „La finele anului 2017, ARC a decis demararea procedurii pentru înregistrare în schemele de calitate europene-specialitate tradiţională garantată a unui număr de cinci produse. Procedura, aparent simplă, a fost îngreunată de faptul că o serie de documente prin care atestăm caracterul tradiţonal sunt greu de găsit, în condiţiile în care arhiva Centralei Industriei Cărnii nu mai există”, a subliniat Dana Tănase.
Potrivit datelor statistice, în România, anual, se consumă între 20.000 şi 25.000 de tone de mici, ceea ce înseamnă că pe mesele românilor ajung în jur de 440 milioane de mititei, în fiecare an. Raportat la populaţia activă, reiese că un român mănâncă, în medie, 40 de mici/an.