1.9 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialOperatiunea Talil, pe ultima suta de metri

Operatiunea Talil, pe ultima suta de metri

» Militarii Batalionului 341 Infanterie Topraisar incheie, astazi, ultima etapa de pregatire inaintea decolarii spre Irak.

» Intreg contingentul a fost specializat in desant aerian si MEDEVAC.

Ultimul obiectiv al programului de pregatire derulat de la inceputul acestui an de "Rechinii Albi" a fost atins in aceasta saptamana. in perioada 4-6 iunie in garnizoana Topraisar s-a desfasurat un exercitiu mai putin obisnuit pentru trupele de infanterie. Practic, militarii au devenit pentru trei zile parasutisti.

Minutul, masura unei vieti in desert
Conform normelor NATO, fiecare participant la misiunile in teatrele de operatiuni, indiferent de grad si functie, trebuie sa fie familiarizat cu detaliile unei operatiuni de evacuare medicala cu ajutorul elicopterului (MEDEVAC). Complet diferita de o actiune civila gen SMURD, MEDEVAC-ul are cateva caracteristici ce o fac de o suta de ori mai periculoasa. In primul rand, evacuarea se face sub focul inamicului. Aterizarea si decolarea sunt in plin camp, fara sprijin de la sol. Pe toata durata operatiunii, echipajul si aeronava sunt intr-un mare pericol de a fi doborati de un adversar. De altfel, celebra pelicula americana Black Hawk Down a fost inspirata dintr-o astfel de operatiune, unde o banala misiune s-a trasformat intr-un fiasco pentru US Army. Dat fiind specificul misiunilor din regiunea Talil, la Topraisar s-a optat pentru un scenariu cat mai aproape de realitate.

O subunitate de cercetare formata din trei transportoare auto blindate loveste o mina, iar echipajele sunt atacate. Unul dintre militari este grav ranit de explozia incarcaturii improvizate si este chemat elicopterul. Cum Romania nu participa cu forte aeriene la Iraqi Freedom, procedurile de comunicare cu aeronava sunt standard NATO. Echipajul TAB-ului lovit trebuie sa transport ranitul in zona de aterizare, timp in care celelalte doua masini de lupta asigura protectia. Elicopterul aterizeaza cu motoarele urland, se deschide usa laterala, grupa de tragatori a aeronavei ia pozitie in punctele cardinale, ranitul este preluat rapid, iar elicopterul decoleaza. Se zboara la rasul copacilor pentru a reduce riscurile unui atac cu proiectile reactive.

Intre momentul avarierii TAB-ului si preluarea victimei nu trebuie sa treaca mai mult de cateva minute, altfel operatiunea poate fi compromisa. Militarii de la Topraisar au participat prin rotatie la simulare, astfel incat in trei zile cei 400 de "Rechini Albi" sa se familiarizeze cu procedurile de evacuare medicala.

Desant in rapel
Cea de-a doua parte a modului aerian este la fel de dificila ca prima. Grupele de cercetare sunt desantate in rapel dintr-un elicopter care se mentine la punct fix. Cu ajutorul a doua corzi lasate la sol pe ambele parti ale aeronavei, militarii sunt coborati unul dupa altul. Primii doi luptatori care ating pamantul formeaza un mic perimetru  securizat, dupa care coboara ceilalti. Cum acest gen de misiuni se desfasoara cu predilectie in zonele controlate de inamic, pilotii si militarii pot fi oricand atacati. "Intervalul de desantare a militarilor este de cateva secunde", a precizat capitanul Sebastian Mihai, ofiter de stat major al B 341. In doua minute, intreaga grupa de luptatori de la bordul Pumei a luat pozitie la sol.  Tot la Topraisar au mai fost exersate coborarea si ridicarea militarilor cu ajutorul troliului montat pe elicopter.  In principiu, desantarea este specifica numai structurilor de parasutisti si cercetasi, insa toti militarii din compunerea contingentului pentru Irak au trebuit sa treaca printr-o astfel de experienta. Ca mijloace aeriene au fost utillizate doua elicoptere IAR 330 Puma dislocate la Mihail Kogalniceanu de la Baza 95 Aeriana Bacau. Echipajele aeronavelor au fost, la randul lor, specializate pentru astfel de misiuni periculoase. Elicopterul MEDEVAC are la bord sisteme de acordare a primului ajutor asemanatoare cu cele de pe salvarile conventionale.

Specialistul
» Paza buna trece primejdia
"Misiunile pentru care ne pregatim sunt diverse. Escorta de convoaie, protectie VIP, patrulare, asistenta si altele. Scenariul din aceasta saptamana face, la randul sau, parte din specificul operatiunilor in teatre. In Kosovo si Afganistan nu am participat la genul de misiuni pentru care ne-am antrenat in aceste zile, dar trebuie sa fim foarte bine pregatiti. Ultima etapa a antrenamentului a fost instruirea la elicopter" a declarat locotenent colonel Doctor Vasile Vreme, comandantul Batalionului 341 Infanterie Topraisar.

Consecinte
» Restrictii aeriene
Pe toata durata antrenamentelor de la Topraisar, culoarele aeriene din sudul judetului au fost restrictionate.
In cele trei zile alocate pregatirii MEDEVAC si operatiunilor de desant, aeronavele Puma au stat mai toata ziua in aer, lucru care a determinat autoritatile aeriene sa limiteze zborurile civile in raza de actiune a elicopterelor militare.

Cele mai citite

Zelenski a discutat cu Macron despre „desfășurarea de contingente” militare străine în Ucraina

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat luni că a discutat cu omologul său francez, Emmanuel Macron, despre sprijinul pentru Ucraina și o' eventuală 'desfășurare...

Un bărbat din București este căutat de Poliție după ce a furat trei picioare amputate de la Institutul Cantacuzino

Un bărbat din Bucureşti a furat trei picioare amputate de la Institutul Cantacuzino. Omul a abandonat unul pe drum, după ce probabil şi-a dat...

CSM: Gradul de ocupare al posturilor de magistrați a crescut

Instituția subliniază că reducerea deficitului de magistrați și suplimentarea posturilor de personal auxiliar din instanțe și Parchete reprezintă priorități strategice Consiliul Superior al Magistraturii a...
Ultima oră
Pe aceeași temă