La finalul lunii aprilie, Romania a afisat unul dintre cele mai inalte ritmuri de crestere a pretului alimentelor din Uniunea Europeana, in conditiile in care produsele alimentare reprezinta o treime din cosul de consum. Eurostat avertizeaza ca in lunile aprilie si mai UE a cunoscut cele mai mari cresteri ale preturilor produselor alimentare din 1996 incoace. Totusi, intre 1996 si 2008, valoarea alimentelor a crescut intr-un pas aproape similar cu inflatia, atat in zona euro, cat si in restul clubului UE27. Romania a inregistrat in aprilie o crestere anuala a preturilor alimentelor cu 12,4%, sub nivelul Cehiei (unde acestea s-au scumpit cu 25,4%), al Letonia (21,7%) si al Estoniei (18,3%). La polul opus se afla Portugalia, cu o crestere a pretului alimentelor de 3,2%, Olanda, cu 5,4%, si Franta, cu 5,5%, potrivit Eurostat. Piata romaneasca a inregistrat cea mai puternica scumpire a legumelor, comparativ cu restul UE. Astfel, legumele s-au scumpit cu 22,7% fata de perioada similara din 2006, in timp ce in majoritatea tarilor membre UE s-au ieftinit, contribuind la atenuarea efectelor scumpirii produselor fainoase si a carnii. In aprilie 2008 costul alimentelor a crescut in Uniunea Europeana cu 7,1%, in medie, fata de aceeasi luna a anului trecut. Impactul produselor alimentare asupra inflatiei anuale este influentat de ponderea alimentelor in indicele armonizat al preturilor de consum, dar si de evolutiile anuale ale pretului alimentelor; de aceea, efectul este diferit in statele membre.