» Metalele si cerealele s-au ieftinit pe fondul corectiilor de pret la petrol si al revigorarii dolarului.
Toata lumea astepta sa se intample, mai greu era de spus cand. Preturile marfurilor de pe pietele internationale au intrat in declin dupa ce petrolul a inceput sa se indeparteze de recordul din 22 mai (135,09 dolari pe baril), tragand dupa el cotatiile la metale si cereale. Pe fondul unei reveniri a dolarului american, timp de patru zile succesive, investitorii au sunat retragerea de pe "commodities" si s-au grabit sa marcheze profiturile. Un argument in plus in favoarea dolarului a aparut o data cu revizuirea rezultatelor PIB-ului american pe primul trimestru: avans de 0,9% fata de 0,6%, cat estimase initial departamentul american al comertului.
Vineri dimineata, cotatia contractului cu livrare in iulie se apropia, la New York, de 126 de dolari pe baril, la peste 6,6 procente distanta de maximul istoric. Preturile din ce in ce mai ridicate au afectat cererea de combustibil, iar consumatorii cei mai sensibili la buzunar, americanii, au inceput sa faca economii la factura de benzina. Mastercard, al doilea mare furnizor de carduri de credit, a anuntat ca, saptamana trecuta, soferii de peste Ocean au cerut cu 5,5% mai putina benzina la pompa, iar un raport de joi al departamentului american al energiei a confirmat cererea in scadere fata de aceeasi saptamana din mai, anul trecut.
Pusi in fata unor costuri tot mai mari la combustibil, unii transportatori aerieni au inceput deja sa reduca numarul curselor. In ultimul an, noteaza Bloomberg, 120 de aeroporturi americane au pierdut o zecime din traficul de clienti si e de asteptat ca liniile aeriene sa faca noi reduceri ca sa compenseze cresterea, cu 83%, a facturii pentru kerosen (benzina de avion). Reducerea cererii ar putea duce pretul petrolului, curand, spre 120 de dolari pe baril, dupa cum estimeaza vicepresedintele unui fond global specializat in instrumente de investitii pe piata energiei, citat de agentie.
Piata metalelor a intrat, la randul sau, in declin, asteptand parca semnul din partea petrolului. Aurul a coborat spre 880 de dolari pe uncie si, daca dolarul isi mentine vigoarea, ar putea ajunge, din nou, in zona minimelor de la inceputul lunii mai (850 dolari pe uncie).
Argintul si platina incheie saptamana tot in scadere, la cotatii de 16,5 dolari, respectiv 1.950 de dolari pe uncie.
Revenirea dolarului a dat in jos cotatiile si pe piata cerealelor, unde porumbul, de pilda, se indrepta vineri spre cea mai drastica scadere lunara din ultimele noua luni. De la inceputul lunii mai, porumbul s-a ieftinit cu aproape cinci procente; contractele cu livrare in iulie au ajuns la 5,8 dolari pe bushel (un bushel de porumb are 25 de kilograme).
Graul a atins, la randul sau, saptamana acesta, un minim de noua luni, 7,3 dolari pe bushel (un bushel de grau are 27 de kilograme), dar corectia ampla de pret, in cazul sau, a inceput la sfarsitul luni februarie, cand pretul record se apropiase de 13,5 dolari pe bushel.
Soia scadea joi cu 3,5% si se tranzactiona vineri, de asemenea in scadere, la 13,18 dolari pe bushel (27 kg), in comparatie cu 15,86 dolari, recordul de pret atins pe 3 martie.
Contractele pe orez au pierdut 13% in luna mai, prima luna de corectie din ultimele zece. Recordul de pret pentru orez a depasit 25 de dolari, la sfarsitul lunii aprilie, dar imbunatatirea datelor privind productia si livrarile principalilor exportatori, stimulati sa vanda mai mult tocmai de preturile mari, a redus presiunea asupra cererii. Potrivit Bloomberg, Thailanda, cel mai mare exportator, a redus, joi, pretul cu 7,5 procente, de la 1.038 la 960 dolari pe tona.
RANDAMENTE*
Petrol ±100%
Kerosen ±83%
Aur ±35%
Porumb ±52%
Grau ±45%
Soia ±63%
Orez ±81%
* in 12 luni, sursa: Bloomberg