7.1 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăSpecialAsteptand cu interes turul al doilea

Asteptand cu interes turul al doilea

Scriam, in urma cu doua saptamani, despre confuzia indusa de primele sondaje de opinie publicate imediat dupa inceperea campaniei electorale pentru Primaria Bucurestiului. La vremea respectiva puneam inconsistentele dintre rezultate pe seama unei anumite volatilitati a electoratului, specifica inceputurilor de campanie, mai ales atunci cand unele candidaturi (Oprescu, Diaconescu) sunt anuntate in ultimul moment. Primele sondaje raporteaza mai degraba popularitatea candidatilor decat capacitatea acestora de a colecta voturi.

O alta caracteristica de care trebuie sa tinem cont este aceea ca, in Bucuresti, campaniile electorale au, de regula, o dinamica deosebit de accentuata. In 1996, popularul Ilie Nastase era creditat, la inceputul campaniei, cu peste 70% din intentiile de vot; a pierdut, la o distanta apreciabila, in fata mai putin carismaticului Victor Ciorbea. In 2000, Traian Basescu si-a anuntat candidatura in ultima zi dinaintea lansarii oficiale a campaniei, drept care nici nu a figurat in primele sondaje; procentele sale au crescut de la o saptamana la alta, ajungand sa se califice la limita in turul al doilea (cu 17% din voturi), scrutin pe care avea sa-l castige tot la limita, depasindu-l pe Oprescu "pe ultima suta de metri". In 2004, diferenta dintre cei doi candidati principali, Basescu si Geoana, era minima la inceputul campaniei, apoi a crescut de la o saptamana la alta, astfel incat Traian Basescu a castigat din primul tur.

Din aceste motive, a judeca profesionalismul unui singur sondaj de opinie prin simpla comparare cu rezultatul final al alegerilor este, in sine, o dovada de neprofesionalism. Pentru a face o prognoza asupra rezultatului final este necesar sa intelegem dinamica, trendurile care se produc de-a lungul campaniei electorale.
Daca rezultatele primelor sondaje difereau substantial intre ele, cele publicate la inceputul acestei saptamani (CURS, CCSB, INSOMAR) sunt consistente, atat in ce priveste ierarhia, cat si procentajele (diferentele fiind in limitele marjelor de eroare statistica). Sorin Oprescu se afla in continuare in fruntea clasamentului, la o distanta apreciabila fata de Vasile Blaga. Distanta dintre cei doi este insa in scadere: de la 15-25% la inceputul campaniei, ea a scazut la 9% in sondajele CURS si CCSB (realizate la sfarsitul saptamanii a doua de campanie) si apoi la mai putin de 4% in sondajul INSOMAR la sfarsitul saptamanii a treia.

Aceasta reducere constanta a diferentei dintre cei doi nu se datoreaza atat cresterii lui Blaga, cat descresterii lui Oprescu. La inceputul campaniei el a beneficiat de imaginea de victima a "sistemului ticalosit", personificat mai intai de masinaria de partid a PSD, apoi de tribulatiile dintre BEM, Tribunalul Bucuresti si Curtea de Apel. A incercat sa continue pe aceeasi linie (rocambolesca istorie cu voturile anulate, din canalizarea unei scoli, acum opt ani), dar de data asta se pare ca electoratul nu s-a mai lasat impresionat. A evitat cu obstinatie confruntarile directe si, in general, nu a explicat coerent de ce ar fi un primar mai priceput decat altul – din oferta sa, mentalul colectiv nu a retinut decat fantezista autostrada suspendata, care nu-l poate duce prea departe.
Vasile Blaga, omul care vrea solutii, nu discutii (de ce?), a avut o evolutie previzibila, argumentul sau principal fiind experienta in administratie. Campania sa a fost una mai degraba cantitativa, caracterizata prin resurse impresionate investite in publicitatea stradala (comparabile, cred, cu ale tuturor contracandidatilor la un loc). Cota sa electorala este inferioara celei a partidului pe care il reprezinta, lucru ce indica, in afara unei eficiente discutabile, existenta unui potential de crestere.

Candidatii aflati pe locurile 3 si 4, practic la egalitate (Ludovic Orban si Cristian Diaconescu), par resemnati cu situatia, propunandu-si drept obiectiv realist o infrangere onorabila. Nici unul dintre ei nu se afla in postura de a fi suspectat ca ar putea produce surprize printr-un spectaculos finis de campanie.
Cele doua traiectorii – abrupt descendenta pentru Oprescu si lent, dar perseverent ascendenta pentru Blaga – au toate sansele sa se intersecteze inaintea Duminicii Orbului, astfel incat ne asteptam ca acestia sa-si dispute turul al doilea, Blaga urmand a profita de beneficiul simbolic al primei pozitii. Va urma lupta decisiva, in care clasamentul primului tur devine istorie si argumentele vor avea o natura diferita – dar despre acestea vom avea prilejul sa discutam in saptamanile care urmeaza.

Cele mai citite

Constructorul turc Makyol începe lucrările la primul pod pe autostrada A13 Sibiu – Făgăraș

Antreprenorul turc estimează că va angaja aproape 1.000 de muncitori, pentru care a amenajat deja tabere din containere modulare Constructorul turc Makyol a demarat lucrările...

Un subofițer al SPP s-a sinucis cu arma din dotare înainte de a-și termina tura

Un subofiţer al Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP) s-a sinucis, luni, cu arma din dotare, înainte de a ieşi din tură. El avea...

Sebastian Burduja: Achiziţia E.ON România de către compania ungară MVM va fi analizată de Comisia pentru Examinarea Investiţiilor Străine Directe (CEISD)

Achiziţia E.ON România de către compania ungară MVM va fi analizată de Comisia pentru Examinarea Investiţiilor Străine Directe (CEISD), care va aduna toate informaţiile...
Ultima oră
Pe aceeași temă