» Procurorii de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Bucuresti au descins zilele trecute la fostul combinat de fibre sintetice Terom SA Iasi, cel mai mare combinat de acest gen din estul Romaniei.
» "La Iasi s-a deplasat procurorul de caz care face anumite acte de urmarire penala. Nu pot spune cu exactitate despre ce este vorba", a declarat purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Curtea de Casatie si Justitie, Simona Frolu.
Dupa mai bine de trei ani in care nimeni nu s-a mai interesat de modul in care Terom SA a fost ruinat de privatizarea facuta de tandemul PSD Ion Solcanu-Adrian Nastase catre sirienii Ammar si Hassan Nanaa, procurorii au inceput sa caute printre documentele din fabrica dovezi prin care sa poata rezolva cazul si sa poata trage la raspundere vinovatii. La inceputul lui 2003, Nastase il felicita la scena deschisa pe senatorul Ion Solcanu pentru "inspiratia" pe care a avut-o cand i-a prezentat pe fratii Nanaa. Imediat dupa ce au pus mana pe combinatul iesean, sirienii au trecut la devalizarea lui.
Pana la sfarsitul anului 2004, fratii Nanaa au reusit sa spele peste 23 de milioane de euro prin conturile Terom SA Iasi in favoarea unui lant de banci din Franta, coordonat de familia liderului Al Qaida, Ossama Bin Laden. Serviciile secrete romanesti impreuna cu autoritatile judiciare au intrat pe filiera si au intocmit peste zece capete de acuzare impotriva sirienilor. Numai ca Ammar si Hassan Nanaa au disparut din Romania cu doar cateva ore inainte de emiterea pe numele lor a mandatelor internationale de arestare. In luna decembrie 2004, dosarul Nanaa a fost transferat la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar procurorii bucuresteni au emis mandate de arestare pe numele celor doi sirieni. Dosarul Terom a ramas apoi in sertarele investigatorilor de la Bucuresti pana acum. De la Terom SA Iasi lipsesc 15 milioane de lei noi.