17.5 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialAncheta anului a venit de la "Romania libera"

Ancheta anului a venit de la „Romania libera”

Marti seara, la Circul Globus, s-au acordat premiile Clubului Roman de Presa. Printre cei premiati s-a numarat si colegul nostru de la "Romania libera", jurnalistul de investigatii Tiberiu Lovin, la sectiunea ancheta in presa scrisa. "Nu ma asteptam sa primesc premiul – fiindca materialul meu e o ancheta sociala si in general anchetele sociale nu iau premii, doar cele cu miza politica, servite de DNA si alte institutii", ne-a declarat jurnalistul. Premiul de 40 de milioane, spune franc reporterul "Romaniei libere", "o sa mearga pe un telefon, pe rata la masina si CASCO".

Premiul pentru Editorial nu s-a acordat
Au existat surprize si la celelalte premii decernate pentru media scrisa. Astfel, chiar daca au existat trei nominalizari – Dorin Oancea (Business Magazin), Cornel Mihai Ungureanu (Gazeta de Sud), Razvan Vintilescu (Cotidianul) –, premiul pentru editorial nu s-a acordat, juriul, format din Indira Crasnea si Cristian Tudor Popescu, luand decizia de a pastra nominalizarile. "Este o situatie inedita", a declarat diplomatic Indira Crasnea, fiind nominalizati "trei jurnalisti talentati intr-un fel foarte personal, foarte distinct", subliniind insa ca "pentru mine, toti sunt castigatori". Marele Premiu pentru presa scrisa a fost acordat jurnalistului Liviu Iolu de la Evenimentul Zilei, iar cel pentru reportaj de presa scrisa Danei Balan, un jurnalist de la pepiniera ieseana de jurnalism, Opinia. Premiul pentru fotografie de presa i-a fost acordat lui Mihai Barbu de la Reuters, iar cel pentru jurnalism economic Magdei Munteanu de la Business Week si Cosminei Nicolescu de la TVR.

 

Jurnalistul de la "Romania libera" Tiberiu Lovin a fost premiat pentru campania "Maternitatile groazei" – care "a pornit de la dezastrul din spitalele romanesti, reflectat in statisticile internationale, Romania fiind pe primul loc in Europa in ce priveste mortalitatea infantila si maternala", spune Tiberiu Lovin. Reportajul-ancheta care a impresionat juriul a fost "Un vis ucis in maternitate", aparut in "Romania libera" in data de 4 decembrie 2007. Tiberiu Lovin a dedicat premiul Nataliei Ionescu, protagonista materialului, care a murit in Maternitatea Giulesti din vina personalului medical (dupa cum aveau sa decida dupa aproape cinci luni medicii legisti si Colegiul Medicilor). Ancheta "Un vis ucis in maternitate" urmareste pas cu pas evenimentele care au precedat moartea Nataliei Ionescu, insistand asupra neglijentei medicilor. "Campania a sensibilizat nu numai media asupra fenomenului, fiind urmata de reactii in presa si emisiuni la tv, ci si autoritatile, care s-au vazut obigate sa initieze mai multe anchete". Din nefericire, pedepsele date medicilor de Colegiul Medical, spune Tiberiu intr-un alt material dedicat cazului Nataliei Ionescu, sunt prea mici in raport cu gravitatea faptelor – 6 luni de suspendare pentru doctorii care s-au ocupat direct de cazul tinerei femei.

 

Tiberiu Lovin lucreaza in presa din 1992, de la 18 ani. Pana in 2004 a lucrat la Bacau, intai la ziarele locale, "Desteptarea" si "Monitorul de Bacau", apoi (in 1996) devine corespondent local al "Romaniei libere", ulterior fiind avansat sef al biroului de presa. In 2004, se muta in Bucuresti, lucrand, in calitate de jurnalist de investigatii, pentru mai multe cotidiene centrale; din 2007 devine reporter al Departamentului de investigatii al "Romaniei liberei".

Premiile CRP, editia 2008
Marele Premiu pentru jurnalism de agentie: Adrian Tone (Mediafax).
Marele Premiu pentru presa scrisa: Liviu Iolu (Evenimentul zilei).
Marele Premiu pentru Radio: Mihaela Enache si Roxana Dumitrescu (Radio Romania Actualitati).
stire de agentie: Thomas Dinca (Mediafax).
Reportaj, presa scrisa: Dana Balan (Opinia, Iasi).
Ancheta, presa scrisa: Tiberiu Lovin (Romania libera).
Caricaturi de presa: Uriasu‘ – Gheorghita Ghinea (Cultura, Balcanii si Europa).
Fotografie de presa: Mihai Barbu (Reuters).
Emisiune de stiri radio: Sorin Croitorescu (Radio Romania Actualitati).
Reportaj radio: Catalin Lenta (BBC Romania).
Talk-show radio: Dragos Ghitulete (RFI Romania).
Emisiune de stiri TV: Crina Nedelcu-Druica si echipa Pro TV.
Reportaj-ancheta TV: Cristina Madgearu (TVR 1).
Jurnalism economic: Magda Munteanu (Business Week), Cosmina Nicolescu (TVR 2).
Jurnalism cultural: Matei Martin (Dilemateca).
Jurnalism de stiinta: Sorina Bota, Raoul Ventel, Barna Borbath, Anna Maria Stroia (stii TV).
Interviu: Sebastian Craciun (Radio Romania Cultural).
Premiul pentru Campanii de Responsabilitate Sociala: Razvan Vintilescu (Cotidianul), pentru campania "Transplant de organe cu acord prezumat".

Totodata, Ciprian Stoianovici a anuntat acordarea unei mentiuni speciale jurnalistului de la Europa FM Catalin Mosoia.

Anul acesta, juriile au decis ca Premiul pentru Jurnalism Sportiv, Premiul pentru Jurnalism Online si Premiul de Excelenta pentru societatile locale de presa sa nu se acorde si nu au facut propuneri pentru Marele Premiu pentru Televiziune.

Cele mai citite

Reacția Dianei Șoșoacă după respingerea candidaturii la alegerile prezidențiale

Diana Șoșoacă a reacționat după ce Curtea Constituțională a României i-a respins candidatura la alegerile prezidențiale. Aceasta își cheamă susținătorii la un miting: „Absolut...

Marcel Ciolacu atacă Curtea Constituțională a României în cazul Șoșoacă

În urma unui val critic la adresa Curții Constituționale a României cu privire la respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, Marcel Ciolacu, președintele...

19 candidaturi au fost respinse la alegerile prezidențiale. Doi candidați au fost respinși

Până în prezent, pentru alegerile prezidențiale din 2024 din România, au fost depuse 19 candidaturi, dintre care doar 7 au fost validate de Biroul...
Ultima oră
Pe aceeași temă