» Sectoare pe care unii le privesc drept niste perle ale Capitalei, 3-ul care da pe-afara de parculete, parcari, flori si locuri de joaca sau 1, ticsit de cartiere de lux si spuma firmelor multinationale, sunt ca doua doamne cochete: sub machiajul urbanistic din centru au si ele ascunse punctele lor negre. Pe la periferie.
» Nu te-ai astepta sa gasesti o bucatica din Ferentarii lui Vanghelie tocmai in sectorul 3 si nici ca "sectorul bogatilor", 1, sa-si ascunda gunoiul sub presul verde al padurii Baneasa, intr-o zona lasata de izbeliste, prada civilizatiei "cal-caruta".
O oaza neagra de jeg, cu parfum marca Zabrauti de Ferentari, rasare ca un neg pe fata luminoasa a sectorului 3, la capatul bulevardului 1 Decembrie 1918, in spatele uzinei Faur. La cativa metri de asfaltul ca-n palma, vezi cum mana primarului Negoita a cedat in fata fostelor camine muncitoresti ale uzinei Faur. Parculetul cu leagane, parcarile si gunoiul strans la timp sunt la locurile lor, dar nu au putut invinge fatadele scorojite si mancate de mizerie ale acestor chichinete de blocuri, de unde pungi cu resturi mai zboara de la ferestre, in lipsa ghenelor. Cu rufele intinse la uscat in fata blocului, oamenii de aici par sa aiba doua pasiuni scoase la vedere de lipsa spatiului din apartamente: televizorul si muraturile. Furnicarul de miniantene parabolice este egalat doar de numarul butoaielor de varza murata atarnate pe geam, leganand de o franghie.
"Pe noi, pe-astia de la periferie, ne-a cam uitat Negoita, dar oricum a facut ceva. Erau niste troiene de gunoi pe-aici inainte…", zice Petre Fleancu resemnat. Vecinul lui de scara, nea Victor, pune dezastrul pe seama locatarilor de la blocul T2, majoritatea romi, carora zice-se ca apa si curentul le sunt straine de cand nu le-au mai platit: "Au luat de-a moaca pana le-au taiat". Tot ei sunt sursa de gunoaie aeropurtate direct de la fereastra. Solutia lui nea Victor suna simplu, dar nazist: "Eu le-as pune o bomba".
Oaia neagra a intunecatului ghetou, blocul T2, ar avea nevoie de o aversa de detergent ca sa-si scoata fata curata, dar asta nu i-ar rezolva problemele care-l sapa din interior. "asta la un cutremur cade, e plin cu apa si rahat la subsol. Primarul Negoita, care se da el smecher, n-a venit niciodata aici, sta si face parcuri", vede contrastul sectorului 3 Marcel Nitu de la apartamentul 24. Tanti Maria, cu aur la gat si in urechi, isi soarbe tacticoasa cafeaua pe scari si explica lipsurile: nu e apa pentru ca s-au adunat datoriile, iar vechiul administrator a fugit cu banii de la oameni, cu ani in urma. "De-aia nu se intampla nimic aici, ca sunt datorii. Ce vina am eu? Sunt de la altii care au stat inainte aici, au plecat si au lasat datoriile. Noi suntem proprietari platnici", e revoltat Marcel Nitu.
La fel si Mirela Petre, care tine mortis sa ne arate camera secretelor din bloc, unde copiii intra cu groaza si fac zgomote preventive pentru a goni sobolanii: toaleta comuna de pe palier, cate una cam la cinci apartamente, arata ca o buda de birt satesc, unde domnia mustelor nu o poate contesta nici un insecticid. "Eu nu m-am suparat pe Negoita, desi nu-mi da ajutor social. Dar copiii mi-i duc la toaleta in alt bloc, la vecini", spune Mirela. Intre timp, afara, la aer curat, tanara generatie a ghetoului din sectorul 3 a pus-o de un barbut, cu banii luati de pe fier vechi. "Mergem si la scoala", te linistesc micutii Van Damme, Mutu si "Inundatie" cu privire la planul lor pentru o viata cu toalete decente.
Vatra Noua, rateu de primar in Baneasa
Printre marile bulevarde, parcuri, muzee si monumente, ai zice ca sectorul 1 n-are nici o hiba. Aici pana si cartierele marginase arata ca unele spalate din alte zone bucurestene. Punctul slab din ograda primarului Andrei Chiliman il afli insa, ascuns de ochii lumii, tocmai la periferia de nord, unde strada Jandarmeriei da curba in Oaspetilor. Cu padurea Baneasa in coasta, nu departe de "mincinosi", cum ii zic localnicii statiei de prognoza meteo, sta cartierul Vatra Noua. Aici se termina patria cailor-putere, a stapanilor asfaltului, si incepe tarlaua calului de caruta. Numai el si masinile mari, cu osii tari, rezista prin santurile si movilele de noroi uscat care poarta nume de strazi din sectorul 1. "Nu mai e nimic stabil pe pamantul asta", filozofeaza mos stefan, odihnindu-se pe-un scaun scos la poarta casei.
Unde-si avea el gradina cu ani in urma acum este un teren viran, numai bun de depozitat gunoaie si moloz de la constructiile infloritorului sector al Capitalei. Liziera padurii Baneasa a ajuns cosul de gunoi al tuturor: deopotriva localnici si venetici mai din centru, prea zgarciti sa plateasca gunoierii. "Gunoiul vine de la oameni inconstienti, pe care nu-i duce mintea, da’ si de la boierii astia care si-au facut vile pe-aici", e dezamagit Marius Donciu care sta aici de cand s-a nascut si mai ajuta padurarii sa stranga jegul orasului, infundat printre copaci.
"Gunoierii vin o data pe saptamana, iau un pic si restul il imping in padure. Lumea arunca pentru ca n-are unde", stie si Tina Vulpescu sursa infectiei din padurea Baneasa. Totusi, gunoiul nu o afecteaza la fel de mult ca apa de la ploaie, care ii inunda curtea de fiecare data: "Canalizare nu e, apa nu e. Cand ploua faci baie aici, intra totul in gradina. Nici cu cizme de cauciuc nu mai treci pe strada, d-apai cu masina". Cand aude de primarul Chiliman si de realizarile cu care se lauda, chiriasul doamnei Tina, Nicolae Florea, nu e mirat: "Toti se lauda pana prind scaunul. Dupa aia nu se mai intereseaza nimeni".
Bastinasul Marius Donciu priveste ulitele pline de glod uscat, din care se ridica praful, precum o furtuna in desert, si deapana: "De cand m-am nascut aici nu s-a schimbat o piatra. Pe Chiliman nu l-am vazut la noi de la alegerile trecute. Toti vin de alegeri, promit ca de maine fac si nu-i mai vezi". Donciu nu mai vrea sa voteze, pentru ca toti primarii care s-au perindat au uitat ca si la el in Vatra Noua e Bucuresti. Nu mai poate sa respecte o primarie care, spune el, i-a trimis invartindu-se pe niste vecini cand s-au dus sa ceara aprobare sa-si traga gaze si apa: "Au zis ca ei nu sparg asfaltul ca sa-si puna doar cativa tevi. Care asfalt, dom’ne? La ei in acte strazile astea apar asfaltate, pista. Toti e pe furat, toti niste jigodii. asta e adevarul, pe scurt".
REACTII DIN SECTORUL 3
Liviu Negoita, candidat PD-L
Actualul primar a reusit multe in sectorul sau, dar nu i-a dat de cap ghetoului de la Faur: "Am asfaltat, am facut parcari. Oricat ai vrea sa-i ajuti, legal nu poti sa intri cu fonduri publice pe proprietatile lor. Daca ei si-au distrus instalatiile sanitare, e greu sa vin eu in casa lor. Totusi, cand am inlocuit administratia PSD, aceiasi oameni isi faceau nevoile in pungi si le aruncau pe geam. Acum lucrurile s-au schimbat". Negoita crede ca protectia sociala poate functiona in aceasta zona, dar numai pe termen scurt. Restul tine de oameni: "Unii dintre ei sunt buni de munca, dar stau cu mana intinsa spre o oferta
de tip social-democrat. In Bucuresti numai cine nu vrea nu-si gaseste de munca".
Doru Giugula, candidat PSD
Fostul consilier municipal se leaga de "kilometrii" de garduri si de borduri pe care a cheltuit banii Negoita. Solutia sa pentru ghetoul de la Faur este un proiect cu bani europeni, "care asteapta, dar nu pot fi cheltuiti oricum", sau atragerea locuitorilor din zona respectiva in munca la constructii finantate de Primarie. "Acesti oameni pot lucra la blocuri sociale pentru tineri sau la alte activitati, pentru a avea bani sa-si plateasca utilitatile".
Theodora Bertzi, candidat PNL
Secretar de stat la Ministerul Muncii, pe probleme sociale, Bertzi crede ca fara o ancheta sociala nu se rezolva nimic intr-un ghetou. "Trebuie evaluata situatia fiecarei familii de acolo: proprietari sau nu, locatari legali sau ilegali, cati copii au, ce venituri". Celor care au bani de chirie liberala le-ar asigura case de la Primarie, iar celor cu probleme sociale – chirii subventionate de stat pe o perioada de 2-3 ani. "Nu trebuie sa-i lasi dependenti de sistem, ci sa le dezvolti abilitati, sa-i pregatesti pentru a munci undeva." Candidata liberala ar demara si o evaluare tehnica a blocurilor de acolo, pentru a vedea "daca merita sa le renovezi sau sa faci unele noi".
REACTII DIN SECTORUL 1
» Andrei Chiliman, candidat PNL
Actualul primar nu a discutat direct cu noi, ci si-a transmis vorbele prin consiliera sa, care da vina, pentru aspectul rural al cartierului Vatra Noua, pe Primaria Capitalei: "Zona se afla intr-un program al BEI gestionat de Primaria Capitalei, care a intarziat din cauza lor. Noi avem banii alocati in buget, asteptam sa platim lucrarile". Mentionam ca proiectul de modernizare din Vatra Noua nu se face cu banii Bancii Europene de Investitii (BEI), ci de la Banca Mondiala. Tot pe primaria cea mare da vina Chiliman si cand ii spunem de gunoaiele care sufoca liziera padurii Baneasa. "Singurul lucru pe care ni-l reprosam este ca am acceptat sa intram in acest program, desi stiam ineficienta cu care se misca Primaria Capitalei", se justifica primarul liberal.
» Razvan Murgeanu, candidat PD-L
"Problema este ca intre 2004 si 2006 Chiliman n-a facut nimic. Noi am luat decizia sa ne implicam. Nu sunt intarzieri decat din cauza contestatiilor la licitatii", explica actualul viceprimar al Capitalei. "El e un nepriceput in chestiunile acestea. Putea sa faca atatea lucruri cu bugetul pe care l-a avut si care e aproape cat cel de la Primaria Capitalei, dar a facut atat de putine." Cat despre problema gunoaielor, Murgeanu rade cand aude ca liberalul o pune tot in carca Primariei Capitalei: "Gunoaiele sunt treaba lui. Situatia este perfecta, spune el. Dorinta mea este sa creez concurenta intre doua firme de salubritate. Una singura nu poate face fata la 70 km patrati cat are sectorul 1".
» Dan Tudorache, candidat PSD
Ca un localnic al cartierului Vatra Noua, fostul consilier local al sectorului 1 spune ca stie problemele celor 2.200 de oameni care traiesc aici. "Primaria Sectorului 1 are proiecte pentru acea zona, iar bani au fost, dar o parte s-au returnat, semn ca n-au stiut ce sa faca cu ei. Uneori prioritatile administratiei au fost altele decat zona de periferie: de exemplu, utilitatile pentru Baneasa Investment", remarca
Tudorache. Padurea Baneasa ar putea fi salvata de gunoaie daca Primaria si-ar face treaba: "Unii oameni nu au contracte cu salubritatea si arunca gunoiul in padure. Doar n-o sa stea cu el in casa. Dar Primaria nu a urmarit situatia acestor contracte si nici nu a amendat pe nimeni", spune candidatul PSD.