La cea mai linistita editie a manifestatiei de pana acum au participat in jur de 200 de oameni.
Anul acesta, parada a inceput prin cateva scurte discursuri. Au vorbit oameni din staff-ul Accept, Diane Flecher, "lesbiana, mama si episcop" al Metropolitan Community Church, o asociatie canadiana formata din preoti si credinciosi respinsi de Biserica dupa ce au dezvaluit ca sunt gay, Michael Cashman, unul dintre cei doi europarlamentari gay, si Mats Aberg, ambasadorul Suediei. Cum instalatia de sonorizare nu a fost foarte buna, in spate nu s-a auzit aproape nimic. Traseul a fost cel obisnuit, Bulevardul Decebal – Unirii – Piata Constitutiei – Bulevardul Libertatii – Parcul Izvor. Fortele de ordine au surclasat numeric participantii la miting (1.200 de persoane pentru 200 de participanti). Pe langa culoarul de jandarmi, politisti si autovehicule de mare tonaj, paza a fost suplimentata cu jandarmi calare, patrule canine, echipaje SPIR, plus un elicopter care a supravegheat de sus zona.
De altfel, nu s-au inregistrat incidente, cu exceptia unui grup de 26 de persoane care, in zona strazii Lipscani, au refuzat sa se legitimeze, fiind ridicate si conduse la Sectia 10 Politie. Multe dintre bannerele pe care le-au purtat manifestantii au fost si anul trecut – "Gay de la Traian si Decebal incoace", "GayFest – Sarbatoarea diversitatii".
Printre participanti s-au aflat multe persoane legate de mediul ONG si de Accept in special, majoritatea avand in jur de 25-30 de ani si facand parte din segmentul de populatie cu educatie peste medie. Un procent semnificativ erau femei, iar in grup s-au aflat mai multi straini, in special germani si suedezi. Fata de anii trecuti, participantii au parut mai putin excentrici si mai putin doritori sa provoace reactii din partea publicului – fie la fata locului, fie in urma reflectarii in presa –, dar in continuare hotarati sa-si sustina punctul de vedere. Mai putini participanti au venit in travesti, iar acestia au fost mai discreti, mai sobru imbracati si amestecati in grup. Cu toate acestea, in cadrul reportajelor de la GayFest, ambele televiziuni de stiri au intervievat mai intai cate o persoana in travesti cu privire la semnificatia si mesajul evenimentului.
Nici cei care sunt impotriva paradei nu s-au mai inghesuit sa vina la eveniment, iar pe cei care au stat totusi pe margine Jandarmeria i-a tinut la o distanta si mai mare. Insa, spre deosebire de editiile trecute, oamenii de pe margine pareau acum mai mult curiosi decat plini de ura. S-a huiduit anemic doar in dreptul Pietei Unirii, o mana de tineri scandand un slogan care s-a facut auzit si la mitingul de dimineata al Noii Drepte – "Romania nu va vrea". Raspunsul din randul participantilor la parada nu a stralucit nici el prin entuziasm. Mircea Toma, una dintre personalitatile societatii civile care au sustinut constant GayFest-ul, crede ca linistea de la aceasta editie se datoreaza "protectiei supradimensionate" si, in raport cu anul trecut, faptului ca "nici un om politic nu a mai indemnat la violenta impotriva manifestantilor. Pe scurt, anul asta Becali s-a abtinut de la declaratii".