2.8 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Esti sau nu cu contul gol?

Esti sau nu cu contul gol?

» Aproape un milion de investitori in pensiile private obligatorii au conturile goale pentru ca angajatorii lor nu au indeplinit unele formalitati.

» Administratorii fondurilor de pensii vor sa dea investitorilor acces pe internet la conturile personale pentru verificarea sumelor virate.

De saptamana asta se cheama ca am devenit (marea majoritate) investitori in cosnita de la batranete. E-adevarat, semnatura am dat-o mai demult dar, in mai, primele procente din contributia pentru pensie (2% din 9,5%) ar trebui sa ajunga la administratorii pensiilor private obligatorii si sa intre deja "la produs". Cum s-ar spune, zarurile au fost aruncate… Nu pentru toti insa! Ce-ai spune in cazul in care contributia unui amic e deja pusa la lucru, iar a ta nici macar nu a ajuns in contul de pensie obligatorie?

In prima parte a saptamanii, Casa Nationala de Pensii a dat o veste ingrijoratoare: aproape un milion de investitori aveau, la inceputul saptamanii, conturile goale pentru ca firmele la care lucreaza fie nu platisera nici un ban din contributia pentru pensie (pe care o retin insa din salariu), fie nu depusesera la Casa de Pensii acea declaratie nominala lunara, pe baza careia contributia ajunge de la angajator in conturile statului si de acolo procentul cuvenit merge la fondul de pensie. Administratorii celor mai mari fonduri au confirmat: presedintele fondului administrat de ING, citat de NewsIn, vorbea de aproape 290.000 de conturi goale. Cu alte cuvinte, un investitor din cinci (ING are aproape 1,4 milioane de aderenti) nu are nici un ban in cont. In fiecare luna, firmele trebuie sa depuna aceste declaratii pana pe 25, pentru luna anterioara. Casa Nationala de Pensii a avertizat deja ca va publica listele cu firmele care nu s-au conformat, dar ramane de vazut daca acest lucru se va intampla si, mai ales, daca va da rezultate.

Ce se intampla insa cu banii care au ajuns in conturi? Este foarte probabil ca, cel putin in primele luni, fondurile vor prefera investitiile mai putin riscante, cum sunt depozitele bancare, de pilda. Dobanzile au crescut, trec deja de 10%, iar comisarul pietei pensiilor a anuntat joi, oficial, o mica inlesnire, valabila o jumatate de an. Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) da voie administratorilor sa depaseasca limita pentru plasamentele, atentie!, doar pe piata monetara, tocmai pentru ca fondurile sa prinda un pic de vlaga si abia apoi sa-si diversifice portofoliile cu investitii ceva mai riscante, cum sunt cele in actiuni, de exemplu. Masura nu e rea; pe o piata de capital sleita de corectiile din primele patru luni, si cu putine instrumente de protectie la dispozitie, administratorii nu prea au pofta de risc, mai ales ca este foarte posibil ca, inca din primul an, investitorii sa aiba asteptari de crestere. Regulile pietei permit fondurilor sa plaseze pana la o cincime (20%) din avere instrumente monetare, dar majoritatea administratorilor si-au propus 5%.

Dar varianta cea mai cautata va fi investitia in titluri de stat, de vreme ce multe fonduri si-au propus sa plaseze in acest fel cel putin 50%, iar unele chiar limita maxima de 65% din banii investitorilor. In mai, Ministerul Finantelor (MF) si-a propus sa vanda, potrivit informatiilor oficiale, titluri de stat in valoare de un miliard de lei. La ultima licitatie, de saptamana trecuta, statul a luat cu imprumut aproape 340 de milioane de lei, la randamente cuprinse intre 9,82 si 10,61%. Titlurile de stat ar fi trebuit sa poata fi tranzactionate pe bursa in aceasta vara, dar, potrivit sefului trezoreriei MF, listarea s-ar putea amana pentru toamna.

Cele mai citite

Pesimism în creștere: Românii își fac tot mai multe griji pentru economie și costul vieții

Un sondaj realizat de EY arată că pesimismul românilor este în creștere în 2024, comparativ cu anul precedent. Peste două treimi dintre respondenți (67%)...

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...

Adrian Câciu: „Nu avem downgrade de rating. Orice altă afirmație este fake-news”

Ratingul de țară al României a fost confirmat de Agenția Fitch la nivelul „BBB-”, fără o retrogradare, însă perspectiva a fost schimbată de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă