7.8 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSportIn cautarea balotului 31 (de voturi) pierdut

In cautarea balotului 31 (de voturi) pierdut

» Partidele politice, Monitorul Oficial, Prefectul si Politia au pornit o adevarata cursa pentru identificarea paletei nr. 31 de buletine de vot, tiparite marti, 13 mai.

» Balotul de 33.600 de buletine tiparite pentru scrutinul din Bucuresti de pe 1 iunie, care se afla acum sub paza si ordine la MO, din strada Parcului nr. 65, a fost dat disparut, iar cei care l-au pierdut pe drum sunt chemati sa-l ridice.

Directorul general al Monitorului, Liviu Moraru, face apel catre toate sectoarele care au gasit lipsa in gestiunea buletinelor de vot sa vina cat mai repede pentru a rezolva aceasta mare dilema. Tragicomedia organizarii campaniei electorale este in plina desfasurare. In depozitele Monitorului Oficial zaceau ieri mai mult de 33.000 de buletine de vot fara ca cineva sa le revendice. Aceasta, dupa ce procesul de distribuire la sectoare a buletinelor fusese incheiat. Aici apar cearta electorala si acuzele reciproce, fara a se afla pana acum cine se face vinovat de situatia de fata. PD-L, prin vocea autorizata a lui Marian Zlotea, reprezentantul partidului la Biroul Electoral Municipal Bucuresti, acuza voalat Guvernul de incercare de fraudare a alegerilor. El sustine ca au fost tiparite mai multe buletine decat numarul de alegatori. "Nu stiu cine a comandat aceste buletine. Nu stiu care este explicatia. Cert este ca acum la Monitorul Oficial sunt 33.000 de buletine care nu se justifica", ne-a declarat Marian Zlotea. In schimb, directorul general al MO sustine ca nu au fost tiparite mai multe buletine, ci respectiva paleta nu a fost ridicata de nu se stie care circumscriptie de sector.

 

Are totusi o explicatie: este posibil ca reprezentantii unei circumscriptii de sector, dupa ce au semnat procesul de predare-primire, sa fi uitat sa-l mai urce in camion. Iar buletinele de vot au ramas la Monitorul Oficial. "In actele de predare-primire nu apare aceasta lipsa. Actele sunt in regula. Cineva a semnat, dar nu a luat acest balot. Cineva se va trezi ca nu are buletinele de vot necesare. Lipsa nu va fi constatata decat dupa procesul de numarare", spunea ieri Moraru ingrijorat. El sustine ca a dat deja sfoara in tara ca persoana care a pierdut pe drum balotul de buletine de vot sa vina sa-l ridice de la Monitorul Oficial. Liviu Moraru promite ca paleta nr. 31, care se afla in depozitul MO, nu va fi inmanata decat "uitucului". Moraru i-a multumit lui Zlotea ca este foarte atent la numararea buletinelor de vot, insa a tinut sa-i aminteasca faptul ca el a fost cel care a sesizat circumscriptiile de sector de aceasta pierdere si asa a aflat si reprezentantul PD-L de aceasta situatie.

In schimb, PD-L solicita de urgenta demararea unei anchete care sa rezolve dilema. Prefectul Catalin Deaconescu s-a implicat si el, respingand acuzele potrivit carora Monitorul Oficial ar fi publicat mai multe buletine de vot. Abia dupa respingerea acuzatiei dispune si el renumararea impreuna cu BEM. "Eu, impreuna cu conducerea BEM, am fost acolo, am verificat si pot sa spun ca nu s-a tiparit nimic in plus. Exista o contorizare electronica a liniei de productie si a operatiunilor de tiparire. Nu exista posibilitatea unei greseli", a insistat Deaconescu.
In Capitala se tiparesc 1.973.506 buletine de vot pentru fiecare vot dat – primar general, primar de sector, consilier general, consilier local, care au fost repartizate astfel: sectorul 1 – 232.955 de buletine, sectorul 2 – 366.560, sectorul 3 – 417.327, sectorul 4 – 306.423, sectorul 5 – 276.062 si sectorul 6 – 374.179 de buletine.

 

 

CONFLICT
» Moraru, candidat la 5 si director la Monitorul Oficial
Liviu Moraru, directorul general al Monitorului Oficial, este candidatul PNL pe listele consilierilor locali la sectorul 5, pe pozitia a treia, eligibila. Acesta sustine ca nu este nici o incompatibilitate intre functia de director general al MO care tipareste buletinele de vot si cea de candidat. "Nu sunt functionar public. Monitorul Oficial este o firma ca oricare alta, nu este bugetara, doar este o companie de stat", sustine Moraru. Acesta recunoaste ca "in aceasta institutie nu ar trebui sa se faca politica, dar candidatura mea este una de administratie, nu una politica". El considera ca poate face treaba pentru sectorul 5 si spune ca legea nu-i interzice candidatura.

Cele mai citite

Mesaje de Crăciun. E momentul să-ți faci timp pentru familie și prieteni

Mesaje de Crăciun. Este timpul să ne amintim cât de prețioși sunt cei dragi și să le oferim un gând bun, o urare sinceră...

România a acordat ajutoare de stat de 1,3 miliarde de euro, între 2019-2023, majoritatea investitorilor fiind străini

Principalele sectoare beneficiare au fost industria auto, tehnologia, industria alimentară, producția ușoară și sectorul medical O analiză publicată de EY România arată că, în perioada...

Acord istoric în industria auto: Honda, Nissan și Mitsubishi își unesc forțele

Producătorii japonezi de automobile Honda și Nissan au anunțat intenția de a fuziona, formând astfel al treilea cel mai mare producător auto din lume,...
Ultima oră
Pe aceeași temă