Cu toate ca a lasat si fara case, si cu banii luati milioane de imprudenti ametiti de supraindatorarea neconstientizata din vreme, dar si cu active bursiere sever subtiate alte zeci de milioane de mici sau mari investitori, criza financiara internationala declansata in segmentul de risc inalt al pietei imobiliare din SUA a adus pe tapet si o serie de aspecte pozitive. Toate acestea sunt din categoria intoarcerii cu picioarele pe pamant a analizelor, previziunilor si politicilor economice, in sensul corelarii lor cu fundamentele economice, abandonandu-se – pentru nu se stie cat timp, din pacate – incercarile de a ignora aceste fundamente economice prin abordari fortate sau chiar artificiale.
Sa nu ne ferim a spune deschis ca, indeosebi din motivatii de profit, ultimul deceniu a fost plin, la scara mondiala, de astfel de incercari de ignorare a fundamentelor economice. Care n-au intarziat sa se razbune apoi, cu efecte nefaste, din pacate, nu pentru cei responsabili de aceste incercari, ci pentru cei care intotdeauna platesc oalele sparte.
Insasi impingerea peste limite a speculatiilor financiare, fara vreo legatura cu fundamentele economice, constituie de fapt cauza ultima a crizei izbucnite in segmentul de risc al pietei imobiliare americane. Ascunderea pe parcurs a indatorarii prin sofisticarea produselor financiare, astfel incat constientizarea acesteia are loc tardiv, cand nu mai este practic nimic de facut, a dus la explozia falimentelor pe piata imobiliara americana, totul ca o expresie a indepartarii tranzactiilor de fundamentele economice.
La scara mondiala, cea mai de anvergura operatiune de ignorare a fundamentelor economice a avut loc in jurul tarilor "emergente". Pentru iesirea din constrangeri pe seama acestor tari, capitalul international a fortat expansiunea respectivelor tari mult peste posibilitatile economiei lor. Au fost si elaborate teorii de expansiune, bazate pe extinderea fara acoperire a creditului de consum cu bani din afara si pe ascensiunea artificiala a monedelor lor nationale. Transformate in practici, toate acestea au dus la dezechilibrari grave ale economiei majoritatii tarilor emergente, in raport cu fundamentele lor economice: deficite externe masive, prapastii intre productie si consum etc.
Criza financiara declansata din Statele Unite a adus rapid lucrurile unde s-ar fi cuvenit ca acestea sa fie mereu. Desi, fara indoiala, multi dintre artizanii ignorarii fundamentelor economice asteapta probabil ca aceasta criza sa treaca pentru a-si relua mentionatele incercari, in scopuri de profit, deocamdata mai toata lumea se afla cu picioarele pe pamant. Nu intamplator absolut aceleasi fenomene pana acum abordate intr-un fel sau chiar facute uitate sunt acum tratate exact contrar sau pur si simplu aduse in atentie. si toate datorita "neplacutei", dar salutarei raportari la fundamentele economice.
Ca prin minune, analizele, in frunte cu cele ale agentiilor internationale de rating, descopera vulnerabilitati periculoase in economiile tarilor emergente. si locul principal intre aceste "descoperiri" il ocupa deficitele externe masive. Ceea ce parca nici nu exista ca problema chiar acum vreun an a devenit in prezent esenta apelurilor la prudenta pentru capitalul international.
Mai tare, ceea ce a reprezentat pana acum mijlocul cel mai important de fortare a consumului intern pentru stimularea expansiunii in tarile emergente – creditarea (sa subliniem, nu din resurse interne, ci din resurse externe!) – a ajuns acum calul de bataie al incriminarilor, indeosebi viteza creditarii fiind pusa la zid tocmai pentru ca excede posibilitatile oferite de, cine credeti, fundamentele economice.
In sfarsit, monede de trei parale (precum leul si altele asemenea) din tari emergente, cantate pana in urma cu un an pentru virtutile lor – din nici un alt motiv decat din acela ca aprecierea lor artificiala putea constitui o sursa de profit pentru capitalurile internationale spe-culative – sunt acum trecute la index si "recomandare" pentru devalorizarea, ceruta de conditiile economice fundamentale.
Sa fim obiectivi, nu acum se greseste, ci de gresit s-a gresit anterior! Chiar daca tarilor emrgente nu le convine, intoarcerea cu picioarele pe pamant nu poate fi decat pozitiva. Racordarea la fundamentele economice este tot timpul necesara. Aceste tari trebuiau sa fie frustrate cand au fost impinse sa aiba o expansiune peste posibilitatile economiei, tocmai pentru ca o asemenea expansiune trebuia odata si odata platita, si nu acum, cand, chiar daca nu doresc, se intorc la fundamentele economice!